Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

PROMENAD UTAN MODJI 

2022-04-10

Lördag.

Det snöade, det regnade och det snöade sedan ymningt. Lapskflocken höll sig inomhus i stugvärmen. Hundarna blev glada när flocken fick ett hastigt besök av Mattes yngste son, som lämnade tillbaka vedklyv och stege och nu behövde låna en motorsåg. Köper man ett hus med skogstomt, efter att ha sålt sin lägenhet, finns det mycket som behöver göras. Kan man låna dyra saker underlättar det livet. Allt nödvändigt kan inte införskaffas på en gång, samtidigt som mycket annat måste fixas i ett äldre hus. Modji och Aili fick dock bara umgås helt kort, då mycket arbete väntade hemma för besökaren.

Dagen gick och när Modji ändå skulle vila passade det bra med en inomhusdag för flocken. Dock behövde Aili och Matte ändå röra på sig och gick den vanliga rundan på några minuter under idealtid. Trots ett högst varierande väglag med omväxlande barmark, snö och is. Det kändes inte bra alls att bara hålla i ett koppel och att ha med Aili ensam på en promenad. I halvtid på promenaden började snön åter falla och hela tiden blåste en kraftig och bitande sydlig vind. Det var ungefär så det var, med snöbyar var trettionde minut.

Innan det var dags att ställa sig i köket och fixa mat åt flocken, sprack himlen upp och snömolnen drog vidare. Modji behövde få komma ut på tomten och skrota omkring ett tag, för lite fysisk aktivitet och frisk luft. Båda hundarna upptäckte snabbt att nu var det ju skönt att vistas ute! Inga stora snöblaffor i ögon och öron längre, som på morgonrastningen till brevlådan. Solen försvann dock snart ner bakom skogen, men återskenet var solgult varmt på trädtopparna, på berget bakom stugan. Aili gjorde lekinviter och Matte undrade hur Modji skulle bemöta detta. Jo då! Modji var leksugen! Lite lek blev det faktiskt, men underlaget bestod av väldigt blöt snö och lekstunden blev kort. Men Modji var glad och leksugen och mådde uppenbarligen rätt bra, trots svullnaden över ryggen. Som ändrade karaktär en aning under dagen. 

En dag i sänder.

På kvällen kunde Matte se att Ailis Modjilika dotter Fanndi under dagen blivit uppflyttad till fortsättningsklass i rallylydnad! Ett stort GRATTIS till Fanndi och hennes matte!

Klicka för större bild. 

Modji är även hon uppflyttad till fortsättningsklass, med lyckat resultat där, men efter felskrivning i ett protokoll som inte fick ändras (?) kroknade Matte på tävlandet. Domaren medgav att det var felaktigt att skriva och därmed döma ner Modji för skällande under hela provet. "Nej hon skällde inte och jag vet ine varför hon skrev så". Husse hade filmat allt och Modji hade varit helt tyst! Ingen förstod varför det blivit fel i protokollet men "av princip ändrar jag aldrig i ett protokoll". En poäng var skillnaden mellan underkänd och godkänd. 

Ett stort GRATTIS även till Levi med husse! Som på Åland gjort ett godkänt prov för räddningsmyndigheten för Ålands landskommuner! Snyggt jobbat och förhoppningsvis blir det snart åter gemensamma träningar på båda sidor havet.

Klicka för större bild.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)