Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HEMARBETE

2022-03-23

Måndag.

Husse var upptagen på annat håll och for iväg i ottan. Matte tog tag i allt som behövde göras hamma, efter en lat och ledig helg vad gällde hemarbete. Veckan innan avslutades med tre dagar med snickare och elektriker som bytte tak på glasrummet och de isolerade och satte ny panel invändigt samt drog ny el. Nu måste Matte ta tag i jobbet att återställa rummet för användning. Vilket tog sin rundliga tid och de två Lapskdamerna valde att tillbringa tiden i uterummet med god sikt över husets framsida, när Mate höll till mot baksidan.

När Husse kom hem på eftermiddagen tog han med hundarna på en skogspromenad och sedan fikade flocken i solen på yttertrappen. Hundarna fick tuggpinnar att sysselsätta sig med ett tag, medan Matte fick bort is som solen hjälpt till att mjuka upp kring trappen.

Tisdag.

Nu skulle den inköpta bänkarmaturen i köket upp. Strul blev det när minimala fästdetaljer saknades. Dock gick det att lösa med vad som fanns i de två övriga förpackningarna. Två sextio centimeter långa ledlister hade varit perfekt, men storleken var slut och fick ersättas av tre stycken på fyrtio cenimeter vardera. Efter att ha monterat ner befintlig lysrörsarmatur och rengjort lyckades Matte, med kroppen som ett S, markera exakt var Husse skulle använda skruvdragaren och fästa miniplastbitarna. De små plastbitar som listerna skulle tryckas fast över. Sedan trasslade Matte ut alla sladdar som skulle användas för att få alla de tre listerna att lysa med hjälp av en fjärrkontroll. "Trådlöst" innebär sannerligen inte sladdlöst. Till slut var allt klart och synkroniserat och bänkbelysningen i köket kunde tändas, dimras och släckas vid instigandet i köket. Den lilla strömbrytaren/sändaren placerades där den skulle få bo. Många pengar hade sparats på att installera detta utan hantverkarhjälp. Matte har just betalat räkningen för spottar och eldragning i glasrummet och dyyyrt blev det! Även efter rotavdrag.

Hela förmiddagen hade gått åt för att få till belysningen i köket och hundarna verkade uppskatta mycket att äntligen få komma ut på tomten. Solen hade börjat mjuka upp kvardröjande snö och is och de snöfria fläckarna brer mycket långsamt ut sig. Även det uppskattat, när Modji och Aili skulle hitta en bra plats för att slå sig ner med utdelade hundtugg i form av torkade strimlor av buffelhud. Matte tillät sig själv en paus med uträtande av ryggen och lite läsande i solskenet.

Så småningom tänkte sig Matte en lite längre promenad med hundarna och då vägen utanför reviret nu var helt isfri fick spikskorna stå kvar i hallen. Ett dumt beslut visade det sig, då endast denna mer trafikerade väg körts ren från is. Varenda väg åt sidan var täckt av kompakt is ännu. Matte gick upp till sjön och det såg lovande ut på stigen till en början.  Så snart träd hade skuggat var det kompakt is som gällde på stigen utmed sjön i norrläge. Helt om alltså. Ännu är det många minusgrader varenda natt och det solen får att tina dagtid återfryser nattetid.

Läget för de två nyplanterade tujorna  på gräsmattan börjar bli kritiskt. Solen tär och torkar ut det gröna och marken runt träden består av en decimeter kompakt kärnis. Resterna av tre decimeter blöt snö som sjönk ihop och frös. Matte hackar dagligen is och på sena eftermiddagen lyckades Matte äntligen hacka bort en cirkel runt varje träd så att vattnet under isen kunde rinna bort, alternativt dunsta. Solen måsta komma åt att tina upp marken! En granne kom förbi och hade samma problem i sin trädgård och att hacka bort isen kändes som enda alternativet för överlevnad för det man planterat. Rötterna kvävs och drunknar och behöver få luft och att få torka upp! Ett hårt arbete men nödvändigt.

Matte och hundarna avnjöt de sista solstrålarna tillsammans på yttertrappen och varmare än så här behöver det inte bli. Husse kom hem från sitt gympass lagom när solen drog sig tillbaka och temperaturen sjönk. Hämtmat medföljde Husse och det blev plötsligt middagsdags medan maten var varm. 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)