Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SÅ BRA SOM MÖJLIGT

2021-12-22

Onsdag.

På morgonen kom en person från ett katthem och satte ut en kattfälla, i skydd intill ytterdörren, hos den utelåsta och mattelösa katten. Den skulle sedan hållas under uppsikt under dagen av kattmattens väninna. 

Matte ägnade hela förmiddagen åt att städa i stugan hemma och åt att få upp värmen med hjälp av flitigt eldande i kaminen. Mattes sovrum ligger längst bort från kaminen och på morgonen var det fjorton grader i sovrummet. Sjutton i vardagsrummet och inga element är påslagna. Friskt och härdande och ibland lite väl svalt... Matte höll sig varm medelst fysisk aktivitet och de tokiga Lapsktanterna valde uterummet! Utomhus var det arton minusgrader och i uterummet aningen "mildare". Aili bäddade ner sig lite lätt bland fällar och Modji låg upphöjt och mjukt i korgstolen.

Fram på eftermiddagen hade Matte putsat och fejat och plockat undan inomhus och den kortaste dagen på året kändes väldigt kort, när det började skymma långt före eftermiddagsfikat. Matte ville hinna ta en ordentlig och rask promenad med hundarna innan det blev mörkt. Så blev det och på en isgata täckt av ett tunt lager snö gick det trots allt att gå allt vad tygen höll, tack vare Icebugs på fötterna. 

På hemvägen passerades den nu hemlösa kattens revir och där fanns dess mattes kompis, som ropade att katten nu var i fällan! Matte skyndade hem med hundarna, tog bilen och mötte upp hos katten i fällan. En stor och tung katt och de två katträddarna hjälptes åt att få in fällan med orolig katt i Mattes bil. Under den mycket korta färden hem till kattmattekompisen lugnade katten ner sig snabbt och föreföll tacksam när den fick komma in i stugvärmen. Katthemmet kontaktades och fällan med katten skulle hämtas inom kort. Katträddarna var tacksamma för detta och drog en lättnadens suck att allt fungerat så bra. Det var illa nog att den varit ensam så länge, väntande på att kattmatte skulle komma hem igen. 

Kring stugorna i området finns det katter. Många katter. Hälften av husen bebos numera permanent, hälften gör det inte och begreppet "sommarkatt" är en realitet. En del husägare har under åren lämnat katten kvar när ett hus sålts, eller i veckorna när man bott i stan. Tänkande att det räcker att man ställer ut en stor skål med torrfoder under huset, till dess man kommer ut i helgen. Matte trodde inte sina öron som nyinflyttad, när hon hörde en kille säga just så. Att grävling och räv och många andra katter konkurerade om den stora skålen med torrfoder under huset, föreföll inte vara en tanke som slagit den katthussen. Inte bekymrade det honom heller att en kull kattungar föddes under hans stuga. Ungar som förvildades och skingrades. Alltför många ställer ut mat till katter som de inte vet var de hör hemma - om de hör hemma någonstans alls. Att ha en katt kring stugan ger sällslkap - men in får de inte komma och ansvar vill man inte ta. Olagligt faktiskt. Lapparna om saknade katter finns ständigt där. Varför Matte och Husse beslöt att avstå katt, när Modjis kompis Mysjkin flyttade till katthimlen arton år gammal.

Nu var i alla fall en kattälskande mattes "kattänkling" omhändertagen och inne från vinterkylan. En katt som varit hemlös innan den fann sin matte, som nu inte finns längre.

En sorglig historia som ändå, för dagen, slutat väl för katten som slapp frysa ännu en natt. Tolv minusgrader visade termomern när Matte nattade sina hundar.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)