Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

STORMEN PRÄGLADE HELGEN

2022-01-31

Lördag.

Lugnet före stormen. Det regnade till och från olika mycket hela dagen. Matte följde den annalkande stormen Maliks väg från västkusten över landet mot Lapskreviret på väderkartan. Upplandskusten och Roslagen skulle få vindstyrkor kring trettio sekundmeter och förberedelser måste göras. Träd skulle falla och elavbrott bli en följd därav. Husse och Matte tömde upp vatten i ett flertal behållare, utöver den stora dunk som alltid finns i reserv. Lampolja plockades fram och skulle det bli som vid stormen Alfrida för tre år sedan, kunde det dröja många dagar innan strömmen kom tillbaka. Inklusive mobilnät och uppkoppling. Som värst var det strömlöst då i skärgården i tre veckor! Dusch och hårtvätt och lite annat vatten- och elkrävande fixades, för att ha det gjort för en tid framöver. Det är alltid en fördel att vara förberedd. Mat kan lagas på och i braskaminen. Kastrull ovanpå och foliebakat i glöden. Fulladdade mobiler och omfördelning av mat från kyl till frys. Stormat har det gjort förr och långa elavbrott har det varit förr. Allt blir enklare om man är väl förberedd. Allt löst utomhus plockades in i vedboden och på punschverandan.

På sena eftermiddagen tog Matte en blöt och blåsig promenad med hundarna och mötte flera hundägare som tänkte i samma banor. Det gällde att passa på innan vädret gjorde utomhusvistelse riskabelt, här där hus och vägar ofta är omgivna av stora granar som utgör stora vindfång.

Under kvällen friskade det i rejält och regnet vräkte ner. Stormen skulle anlända kring midnatt för att nå sin kulmen från tretiden och några timmar framåt. Innan läggdags begav sig Matte och Husse ut för att försöka rädda växthuspaviljongen. Regnet hade gjort tomten till en kullrig skridskobana när snö blev blöt och frös på. Inte ens spikar i sulorna kändes riktigt säkra som fotbekädnad. Inte ens när man stampade ner foten med vassa spetsar i sulan fick man säkert fäste! Som två luvförsedda pingviner tagande myrsteg lyckades Matte och Husse med projektet att säkra den lilla lätta paviljongen mot eventuella orkanbyar. Tanken fanns redan vid byggandet, att vid krissituationer skulle man kunna säkra växthuspaviljongen med rep fäst i tre tätt inpå stående mindre träd. Så nu blev det gjort i ösregnet. Husse lyste med pannlampa och den tidigare sjöscouten Matte knopade, med rejäla råbandsknopar för god hållbarhet. Som att säkra båten inför en storm. Nu kunde inte mer göras. Rep slogs runt om på två nivåer och det borde även hålla in väggskivorna av polykarbonat vägande ingenting. Utöver själva ramen i lättmetall.

Lapskflocken knöt sig i vanlig tid, beredd på en kort natt. Med ficklampa bredvid sängen, för att inte snubbla i mörkret om elen försvunnit.

Söndag.

Klockan fem vaknade Matte och hundarna av en dov duns. Lampan fungerade och upp steg Matte för att fösöka se ut. Det gick inte så bra. Bara det av utomhusbelysningen upplysta närområdet mellan hus och carport kunde ses och där finns inga stora och höga träd. Allt såg bra ut. Men nu var Matte och hundarna vakna och det kändes omöjligt att somna om. Husse sov som vanligt gott och länge! En möjlighet med eget sovrum och stängd dörr. Matte väntade in dagsljuset med en mugg kaffe framför brasan.

Vinden tog i rejält och regnet piskade mot alla fönster. Stugan ligger i en dalsänka i nord-sydlig riktning och vinden började från sydost och övergick till nordväst. Träden på berget i öster ovanför huset roterade i de kraftiga byarna! Liksom träden på berget på andra sidan vägen. Dagen grydde och Matte hörde på radio om omfattande strömavbrott runt om. Inga fallna träd fanns inom synhåll.

Husse vaknade och tog med hundarna på morgonpromenaden till brevlådan, även om det nog var föga troligt att tidningen skulle ha kommit denna dag. Inga stora träd finns längs den sträckan av vägen så Husse tyckte att det var riskfritt. Vägen tillbaka hem gick dock trögt i motvinden!  Tidningen var faktiskt levererad! Inga hinder på vägen ut genom skogen således.

Dagen tillbringade Lapskflocken sedan inomhus. Fika och middag i glasrummet med snöstormen utanför och etanolkamin och stearinljus vid bordet var väldigt mysigt och inte blev det strömlöst på hela dagen. Inga skador på någonting och växthuspaviljongen stod pall mot vinden. Matte var extremt noga vid byggandet av grunden med säkring genom spikband på tvärs i botten, nertyngda med åtskilliga kilo marksten.

Vinden avtog gradvis och långsamt, regnet övergick till snö som drev i strombyarna och Lapskflocken kunde göra kväll utan att ha fått något strömavbrott eller några skador någonstans.

Hur det ser ut vid Torpet längre österut och mycket mer stormutsatt med orkanbyar, vågar Matte inte riktigt tänka på. Mängder med mycket höga tallar nordväst om huset och tre jättestora granar kring stugorna är riskfaktorer. Alfrida knäckte toppen på en och kastade den mot lillstugan, där den märkligt nog missade huset och altanen och bara slog en flisa ur altanräcket.

Det var då. Hur det gick denna gång med Malik återtår att se i dag under måndagen.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)