Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

STÖRNINGEN AILI

2020-03-05

Onsdag.

Matte tittade förundrad ut genom sovrumsfönstret på morgonen och kunde i gryningen konstatera att bäcken nu åter var på väg att inta en bit av gräsmattan. Sjötomt! Bäcken var i nivå med gräsmattan och mitt på gräsmattan hade två sjöar uppstått. Regnet öste ner och blev allt vitare och allt tjockare. Blötsnön smälte snart ner i marken och blev inte liggande. Mattes nytillverkade trappsteg låg kvar. Än så länge. Hundarna var inte intresserade av att gå ut, men låg gärna i uterummet och tittade på allt det våta. Inga hundar passerade på vägen.

Kvällens träning var förlagd till en tvåvåningsbyggnad med ett hisshakt mitt i huset. Ursprungligen byggt som villa, men nu ombyggt till någon form av "boende" och tömd på allt. Två lägenheter och några gemensamma utrymmen verkade det ha varit. På den korta sträckan från bilarna utanför grinden och fram till ytterdörren passade Aili på att täcka en låg buske fullständigt med löpkiss, för att ingen skulle missa sakernas tillstånd. Aili backade upp och grenslade busken för säkerhets skull. Ingen av de närvarande fem hanhundarna hade en chans att missa att Aili närmar sig höglöp vad det verkar. Även sonen Sumo visade ett påtagligt intresse för busken.

Av hänsyn till alla bands Aili och Modji upp inne på en separat toalett. Med dörren öppen till en början, vilket inte var jättebra då Aili ville till killarna, varför den stängdes. Inte så kul för Aili och Modji kanske, men nödvändigt för lugn och ro för alla. Ingen av killarna hälsade på Matte på annat sätt än att avslöja att de minsann visste att Aili suttit i Mattes knä! En osynlig fläck på knät tvättades noga ren av Sumo 8½ månad. På ett första sök för alla fick killarna köra först och tjejerna sist. Aili var störning nog som det var, mitt i gruppen. Jovisst var killarna lite extra på tårna och kunde kanske initialt se okoncentrerade ut! Men bara så länge de inte hade någon osynlig vittring i näsan! De jobbade! Viktigast av allt! Ingen av dem ignorerade en vittring från en gömd människa! Ingen av dem slarvade! De löste alla uppgiften och hittade och markerade alla figuranter! Trots den löpande Ailis påverkan på dem alla.

När alla sju hundar gjort varsitt sök var klockan inte så mycket. Sökområdet var ju inte så stort. Varför samtliga fick en ny uppgift att lösa. Nu blev det svårare! Nu hade Aili kört ett sök i hela byggnaden och någon enstaka tunn och ljusröd spännande bloddroppe hade hon lämnat på golvet när hon jobbade. Annars städar hon minutiöst noga efter sig. Man kan tänka sig att killarna nu skulle visa en större negativ påverkan av Aili när de skulle jobba, men så var inte fallet. De jobbade på och de löste sina uppgifter. Vad mer kan man begära?! De var alla jätteduktiga! Inte mins lillkillen Sumo som jobbade självständigt och ambitiöst och han lät sig inte påverkas av den mycket intressanta löpdoften från sin mamma.

Hur gick det för Aili som löper och börjar bli parningsintresserad, när hon skulle söka efter gömda människor, omgiven av fem fina killar som alla var intresserade av henne, kan man undra.

Aili var inte sämre än killarna. Hon fick två olika uppgifter och hon löste dem lika ambitiöst som vanligt. Hennes första uppgift bestod i att hitta och markera fyra gömda figuranter. En bakom en tvättmaskin och en torktumlare i nedervåningen intill trappen upp. Tre var gömda på övervåningen mycket nära varandra centralt i trapphuset. En i vardera hörnet inklämd bakom uppställda dörrar och en i hissen som befann sig på det övre planet. Fyra vittringar fanns alltså centralt i trapphuset för Aili att separera och skallmarkera en i taget. Vilket hon gjorde på ett mycket bra sätt.

Ailis andra uppgift bestod i att fynda en figurant i hissen som nu körts ner till markplanet, samt en som stod utanför huset osynligt intill ett fönster, öppnat med en mycket liten springa. Aili hittade snabbt Husse som stod gömd utanför huset, vid sidan av fönstret. Hon jobbade sedan vidare och tog sig upp i övervåningen där det nu fanns gammal vittring överallt. Hon jobbade under tystnad och kom till hissdörren där hon tydligt fick vittring från hisshaktet. Hon satte nosen mot dörrspringan, fick vittring, öronen åkte bak, Aili gnällde till men skallmarkerade inte! I stället vände hon blixtsnabbt om och rusade nerför trappen och skallmarkerade vid den nedre dörren. Där hissen nu befann sig med figuranten! Så himla snyggt och smart gjort av Aili! Som överöstes av beröm från Matte, medan hon öppnade dörren och lät figuranten belöna. Matte had absolut varit mer än nöjd med en avståndsmarkering mot hisshaktet från ovan ner mot hissen, då vittringen/kroppsvärmen alltid stiger uppåt i en kallare omgivning. Shaktet var som en skorsten och vittringen steg upp i övervåningen och spred sig i den övre hallen. Aili ville så nära vittringskällan som möjligt och lyckades fint med detta. Hon har en ambitiös sida att göra sitt bästa när hon får en uppgift. Denna sida verkar ha gått i arv till alla hennes fyra barn när de är i träning. Uppskattat av deras förare!

Modji var mycket ambitiös även hon, där hon kutade uppför och nerför trappen i sin iver att fynda och markera sina gömda figuranter! Husse var mycket nöjd!

Tack alla för bra och givande övningar! Framför allt till Limehusse som gång efter gång lyckades klättra över och gömma sig bakom tvättmaskinen! En bra och svår lega! För både figge och och hundar. Att ta sig från detta gömställe var inte mindre svårt för figuranten! Tvärtom!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)