Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HEMMAHÄNG

2019-05-13

Söndagen blev en hemmadag, efter en hel dag hemifrån. Våren är en hektisk tid för många och med en trädgård går det fort så här års och mycket sker på en gång. Numera behövs pauser i arbetet på annat sätt än förr och lika mycket blir inte gjort varje dag, även om ambitionen finns. 

Husse fortsatte med vedklyvandet och Matte fick anledning att möblera om lite bland växterna, när en granne kom över med en hittad rosenbuske. En rensning hade skett på kyrkogården och där låg den fina lilla busken slängd på en skräphög! Fina ny skott fanns där och sådant måste ju tas tillvara. På den egna tomten fanns ingen plats. Tack och bock! Matte tar gärna emot! Trädgården är uppbyggd av i huvudsak ärvda och fådda växter med en historia. En säck hönsgödsel fördelade Matte på extra beövande, regnet hängde i luften och Matte gladdes å sina växters vägnar. 

Modji och Aili var lite tröttmössor efter en dag på resande fot och på annan ort med ett takläggande att bevaka. En skogspromenad fick de med Husse som behövde röra på sig. I övrigt var det skvallerträning hela dagen, en vårsöndag då många besökte sina fritidshus och många var ute och hundpromenerade. Nya hundar för säsongen dök upp och närmaste grannen blev utskälld efter noter av en minihund, på rymmen från den egna tomten i närheten. Hunden gav sig inte och skallmarkerade ihållande och taktfast samt väldigt vägledande den brydda grannen. Någon ropade långt borta men den lilla gaphalsen stod envist kvar och ville inte att den utskällda skulle röra sig över huvud taget?! Hade det varit en hund av större format och annan modell hade det varit väldigt obehgaligt. Men små hundar kan de också. Den utskällda blev stående och så småningom dök hundägaren upp. En liten bil kom farande i full fart. Tvärstannade och ut kom hundägaren utan att hälsa. Utan att be om ursäkt. Inte ett ord. Hunden drog därifrån vid åsynen av sin matte. Som hoppade in i bilen och drog iväg hon också. Kvar stod den utskällda med tappad haka. I fjol sommar tillbringade denna lilla hund påtagligt mycket tid springande ensam i trafiken ute på vägen. Den sommaren överlevde den. Nu är trafiken än intensivare, med fler hus sålda till permanentboende.

Ett stort GRATTIS till Modjidottern Saivi med matte, som tävlade nosework på söndagen och fick diplom! Snyggt jobbat!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)