Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MODJI

2019-07-19

Modji är inte bortglömd på något sätt i allt som hänt med Aili sedan förra lördagen! 

Hon har fått dagliga promenader i skogen med Husse och när resten av flocken har gett sig iväg hemifrån har en granne varit involverad för att kunna ta ut Modji på tomten och umgås lite med henne. När Aili har fått mat i små portioner och ofta, har Modji fått en bit morot för att få något hon också. På onsdagkvällen var Modji iväg med Husse och tränade med träningsgruppen som vanligt. Platsen var en industritomt och upplägget var gjort för att bjuda Modji på ett extra roligt sök! Inte klurigt och mycket problemlösning annat än som vanligt, utan fokus låg på att Modji skulle få ha roligt! Mycket uppmärksamhet! Den mentala biten är ack så viktig när man tränar med sin hund! De måste få skratta när det är träning!

Modji fick först ett koppelsök med en figurant placerad djupt under den yta där hundarna och förarna gick. Vittringen från figuranten gömd en meter ner, spred sig åt flera håll i marknivå och även uppåt där ekipaget passerade. Ett galler täckte öppningen uppåt, vilken var en gånger tre meter. Ovanpå gallret stod en liten släpkärra varför hunden inte kunde gå rakt ovanför där figuranten var gömd. En svårighet. Modji löste uppgiften och lokaliserade vittringskällan mycket snabbt och säkert och Husse var supernöjd! Efter lite vila i bilen när Husse figgade åt andra, bjöds Modji på ett skojsök! Tre figuranter gömde sig om och om igen och skojade till det och busade med Modji när hon hittat dem! De sprang iväg och försvann igen och igen och figgarna som belönade uppmärksammade Modji på flyende figgar kors och tvärs! Modji ställde upp och jagade/vallade ihop sin lilla flock till slut och alla var glada och Modji inte minst! Detta behövde hon och detta var hon värd och fick. I en tid när det mesta har kretsat kring de övriga fem hundarna i flocken av nödvändighet.

Aili har i dag, fredag morgon, äntligen haft fast avföring!!!! Hon har inte kräkts sedan i tisdags! Hon var i dag på morgonen piggare och orkade bättre med sina valpar. I går kväll fick Aili en större mängd av kycklingköttet än i tidigare rismåltider. De fick dia när alla vaknat och valparna hade kommit ut till sitt dagis i kök och matrum. Aili blev kvar hos dem en stund, vilket hon inte varit den sista tiden. De fick umgås lite med sin mamma igen. Blodbristen efter kejsarsnittet där ett blodkärl brast och infektionen ihop med kosten bestående av mest ris har gjort henne påtagligt trött. Valparna har diat och sugit musten ur henne. Bokstavligt talat. Avvänjningen påbörjades planenligt i tisdags när de fyllt tre veckor, men har påskyndats för Ailis skull. Vilket har fungerat över förväntan med god aptit och fina magar hos alla de fyra knytten! Under torsdagen fick de en matsked uppblött torrfoder var på morgonen, eftermiddagen och till natten.  Alla valpmagar var också fina nu på fredagmorgonen! Ihop med de två första måltiderna med valpfoder, bara tio "kulor", fick de alla lite Fortiflora-probiotika för att bidra med goda tarmbakterier. Aili får detsamma en gång dagligen i nuläget, ihop med en tablett mot magkatarr/magsår en timme före tre av måltiderna under dagen. Aili går fortsatt på antibiotika över lördagen.

Så i dag på fredagmorgonen känns allt bara fint i flocken! En dag i sänder och allt verkar gå åt rätt håll. Valparna väckte Matte bara en gång i natt och då gick Aili spontant och gav dem lite att äta. De tillbringade hela torsdagen på dagis i köket och matrummet, men sov på natten  i valplådan med Matte och Aili i sovrummet.

Aili och Nemo kan vara stolta över sina fina knytt! De är på god väg att bli rumsrena! När de vaknade i natt och hade ätit lite hos Aili gick de direkt efter till tidningsdelen i valplådan och gick på toa! När de diat lite i dag på morgonen i köket gick de samtliga till tidningarna och gick på toa. Två DN uppslagna bara, intill fällen! Här täcks inte hela golvet med tidningar! Här lär de sig redan i lådan att går på toa gör man på tidningspapper. Tack för papperstidningar!!!! En sällsynthet och snart en omöjlighet vad det verkar. En jätterulle högabsorberande torkpapper är inköpt på Jula och den är superbra för att genast få bort skit och kiss så att de intre trampar runt i det och infekterar Ailis tuttar. Det är ofta så en juverinflammation drar igång. En fasa att uppleva och en gång räcker för Matte, som minns Nástis stora hål i juvret. Uppkommet under vårdnatten på djursjukhuset, medan de tio dagar gamla valparna hölls vid liv med flaska av Matte.

Alla hundar i flocken har alltid varit försäkrade. Det har blivit dyrare med åren och mycket är det som inte täcks av försäkringen. Mycket kan hända i vardag och träning och en dräktighet och förlossning innebär alltid risker. Allt är förenat med kostnader och även om försäkringsbolaget ersätter mycket, så blir det stora summor för djurägaren. Ailis knytt är vid det här laget guld värda. Men så har de också alla hem som ivrigt väntar på att få hem dem sedan innan de var födda, eller ens tillverkade. Matte minns att hon läste på en hemsida om någons planer att bedriva kennelverksamhet på ett sådant sätt, att en familj på fyra personer skulle kunna försörjas rakt av på att man födde upp och sålde hundar. Men det gick visst inte så bra i slutändan. Det finns ju en djurskyddslag som tur är. En kull på fyra knytt känns precis lagom för hela flocken, med tanke på vilka ytor som finns att tillgå. Vilket man inte försörjer en familj på fyra personer på. Men fullt tillräckligt för att kunna studera en valpkull med dess inbördes kommunikation och utveckling.

Man har en kull valpar av så många olika skäl  och för Matte är just studerandet av valparnas beteende värt allt besvär och alla kostnader. Ailis och Nemos fyra knytt är ett härligt gäng! Nyfikna, modiga, keliga, sociala. De har god aptit och magarna fungerar bra. De kan koppla av och somna i köket mitt i huset, trots att det pågår aktiviteter runt omkring och utanför den öppna ytterdörren. Helikoptrar passerar på låg höjd, det skramlar i bessticklådan, en hund skäller och fläkten slås på. Radion står på med många olika ljud. De bara sover och sover på sin fäll. För att plötsligt resa sig, gå till tidningen för toabesök, leka lite och sedan sova lite till. 

 

Antal kommentarer: 3

2019-07-19 15:49:24 - Eva

Vad duktig Modji är(heart). Vad skönt att Aili är bättre. Och valparna är så fina(inlove) (star)

2019-07-19 18:31:17 - Ylva

Så bra träning för Modji, underbart att hon får vara i fokus och njuta av rolig träning:). Skönt att Aili mår bättre och ja, Aili och Nemo verkar ha gett upphov till ett riktigt bra gäng (inlove)(heart)(flower)

2019-07-20 18:19:47 - Saivi m flock

Världens bästa mor (heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)