Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

"SEMESTERDAG"

2020-08-12

Tisdag.

En fin  sommardag med solvärme och inte hetta passade Lapskflocken på att göra en utflykt till Norrtälje. Hundar är välkomna att närvara på verandan vid Bergstugan och där har men en fin utsikt över stan, hamnen och inloppet från Norrtäljeviken. På tidiga eftermiddagen är det pensionärerna som tar över efter alla som jobbar och en avslappnad och stressfri stämning rådde. Vid ett bord ett stycke bort låg en annan hund och höll rent från eventuell tappad mat. Modji och Aili placerade sig omedelbart under bordet även de. Solskyddat med god utsikt och många goda dofter runt nosen!

Härifrån gick färden ut mot Rådmansö för att titta närmare på ett hus till salu. Nej, Lapskflocken planerar inte att flytta, däremot en nära anhörig. Huset var otroligt välskött och fint och i trädgården jobbade en gräsklippare idogt för ett gott intryck. 

Inte så långt borta ligger Rådmansö bageri, så där fick det bli eftermiddagskaffe på verandan med utsikt över vattnet. Nu fick hundarna vänta i bilen i skuggan strax intill. Lite bröd köptes med hem för njutning framåt kvällen.

Matte har tränat trix med hundarna och visat på FB, för att inpirera andra att göra saker med sina hundar. Även med sina seniorer! Vilket har fått fin respons och fler än en har tagit efter. Framför allt detta att kunna aktivera hundar som är lite till åren, på ett för dem passande sätt har rönt intresse. Rallylydnad är en annan aktivitet som äldre hundar kan ägna sig åt. Modji fick en anpassad övning för att lättare kunna göra EXAKT rätt med precision, nästan rätt duger inte här för godkännande i USA på nivån Champion Trick Dog! Att sätta halva tassen på en liten knopp, eller sidan av nosen mot kulan på en targetstick duger inte nu!

Detta fick några ur rasklubbens styrelse, samt någon mer att reagera på FB. Man bekymrade sig över Modjis syn och det var ju vänligt! Vad Matte kunnat se, fram till just inlärningen av dessa två trick där extremt närseende krävs, så har Modji en alldeles utmärkt syn. Hon hoppade nyligen med stor precisiom mellan två ytor på hög höjd på räddningssökträningen. Utan att tveka och utan att missa framför allt. Modji har visat att hon ser fint ända fram till en decimeter från ett mycket litet objekt. Ungefär som alla äldre människor, vars lins i ögat blir mindre elastisk och växlar mellan seende på avstånd och mycket nära håll betydligt långsammare än hos unga individer.

Ögonlysning nämns och på Hunddata kan man läsa att både Modji och dottern Aili ögonlystes i juni 2017 med ett alldeles utmärkt resultat! Kristina Narfström (gammal bekant) var den oerhört kunniga ögonveterinär, professor, som gjorde undersökningen och närvarade gjorde en praktikant. Kristina passade på att använda Modjis näthinnor som studieobjekt för att visa praktikanten med kommentaren: "Detta är nog de finaste näthinnor jag någonsin sett!" När det var Ailis tur upprepades kommentaren!  Kristina ansåg att både mor Modji och dottern Aili hade påtagligt fina näthinnor. Att Modji, då 8½ år och inte med en planerad valpkull, ögonlystes över huvud taget ansågs inte vara särskilt vanligt. En koll Matte ville göra när tillfälle gavs. 

Matte har naturligtvis planerat att hålla båda hundarnas ögon under uppsikt, oavsett, med ögonlysning framöver så som skett tidigare. Något som inte verkar vara så vanligt och långt ifrån alla hundar som används i avel är nyligen ögonlysta. Långt ifrån alla hundar som används i avel har röntgade höfter, för att inte tala om armbågar. I den bästa av världar är varje avelsdjur nyligen ögonlyst och har känd HD-, armbågs- och mental status. Men vi lever inte i den bästa av världar.

Dessvärre är Matte en gammal 70  - plusskärring och är ombedd att isolera sig och inte mingla bland andra människor. Senaste informationen är - året ut!!! Varför Mattes bokade tandläkarbesök i april aldrig blev av. Inte heller ett läkarbesök. Inte heller besöket hos frissan blev av. Inte sonens bröllop. Inte Mattes betalda resa med sönerna till Wales under förra veckan. Inte besöker Matte heller någon matbutik, sina söner eller sina vänner.

Varför Matte i nuläget inte heller kan boka tid för en ny ögonlysning för Modji. Då Modji inte uppvisar några som helst symptom på att se dåligt, annat än vad som kan förväntas hos en äldre individ, känns detta inte akut. Modji klarar i dagsläget alldeles utmärkt att gå balansgång på en smal bräda och det får Matte ta som ett tecken på att hennes syn inte är alarmerande dålig.

För övrigt är Matte nog ovanligt välinformerad vad gäller ögon och deras funktion och vilka problem som kan drabba dem, med fyra ögonoperationer i höger öga över åren och två i vänster öga. Hål i gula fläcken och utsugning av hela glaskroppen är en betydligt större operation än en starroperation, som sedan blir en nödvändig följd av den första operationen. 

