Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LAPPKAST

2023-01-29

Lördag.

Matte gjorde ett lappkast. En helomvändning vad gällde miljö för hundarna att promenera i. Från skogen häromdagen till ett litet centrum i grannkommunen mitt i lördagsrusningen. Matte hade ett ärende till Täby Kyrkby och passade på att parkera i centrum, för att låta framför allt Dima få träna på att vara i en miljö som Matte fått uppgift om stressar honom. Han uppskattade inte sin tidigare boendemiljö i lägenhet, nära ett litet centrum något vidare. 

Matte parkerade framför matbutiken som vanligt. Den mindre veterinärmottagning som Matte besökt för vaccineringar och annat som inte varit akut under åren, ligger strax intill. Liksom apoteket och cykelaffären samt ytterligare några mindre butiker. Tillsammans med två matställen och ett konditori. Matte tog med hundarna längs butikerna och bort från centrum. Då kom ett tåg på Roslagsbanan strax intill och passerade stationen utan att stanna. Det kom och det försvann och var kort. Matte trodde inte sina ögon! En tidsresa gjordes på ett par sekunder, när en motorvagn i trä med en passagerarvagn av äldre snitt for förbi, som en hälsning från Mattes uppväxt intill en annan station, lite söderut längs banan. Tåget till Stockholm några mil bort. Kort efter kom ett blått tåg av modernt snitt med många vagnar.  Om tågen brydde sig ingen av hundarna.

Matte och hundarna promenerade bort från centrum längs järnvägen, svängde in bland radhusen och mötte många människor längs vägen. Med hundar, barnvagnar och rollatorer. Hundarna från skogen mötte en annan verklighet. En kvinna med en Labbe krånglade sig igenom ett cykelhinder på gångvägen och kortade in sitt flexikoppel rejält - för att sedan släppa bromsen helt, inför mötet med Aili och Dima. Som blev så perplex när den stora hunden snabbt gick fram till dem, att de inte hann reagera innan Matte klivit åt sidan, medtagande sina hundar. Hundmöte med tre kopplade hundar som inte känner varandra undviker Matte.

Vidare gick Matte upp till genomfartsvägen med intensiv trafik så här mitt på en lönelördag. Vägen skulle passeras på ett säkert sätt vid ett övergångsställe. Matte kortade in sina två koppel maximalt och var beredd när ljuset slog om till grön gubbe. Matte tog ett steg framåt. Aili skrek till. Matte hade klivit på Ailis tass. Aili hade uppmärksamheten bakåt mot något och Matte och Aili missförstod varandra. Aili hängde inte med. Aili reagerade på Mattes tasstramp genom att flyga på en oskyldig Dima.  Tumult uppstod och hundarna blev en dubbelkassler invirade i sina två koppel och Matte kom ingenstans. Överallt var det gående och bilister. Matte andades på djupet och redde någorlunda lugnt och samlat ut sin hundhärva där vid övergångsstället. Back och omstart. Ett nytt försök att gå över gjordes och nu var Matte tydligare med att ange planerad riktning. Båda hundarna var väl informerade och ingen trampade på någon annan. Matte tar helt på sig skulden för uppstått debacle. Så himla onödigt och klantigt. Ibland skiter det sig, trots att man tycker att man varit tydlig och noga. Tyvärr.

Upp mot kyrkan och lugnet därikring promenerade Matte. Varpå kyrkklockorna satte igång att ljuda. Dima tvärstannade med höjt huvud som vreds likt på en uggla. Detta ljud verkade han tycka var mycket intressant! Dima är en ljudintresserad hund helt allmänt. Matte hade ingen tid att passa, så Dima fick stå där och analysera så länge han ville. Lika plötsligt som ljudet kom försvann det och Dima såg undrande ut. Hundpromenaden fortsatte upp mot parken kring klockstapeln och där var det skönt för hundarna att kunna koppla av en stund. De kunde ta till sig mängder med spännande dofter från andra hundar. Tillbaka ner till den intensiva trafiken gick promenaden och vidare på trottoaren längs vägen. Korta koppel och ordning och reda rakt fram. Bussar och bilar tätt inpå och raska steg. Till första gångväg som ledde ner bland husen nära centrum igen. Tillbaka till bilen kom Matte och hundarna efter en timmes gående och nu fick hundarna vila i bilen medan Matte gick iväg och handlade lite.

Efter en timmes vistelse i surret i och kring det lilla centrumet visade sig hundarna vara rätt nöjde. Lite lösgörande spring och lek på tomten blev det förvisso, men de följde mer än gärna med in i stugan för eftermiddagsfika med nyköpt fikabröd. Dock inget bröd till hundarna. En hård tuggpinne var passade dem bättre.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)