Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TIDEN RINNER IVÄG...

2018-05-13

Våren är en hektisk tid på olika sätt och har man tomt och trädgård är det en hel del jobb som ine kan vänta. Växer gör det så det knakar och gödsel och vatten måste till. Matte har kärrat koskit och hinkar med vatten och på torsdagen - Kristi Himmelfärdsdagen måste några inköp göras för att gå vidare. Jakten på nya balkonglådor inleddes i Arninge. De gamla var sköra och tålde inte ännu en vårplantering. Ingen balkong finns, däremot en gäststuga med punschveranda som pyntas med blommor i lådor. En dag då många barnfamiljer invaderade butikerna under många barns protester. Fullt på parkeringarna och fullt i butikerna. 

fredagen måste Matte upp tidigt och lämnade flocken för att fara till Norrtälje. Bilen skulle lämnas på service och Matte skulle få uppdaterad hörapparat. Nya bidragsregler sedan 1½ år gör att ÄNTLIGEN, efter påtryckningar från media, har det blivit ordning och reda. Tidigare kunde man "luras" (undanhållen information) att betala 12.000 för en BRA/"mycket bättre" apparat. Som man egentligen skulle kunna få för subventionerade 600! Vilket man inte fick veta. En nitlott drog Matte för fem år sedan. Den apparat hon nu betalade 600 kr för kostade för 1½ år sedan 22.000!!! Sanslöst. Exakt samma apparat! Tillverkarna har tvingats skärpa sig. I väntan på sin bil njöt Matte av en lillsemesterdag med fika på det mycket gamla Roslagsbageriet och lättlunch uppe på Bergstugan samt lite shopping inför kommande födelsedagar. Lånebilen var LYX med backkamera som Matte förundrades över. Solen sken och stan var full med lediga människor denna klämdag.

Husse och hundarna hade haft det fint hemma på tomten och på en promenad i skogen visade det sig vid hemkomsten.

Hela lördagen ägnades åt sökträning i en bergtäkt. Ett Nástibarnbarn, Mánnus dotter, var på besök från Danmark och hon var här även i höstas och tränade med "farmorsflocken". Husse och Matte fick lära känna henne redan när hon var mycket ung för några år sedan, vid ett föreläsningsbesök i Danmark. En tjej med potential och hon har motsvarat förväntningarna mycket väl! Hon tränas i många olika hundsporter, hon ställer upp på vad man ber henne om och hon levererar! Uppfödarhjärtat klappade varmt hos Matte när hon fick se den nu vuxna tjejen i arbete!

Hon fick flera olika uppgifter under dagen i olika typer av miljöer och med olika upplägg. Hon skötte sig alldeles utmärkt i allt hon gjorde och löste sina uppgifter mycket bra! Det var en fröjd att se! Hon tog sig upp i enorma grushögar, samma som förekommer på bild från inlägget innan. Hon tog sig an självständiga sök över stora ytor och hon hade fina och ihållande skallmarkeringar. Hon jobbade självständigt och hon löste problem. 

Tränade denna lördag gjorde fyra Lapska tikar och en Lapsk hane. Det var tjugotre grader och gassande sol hela dagen, vilket inte påverkade någon av hundarna negativt på något sätt. De hade skugga i bilarna med hjälp av endera skuggande skogskant eller skynken av folie över bilarna, som hade samtliga fönster öppna och även baklucka/sidodörrar. Fyllda vattenskålar i bilarna. De jobbade i flera olika omgångar med vila i bilarna däremellan. De hade möjlighet att svalka tassarna i en liten vattensamling. Förarna klarade sig fint även de i solen och värmen. En lätt kylande vind var angenäm och gav bra sökförhållanden. Fikapaus med frukt, nötter, juice och lite annat gav energi! Hundarna tankade godisbelöningar hos fyndade figgar.

Modji och Aili fick varsitt mindre sök mitt på dagen och avslutade dagen med ett större frisök över mycket stora ytor, där de gemensamt fick söka rätt på fyra figuranter, gömda i olika containrar placerade längs bergsidan längst in i bergtäkten. Fokus den här träningsdagen lades på besökarna.

Av de hundar som tränade den här dagen är två certifierade räddningshundar. Modji och kurskompisen Nemo. Övriga tränas på samma sätt. De måste fungera oavsett väderförhållanden. Människor försvinner även när det är varmt, kallt och vått. Eller allmänt ogynnsamt. Hundarna måste ha ett sådant driv, stor motor och hög arbetsmotivation att de inte låter sig hindras i sitt arbete av värme, kyla, blåst och nederbörd. Det ligger på förarna att ta hand om hundarna på ett bra sätt, så att de fungerar som arbetsredskap oavsett väder. Är det varmt kör man kortare pass med kylande vila emellan. En renvallande hund måste fungera även i snöstorm och sträng kyla. Ett bra arbetsmaterial = en bra hund och omsorg om hunden gör det möjligt. Svenska räddningshundar har fungerat bra under svåra omständigheter i katastrofområden trots hög värme.

Dagen avslutades med en gemensam måltid, eftersnack och planer för framtiden.

Tack för en härlig dag tillsammans och lyckligt resa söderöver. Hoppas vi ses snart igen!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)