Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MODJI GILLAR INTE VÄRMEN

2022-06-22

Tisdag.

Dagen inleddes med behaglig svalka, tretton grader och mulet. Modji var pigg, liksom Matte. Alltefter det att dagen led steg temperaturen och solen tittade fram så småningom. För att frampå dagen stråla med all sin kraft över hela Lapskreviret. Tjugotvå grader i skuggan blev till tjugofyra innan dagen var slut. Stugan hölls tillbommad med nerdragna mörkläggningsgardiner runt om, men ett enplanshus byggt av brädor med jämförelsevis tunna väggar och ett flackt plåttak, blir icke förty lika varm som det är varmt utomhus.

Som ung led inte Matte av värmen. En resa till Samos, där det som lägst var trettiofyra grader, var inget problem. Inte heller att ta en längre ridtur på hyrhäst i fiskebyn på Samos i den värmen. Stackars hästar förresten! "På semester" från en galoppbana i Aten. Om nu det stämde. Fort sprang de i alla fall. Hundarna på stranden i byn låg alla och sov i skuggan. Liksom katterna i byn. När Matte därifrån for över till Turkiet  för att beskåda Efesos var det fyrtioen grader. Varmt var det, men trots allt uthärdligt. En fin semester tillsammans med sönerna. För länge sedan och ett annat liv.

Nu känns tjugofyra grader väldigt varmt. Förr svettades Matte när det blev varmt. Som gamling svettas man inte som förr. Det gör inte hundar heller. Matte byggde för länge sedan en hundgård med högt staket och nergjutet staket, när det var trettio grader i skuggan. Matte jobbade i solen. Blandade cement för hand. Det känns som en omöjlighet nu. Åldern tar ut sin rätt. Tyvärr. Så är det även för Modji, som gärna legat och gottat sig i solvärmen tidigare.

När Aili sträckte ut sig i solen på yttertrappen, låg Modji i skuggan och tyckte att det var jobbigt. Varför Matte satte på Modji kylvästen och genast piggnade Modji till. Hon piggnade till så mycket att hon orkade slappna av och söka upp en behaglig plats för siesta. I uterummet var det korsdrag med öppna fönsterluckor och nerdragna gardiner och en pelarfläkt ökade på komforten för Modji. Matte slog sig ner i korgstolen bredvid Modji och njöt av svalkan även hon. Husse verkade vara lika värmetålig som förr och skyfflade grusgången ren från ogräs mitt i solen. Men Matte fick honom att skydda skulten så han inte fick solsting.

I kvällningen fick Matte energi och jobbade lite i trädgården på norrsidan, där ett vattenutkast monterats under dagen. Nu skulle Matte ta bort växtlighet och lägga plattor intill väggen. Sedan tog Matte med hundarna på en kortare promenad i skogen.

Vid läggdags blev det något av ett antiklimax när det visade sig att stugan saknade varmvatten. Rörmokaren hade behövt ett elurtag och snodde det till varmvattenberedaren. Men glömde sätta tillbaka sladden till varmvattenberedaren. En iskall dusch lockade inte  - ens efter en varm dag.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)