Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

OMVÄXLANDE DAG, foton

2020-05-07

Onsdag.

Först och främst: TACK för omtänksamheten med peppning och goda råd efter gårdagens inlägg! Det värmer!

Matte inledde dagen med att tala med den som ansvarar för skolskjutsar i Kommunen och fick följande information: "Uppdraget till Samtrans innebär att skolbarn skall hämtas och lämnas vid upphämtningsplatser intill större väg. Alltså vid busskuren i området. Bussen skall inte alls köras in i området! Inte hämta och lämna vid hemmet!" 

Ansvarig på Kommunen blev mycket uppröd över informationen och skulle omedelbart kontakta Samtrans. Matte tänkte att detta var den rätta vägen att gå. Det visade sig finnas många klagomål till Kommunen även från barn och det lär få konsekvenser.

På frågan varför den stressade föraren inte gör som uppdraget säger och sparar tid, hittas nog bara den förklaringen att föräldrar pressar på. "Man flyttar ut i skogen men vill inte behöva skjutsa barn, vill även ha skolskjuts till dagis". Vill inte att de skall gå längs vägen - ens en dryg kilometer neråt vägen inne i området. 

Man utsätter gärna grannens ungar för fara när man själv har bråttom och kör fort i området - men vill inte att grannen kör fort och utgör en fara för de egna barnen. Typ. Inte ett helt ovanligt tänkesätt. Man vill ha hastigheten sänkt i ett bostadsområde och polisens kommentar har i liknande situationer varit: "Det är föräldrarna själva som utgör den största gruppen som åker fast för fortkörning vid skolor och dagis".

Busschauffören var pressad av arbetsgivare OCH föräldrar och Matte var kärringjäveln som fick bägaren att rinna över tydligen. Vilket inte gör Matte gladare. Killen kör BARN. Men andra bussar och andra förare skall köra till hösten tydligen. Upphandlingar innebär förändringar och framtiden lär visa åt vilket håll.

Lärare i Mattes närhet har slutat sina jobb i förtid då de hamnar i liknande situationer. FÖRÄLDRAR STÄLLER ORIMLIGA KRAV PÅ DEM SOM TAR HAND OM BARNEN. RÄDSLA präglar jobbet. FÖRÄLDRAMAKT. Jo tack. Matte minns sina år som dagmamma med många olika föräldrar som alla vill barnens bästa och alla anser det vara på helt olika sätt många gånger. Hur man gör blir någon förbannad. Ingen gör som man som förälder tycker är optimalt för det egna barnet och då pressar men personal att göra ett "ännu sämre jobb". Ett annat ämne, men Matte kom i vägen. Bokstavligt talat.

Matte undvek vägar så mycket hon kunde på dagens promenad med hundarna. Förvisso blev det en bra bit på asfalt för att komma runt och hem genom skogen, men Matte fick traska oantastad med hundarna i totalt två timmar. Dock betedde sig en förare av en vit skåpbil märkligt. Passerade Matte och hundarna, stannade och väntade bakom ett krön, för att sedan fortsätta en bit, vända och åka tillbaka långsamt förbi Matte och hundarna. Mycket märkligt händer på vägarna här.

Kvällens träning ägde rum kring en läktarbyggnad vid en nedlagd anläggning, där en ny stadsdel nu byggs. På området finns det flera paddelbanor och där var det full fart, med mycket smällande på banorna och överallt gick det människor i anslutning till där hundarna startades på sina frisök. Störningsträning! Tränade gjorde två Lapska tikar, tre Lapska hanar och en Springertik.

Hundarna fick ligga uppbundna i väntan på sina sök och hela tiden fanns en "karantänsvakt" närvarande, på grund av den stora mängd människor som hade fri tillgång till området. En hund är de facto mer stöldbegärlig än en ryggsäck med träningsattiraljer. Så länge människor köper hundar med mycket oklar bakgrund via annonser på Blocket och liknande, finns en marknad för stulna hundar.

Samtliga hundar fick tomsöka på framsidan av en läktarbyggnad, för att därefter startas intill paddelbanorna för att frisöka i medvind, långt ut från förarna. De hade två till tre figuranter att fynda, lite olika beroende på upplägg. Ailisonen Sumo fick frisöka med "säkerhetslina"/spårlina, då han är en grabbhalva i puberteten som gillar harar och vill man så kan man. Även ta sig under staket - om motivation blir hög. Runt om byggs det överallt och här skall ingen hund vistas. Vid det senaste besöket råkade vittringsstruten från en figge leda Aili lite galet och då hon hade hög motivation att söka råkade hon hamna utanför staketet, som bitvis låg högt ovan marken. Hon upptäckte misstaget och tog sig med möda tillbaka då hon ville hitta sin figurant mer än något annat.

Klicka för större bilder.

Var rädda om er, håll avstånd och glöm i inte bort de isolerade gamla.


 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)