Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

PRIVILIGIERAD

2017-03-28

Måndag.

Efter en mulen förmiddag dök solen upp som utlovat! Lapskflocken packade kaffekorgen och for till Torpet! Där mötte en citronfjäril på gårdstunet mellan de två små stugorna! Bostadshuset är på 28 kvm och lillstugan/gäststugan på 15 kvm. Två stora hundkojor! Men trots sin litenhet rymmer "stora huset" både en liten hall, ett vardagsrum med bäddsoffa och TV, en glasveranda med matplats för 4-6 pers, ett kök med både spis, kyl, diskbänk, indraget kallt och varmt vatten, samt ett sovrum där två sängar får plats i vinkel och en minifrys. Det känns som den där lekstugan man drömt om! En miniatyr av ett stort hus. 

Dörrarna till bostadshusen, snickarboden och torrdasset ställdes upp för genomvädring i den kraftiga, men ljumma blåsten. I bostadshuset öppnade Matte även köksfönstret för rejäl genomblåsning. Hundarna kunde gå ut och in som de ville och Násti började med att noga gå runt staketet och kolla gränserna ordentligt. Vilket innebar att hon tog sig emellan två stora flyttblock genom att hoppa/klättra över en stor sten däremellan. En bedrift av en gammal hunddam! Modji drogs till staketet mot granntomten, där ett fågelbord finns hos grannen, men de större träden som lockar till förtärande av solrosfröna står på Lapskflockens sida av staketet. Lite spill finns således för en glupsk hund! Aili var mer igång lite överallt hela tiden. Rädd att missa någon intressant doft! Utifrån hygget mot öster bakom lillstugan eller uppe i skogen på berget mot norr, bakom snickarboden och dasset.

Matte greppade sekatören, ärvd från Mormor och stilenlig vid torpet som är jämnårigt med Matte. Hassel och fläder beskars rejält, det lilla äppelträdet finputsades efter vintern. Beskär fruktträd gör Matte under JAS-månaderna. Tvärt emot vad man ansåg lämpligt tidigare. Hundarna var synliga emellanåt, men skrotade mest omkring i skogsbacken och i fjoårsgräset där sorkarna trivs, längs uppfarten från grinden i söder.

Som från ingenstans dök alla de tre Lapska upp, när Husse och Matte tog fram kaffetermosen och den medhavda lunchen! Den lilla altanen vid lillstugan badade i sol och livet var gott att leva! Hundarna drog sig undan i lite blandad skugga när de inte fick sitta vid bodet och tigga. Husse tog sedan en tupplur på trädäcket vaktad av Modji, som rätt snart fick nog av solvärmen och flyttade innanför dörren till skuggan i stugan. Aili drog sig tillbaka till hundbädden under TV-bänken och Násti höll koll på var Matte befann sig med sekatören.

När allt som gick att klippa var klippt, måste Matte ta till sågen för de grövre stammarna i buskagen. Nu hade både hundarna och Husse vaknat till liv och Matte fick hjälp med att släpa ner stammarna till högarna som skall köras till tippen. Aili hittade det gamla älghornet och ägnade sig åt lite gnagande en stund. Vinden tilltog och moln drev ner från berget i norr. Det började bli dags att bomma igen stugorna för att åka hem och fixa middag.

Medan Matte ordnade med middag åt hela familjen, tog Husse en skogspromenad med hundarna. De såg alla nöjda ut när maten stod på bordet när det kom tillbaka. I uterummet var det varmt och gott och ytterdörren kunde därför stå öppen hela kvällen. Nytt värmerekord för året och ingen brasa behövde tändas denna kväll! 

Matte kände sig  priviligierad som hade möjligheten att låta hundarna leva ett någorlunda "fritt" hundliv, i en egen skogsbacke i många timmar en ljuvlig vårdag.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)