Linsen i ett öga hos en ung individ anpassar sig snabbt mellan seende på långt håll och på nära håll. Som ung kan man, med ett normalt öga, snabbt växla mellan att titta på en mobilskärm och sedan titta upp och se lika tydligt. Så fungerar inte ett åldrat öga. Ett normalt, åldrat öga, är mycket sämre på att snabbt växla mellan seende på långt håll och mycket nära håll. Linsen är väsentligt mycket mer oelastisk och ögats muskler är väsentligt mycket mer stela än hos en ung individ! Varför de flesta äldre människor tvingas använda läsglasögon eller progressiva glasögon. Ett normalt åldrande och ingen ögonsjukdom! Att åldras är ingen sjukdom, men att åldras förefaller vara ärftligt då alla gör det.

Att en hunds öga fungerar som en människas öga torde vara rätt självklart. Att både mänskliga ögon och hundögon åldras och drabbas av stelare muskler, oelastiska linser och av åldersrelaterat grumlade linser torde vara en självklarhet. Att Modji är en åldrad hund som snart fyller tolv år är sorgligt men sant. Att Modji har samma behov som dottern Aili av mental och fysisk aktivitet är självklart! Att Modji ser bra överallt utom på en decimeters avstånd ser Matte.

För Modjis egen skull skall hennes ögon även framledes hållas under uppsikt så klart. Liskom dottern Ailis. När Matte åter får vistas ute i samhället.

Antal kommentarer: 8

2020-08-12 08:24:11 - Eva

Bra skrivet (star). Håller med dej. Som jag skrev någon dag tidigare i din blogg så ska tricks anpassas efter hunden. Du är mycket uppfinningsrik och förstår och känner dina hundar. Jag förstår inte uppståndelsen på fb eftersom det är naturligt att få försämrad syn på äldre dar. Det är inget fel på det. Alla får det mer eller mindre. Det gäller både människor och hundar. Jag förstår inte varför man drar in avelsdata när det gäller en äldre hund som inte ska ha fler valpköpare. Det är väl bra att ägaren ser att synen är lite sämre, i detta fall dock inte anmärkningsvärt, och kan anpassa så att hunden har en bra livskvalitet och få vara aktiv. Då håller hunden längre. Modji och Aili är lyckliga som får ingå i din flock.

2020-08-12 08:25:57 - Eva

Hann inte skriva klart:D. Bra jobbat och tusen tack för att du bryr dej om din flock och rasen.(heart)(star)(heart)

2020-08-12 08:27:34 - Marianne

Tack för kloka ord! Man tänker ju så olika.(heart)

2020-08-12 08:35:16 - Marianne

Jag har sedan min första kull 2003 försökt värna om rasens arbetsegenskaper och arbetsduglighet och däri ingår en god hälsa och regelbundna hälsokontroller. Gázzi blev 14 år och 9 månader och var aktiv i räddningssökträning ända fram till sin sista kväll. Samma sak med hennes dotter Násti som blev 14 år och 3 månader. De tränade räddningssök minst en gång i veckan i hela sina liv och de gick på regelbundna hälsokontroller. Samma sak med Nástis dotter Modji och Modjis dotter Aili som förgyller våra liv nu.

2020-08-12 09:16:08 - Eva

Ja man tänker olika, men när man skaffar en hund, barn och djur i allmänhet så är det ett åtagande för livet. Man lovar att de ska få och ha ett värdigt liv med bra livskvalitet med allt vad det innebär. Djuren blir en fullvärdig medlem i familjen. ❤ Jag har svårt och förstår mej inte på vissa diskussioner på fb. Ibland är det mer som man bara måste säga emot. I min värld är det mobbing när det samtidigt inte kommer med argument där det går att diskutera meningsskiljaktigheter med sakliga argument. Vi har 2 öron och 1 mun får att lyssna dubbelt så mycket som vi pratar. Det verkar som en del har svårt att lyssna och reflektera. :)

2020-08-12 09:18:58 - Eva

Tack Marianne det syns på dina hundar att de är väl omskötta och behandlade. Det syns även på de valpar som kommer från dej. Du gör ett jättejobb för rasen och dina valpar. Tusen tack för det(heart)(star).

2020-08-12 09:23:50 - Eva

Glömde säga tack för att jag fick ta hand om en valp. Det är bra att du är ärligt mot och noggrann när du väljer valpköpare. Och oändligt tack för att jag fick följa valparna liv och utveckling under de första 8 veckorna via dina berättelser. Det har varit ovärderligt (heart)
Det har jag aldrig hört eller varit med om tidigare.(heart)

2020-08-12 16:40:48 - Anneli med LVH


Riktigt bra och som vanligt pedagogiskt skrivet,lätt att förstå skriften även för den som är "socialt handikappad ;)".
Ja det är nog tur för "somliga" att jag inte har FB. Helt otroligt! Mobbing är tydligen helt ok om man tillhör "rätt" gäng.
Du har gjort för mycket rätt Marianne, till skillnad från somliga, och det verkar tydligen reta somliga som ska värna om rasen i det uppdrag det fått.
Går man in på avelsdata ser man en dyster syn.
Stämmer den är endast 1 st LVH mentalbeskriven mellan 2017-2020?
Allt färre verkar HD/AD beskriva sin LVH eller ögonlysa
Vad tyder detta på? Att allt fler säljer sina LVH som sällskapshundar?
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)