Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MÁNNU TILLBAKA I BARNDOMSHEMMET

2014-07-26

Torsdag.

Husse tog bilen och åkte västerut strax före fem på morgonen. Det skulle bli en lång dag och en lång resa. Målet var att hämta hem Nástisonen Mánnu. Han flyttade hemifrån till norra delarna av landet och därifrån till södra Norge med sin fodervärd och utvidgade hundfamilj. Nu skall han bo i Sverige igen. Det blev inte bra för Mánnu med flera hanhundar i flocken och han måste få ett nytt hem. Ett nytt hem väntar på honom, på inte alltför stort avstånd från hans mamma och Husse och Matte kommer att kunna träffa honom en hel del framöver. 

Matte tog med sig familjens hundar och drog till torpet. Där finns en hel des skugga för dem, med mycket träd på tomten och i den trettiogradiga värmen fläktade det lite mer närmare kusten och skärgården. På vägen dit åkte Matte ner till färjeläget i Östanå och köpte glass till sig och hundarna och lät dem svalka fötterna i strandlinjen.

Mot kvällningen blev det fart på Aili och Modji efter en slappardag, då Matte satt och läste och hundarna mest vilade i skuggan. De tog för sig av den stora tomten och jagade varandra och sedan blev det blåbärsätande. Så småningom gjorde Matte kväll och flyttade inomhus med hundarna och tittade lite på TV. För första gången skulle Matte och hundarna sova över i torpet. Med bara 40 minuter mellan stugorna har familjen hittills alltid åkt hem. Men nu är allt så färdigt, med vad som behövs för boende i stugan, att Matte såg fram emot lite längre sammanhängande tid på torpet. Sovrummet kändes precis så inbjudande och rogivande som Matte hoppats vid inredningen och snart slocknade både Matte och hundarna.

Fredag.

När Matte är på torpet är hon relativt avstängd från kontakt med yttervärlden. Den närbelägna mobilmasten skickar så starka signaler, att Mattes gamla trotjänare Nokia N95 inte förmår, utan stänger av sig eller hänger sig. Korta stunder finns i bästa fall en möjlighet till sms-kontakt. Matte fick veta att Husse och Mánnu, efter övernattning på ett motell i Norge under ett hemskt åskväder, nu befann  sig i Sverige. Efter passage av en extra hårdbevakad gräns! Ett akut terrorhot var utfärdat, men Husse vinkades bara förbi. Han visste inte när på kvällen han skulle komma hem, eftersom Mánnu skulle få en ordentlig rastning mitt på dagen. I övrigt var Mánnu väldigt glad att återse Husse och uppträdde coolt och lugnt under resan.

Efter en natts god sömn för öppna fönster, tog Matte tag i lite grundlig rengöring i den starka värmen. Bra torkväder! Städade bort musskitar ur besticklådorna och lite annat. Fyllde den stora zinkbaljan med iskallt vatten och ställde hundarna, mer eller kanske mindre frivilligt, i det kalla vattnet och blaskade magarna blöta på dem för avkylning. Åt sedan blåbär och hallon tillsammans med hundarna och började så smått plocka ihop sina pryttlar som skulle med hem. Två hundar ville följa med hem. Inte Aili. Som låg under Mattes säng och där tänkte förbli. Matte måste krypa/åla, vilket Matte för närvarande inte kan, för att dra fram en motsträvig tonåring! Till slut var familjen på plats i den kokheta bilen och resan inleddes med helt nervevade rutor för genomblåsning innan AC:n kopplades in.

Matte gjorde sig i ordning för avfärd tillsammans med några grannar, för en BBQ-kväll på den närbelägna golfklubben. Då stormade, helt oväntat, Husse och Mánnu in i huset! Älskade Mánnu kände igen Matte med ett vrål och kastade sig över henne med munnen vidöppen och greppade Mattes högerarm och bara höll i! Mjukt och varligt höll han Mattes arm i munnen och ömsom skrek och ömsom pratade. Rörande. Mánnu kände igen varenda vrå av huset och kollade allt noga. Det är trots allt inte så förfärligt länge sedan han var här senast. Hundarna släpptes ut tillsammans och Aili blev störtförälskad i sin halvmorbror! Han var nog mest intresserad av sin mammas bakdel....., men lekte mer än gärna med halvsysterdottern i vild jakt och brottning på tomten.

Efter det att alla hundarna fått middag lämnades de hemma och Husse och Matte for iväg för några timmars trevlig grannsamvaro.

Det var fortfarande varmt, men svalare, när alla grannarna var hemma igen och hundarna släpptes ut på tomten för lite spring och lek innan sovdags. Grannarna var ju garanterat vakna!

Lördag morgon.

Natten har varit lugn, med sovande hundar lite här och var i huset. Alla åt frukost i köket utan gruff och flocken fungerar finfint tillsammans. Matte hade inga problem att gå och hämta morgontidningen med fyra kopplade hundar, trots vissa gåsvårigheter. Mánnu är ett föredöme när det gäller att gå fint i koppel! Där har tonåringen Aili en hel del att lära sig! Hon lyder varje impuls och rycker både hit och dit titt som tätt. Alla hundarna har fått vara inne för att i lugn och ro vila och varva ner efter frukosten. Mánnu har en lång resa med en hotellnatt och en separation bakom sig. De kommer nu att få åka ut till torpet för att vara "fria" där under dagen. I morgon kommer hans nya familj och hämtar hem honom till sig. Knappt två timmar med bil från Lapskfamiljen. Varför det kommer att bli lätt att hålla kontakten framöver.  I både vardag och träning. 

En dyr resa blev det, men det var den värd och nu kommer Mánnu slippa konkurera med andra killar.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)