Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HEMMADAG UTE I SOLEN

2020-04-20

Söndag.

Solen sken och det blåste inte jättemycket och jättekallt! Bingo! Vinden kom förvisso från sjön och från norr men den var inte plågsamt kall och pinande för en gångs skull. Med kunskap om hur detta blev senast, togs dagen till vara hel och hållen. Sist var det en enstaka och sällsynt företelse, en icke stormblåsig dag som vore det ett misstag, mellan en räcka väldigt blåsiga och kalla dagar. Dagar som Matte uppskattar på sitt sätt, för hundpromenader, när man går sig anfådd och varm, men inte för trädgårdsjobbande mitt i blåshålet i dalsänkan där huset ligger. Dagen efter var det dags igen - då. Nu riskerades ingenting. Lapskflocken gick ut på förmiddagen och höll sig ute till solen försvann bakom skogen.

Modji och Aili hade fullt upp, då det var visning av ett litet fritidshus strax bortom vägkröken. Ännu ett hus, nybyggt och av permanent karaktär, är till salu längs vägen runt kvarteret. Varför en stor mängd bilar passerade förbi Lapskreviret under dagen. Området sägs vara väldigt populärt och populärare blir det i takt med att Arninge byggs ut och fler arbetsplatser skapas. Man kan bo i skogen och ha Stockholm inom räckhåll på en dryg halvtimme. Om det inte är rusningstrafik. En helt annan situation har uppstått i jämförelse med när Lapskflocken flyttade in i sin då lite mindre stuga för sextorn år sedan. 

Båda hundarna höll sig väluppfostrat tysta, då det inte var enstaka uppdykande bilar och gående. En strid ström passerade större delen av dagen. Hundarna hade tuggrullar att roa sig med, där de låg och studerade folklivet på vägen utanför reviret. De studerade även en obebodd granntomt inom synhåll, som förvandlats till byggupplag i strid mot reglerna inom detaljplanelagt område. Fastighetesägaren är ålagd att flytta undan allt, i form av byggnadsställningar och staketsektioner och diverse annat byggrelaterat innan månaden är slut. En annan lösning verkar vara på gång! Nu planterades det granhäck!?! Många år lär det ta innan de plantorna bildar en skymmande häck och är det detaljplanelagt område och inte tillåtet att använda tomtmark som byggupplag för en byggfirma så är det. Eller? Skymmande häck eller ej. Men man tänker ju så olika....

Lite snokspaning blev det också för de båda Lapska. Det är särskilt på ett ställe de fastnar med nosarna ner i ett hål. Matte stod även denna dag i bäcken och jobbade med bäckkanterna som behöver stadgas. När de två jättegranar som stod tätt inpå huset fälldes hände det saker med marken runt om. Varefter rötterna som bundit marken ruttnar släpper jorden i skarven mot bäckfåran dit de sökt sig ner. En helt annan vegetation uppstår när ljus flödar fritt. Nu måste Matte ta upp striden med all kvickrot som slingrande fått fäste, som en tät matta över den yta där Matte hade planterat vintergröan bland annat. Det har räckt med ett års "slarv" på grund av höftoperationen för att vintergröna och annat skulle försvinna i kvickrotens invasion.

Matte stod allts å i många timmar i bäcken och rev loss kvickrot. Ännu mer jord rasade ner och Matte byggde nya stensidor ner mot vattnet med stora stenar hemförda från Torpet. Flockens andra revir, presenterat i går. Där finns gamla rester av nerrasade stenmurar, i form av stensamlingar  här och där på tomten. När Matte härjade i bäcken stördes snoken/snokarna och hundarna blev nyfikna. Matte hade fint sällskap av många citronfjärilar och stora övervintrade humlor som försåg sig i de många blommorna i slänten. Fåglarna höll konsert i skogen bakom huset. Vårkänslan var total!

Innan flocken gjorde kväll tog Husse med hundarna på en skogspromenad och Matte gick in och förberedde middagen. Man handlar mindre och äter mindre när andra måste bistå med att handla mat och bära hem den. Det blir inga spontanköp! Man ber bara om det basala som bör ingå i kosten. För att den skall vara näringsrik, nyttig och balanserad. Viss ransonering blir det både vid inköp och konsumption. Vilket Jessica Ritzén så målande beskrev på Namn och Nytt i DN på söndagen!

Saxat ur DN:

"Personligt katastrofläge på menyn.

Synar inköpslistan. Den består av tio matvaror . För en hel vecka. Syrran har lovat att stödhandla åt mig för att bespara samhället mina diffusa förkylningssymptom som kommit och gått i en månad. Kanske håller jag igen en smula på bessällningen för att hoon ska slippa släpa sönder sig. Ser ändå den påvra listan som ett symptm på att jag växlat upp till ett peronligt katastrofläge. Där befinner sig inte ens Stockholms sjukvård ännu. Inköpslistan blir en dyster skrattspegel av en flärdlöst pragmatisk person. Den jag tydligen också kan vara: Bröd, smör och mjölk. Potatis, lök och krosstomat. Kaffe, knäcke och kattmat. Toapapper. Där tar det stopp. Inser att jag betraktar syrrans varuambulans mer som en livsupppehållande sondmatning. Syrgas nog för att överleva en vecka till."

Matte känner så väl igen sig! Med ett lite snett leende. När den mat som äts i Lapskflocken måste bäras hem av granne och träningskompis växelvis. En lyxig kanellängd till Påsk räckte i en hel vecka! Infrusen i smala skivor och serverad skivvis upptinad, varsin till eftermiddagskaffet. Förråden i frysen tunnar ut, liksom på hyllan i form av konserver och förpackningar med krosstomater och bönor.

Byxorna sitter lösare  som en följd av mycket trädgårdsjobb och inga onödiga kolhydrater. Vilket väl får ses som positivt efter något extra kilo som adderades i julas....

Var rädda om er och varandra och håll avstånd!


 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)