Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BRA TRÄNINGSKVÄLL, foto

2023-11-09

Onsdag.

Ännu en regning dag. Ännu en väldigt blöt hundpromenad. Inte så lång dock. Promenaden blev kort. Bara upp till sjön som svämmar över och vid utflödet forsade vattnet vidare och ut i bäcken. Ännu kunde man dock gå över den lågt liggande bron. Matte rensade bort nerfallna grenar som tvingade upp vattnet mot bron för att, så gott det gick, förhindra att bron hamnade under vattnet. Dima hjälpte mer än gärna till med att dra i pinnar! Dock inte rätt pinnar. Dima ville ha Mattes pinnar och blev i viss mån en bromskloss; han måste fås att inte rycka pinnarna ur händerna på Matte! Som till slut fick bort pinnbrötan vid bron och vattnet kom in under bron och inte över den.

Efter en regning inomhusdag var det äntligen dags att fara iväg till kvällens träning! Dima blir överlycklig, så snart Matte ställer fram ryggsäcken med sökskynken och gamla snusdosor med belöningsgodis, pannlampa och förstahjälpenprylar. När han flyttade in för ett år sedan upptäckte han mycket snabbt vad denna ryggsäck står för! Han älskar att träna räddningssök och han är bra på det! Aili är med ålderns rätt mer balanserad i sitt uttryck. Hon är lika glad men exploderar inte längre.

Tränade denna kväll gjorde Aili Lapsk Vallhund, hennes morbror Lime Lapsk Vallhund, Lo Springer Spaniel, Pax Aussie och Dima - byrackan från Volgograd/Eastern European Villagedog. En rätt speciell hund på många sätt. En ynnest att få följa. 

Ailis sök lades upp så att hon skulle söka rätt på tre personer gömda i varsin hytt på tre tätt stående arbetsmaskiner. Två av hytterna var slutna med stängda fönster och dörr och en av hytterna var öppen med bara tak. Den öppna hytten var belägen högre än de båda slutna hytterna, varför vittringen från den mer öppet placerade figuranten slog ner mot de slutna hytterna; där den blandade sig med de båda lägre belägna figuranternas vittringar. Aili jobbade mycket bra kring de tre fordonen och fyndade de instängda figuranterna först. Tvärt emot vad man kanske kan tro.

Matte filmade Ailis sök och fyndandet av de tre figuranterna i tre korta filmer, som ligger på Instagram.

Dima fick ett sök med två figuranter placerade mycket nära varandra även han. Då Matte dröjer med att lära in något markeringssätt för honom måste hans figuranter vara öppet gömda, så att Dima kan komma ända fram för direktbelöning. Han har inte tränat på figuranter gömda nära varandra; en ytterligare svårighet blev det i och med att de var gömda strax innanför ingången till den stora fordonshallen. Dima måste vara på alerten direkt från start alltså.

Dima visar gång efter gång att han är en smart hund, mycket lämpad för den här sortens träning. Han är inte alls påverkad av olika miljöer, han älskar att hitta människor och han jobbar lika gärna nära Matte som långt borta utom synhåll. Att bara träna lydnad med följsamhet tätt inpå sin förare med Dima och liknande hundar skulle inte på långa vägar vara att utnyttja hans och liknande hundars kapacitet! Förmodligen skulle han krokna på sikt och hitta på roligare sysselsättningar. Dima är oerhört lik de Lapska Vallhundar Matte har haft och tränat med sedan 1998. De vill ha jobb som tillåter dem att tänka och fatta beslut själva för att lösa ett problem/ en uppgift. Inte bara vara lydiga och följsamma!

Alltså satte han upp nosen och vittrade när han kom in i sökområdet. Dima fastställde genast i vilken riktning det var lönsamt att söka och stack in bland alla de enorma ventilationstrummor ? som lågg tätt ihop till vänster om honom.

Klicka för större bild.

Först måste han dock ta sig över en betongbarriär. Strax hörde Matte en figurant glatt välkomna Dima in i sitt gömställe! På Mattes uppmaning matade figuranten Dima med små godisbitar hela vägen tillbaka till Matte. Som tog över och belönade Dima för att ha hittat och hämtat den försvunne kompisen. Dima visste redan att ännu en person fanns gömd i närheten och gjorde självmant en omstart och fyndade nästa figurant.

När de båda utlagda figuranter hittats tog Dima själv initiativ till att söka av hela den övriga byggnaden efter fler figuranter. Matte stod kvar vid ingången och Dima jobbade på någonstans bland alla skymmande fordon och föremål. Matte litade på att han skulle återvända till henne när han ansåg att området var väl genomsökt. Så blev det. När Dima inte hittat någon mer figurant och hela lokalen var väl genomsökt återvände han till Matte och rapporterade att han var klar. Hos en yngre förare med möjlighet att ägna sig åt räddningssök, skulle Dima säkert vara en tillgång och lämplig för skarpa sök. Han får i alla fall möjlighet att göra något som passar honom! Det passar honom inte att vara arbetslös. Precis som med många Lapska Vallhundar.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)