Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

REKORDPROMENAD

2014-11-18

Måndag.

Matte tog med hundarna på en lång stavgångspromenad i området. Vädret var mulet och lite blåsigt med fyra grader. Matte gick sig varm vartefter. Lite träningsvärk i skinkorna hindrade inte och benen traskade rätt obehindrat på. Hundarna fick nosa efter vägkanten på vissa sträckor, men annars var det "framåt" som gällde. Knata på för motion och kondition hos både Matte och hundarna. Visst, Matte är pensionär och har all tid i världen att lägga på sina hundar. Men Matte har varit ensamstående och heltidsarbetande mamma med hundar, häst och katter i ett tidigare liv. Med tid och ork för både träning och motionerande av sig själv och djuren. En vanlig orsak när Lapska unghundar måste omplaceras tycks vara tidsbrist. Jo men visst tar det tid att sköta om en hund eller fler på rätt sätt. Olika raser kräver olika mycket tid och Lapska Vallhundar som den arbetshund den är kräver kanske mer tid än en miniatyrhund av sällskapsras. Som med allt är det en prioriteringsfråga. Man skall inte ha fler hundar än man har tid och ork med och framför allt inte hundar av raser som avlats för och förhoppningsvis fortfarande avlas för att arbeta på olika sätt. 

Äntligen kände Matte att benen skulle orka bära henne längre än tidigare efter operationen. Träningen börjar ge utdelning. Násti hade råkat få ett kilo för mycket över revbenen och det har försvunnit i samma takt som Mattes kondition har ökat. Nu vandrade Matte och hundarna in i det angränsande fritidshusområdet via fotbollsplanen och kunde för första gången på drygt ett år gå på andra vägar än i det egna området! Visst stramade musklerna i rumpan, men träningsvärk skall tränas bort och alla idrottsmän talar om  smärtan när de tränar. 

Matte vandrade förbi ett hus som uppenbarligen fått nya ägare. Hela bergknallen som huset står på är nu totalt befriad från all grönska och växtlighet över huvud taget. I stället var berget bestrött med trädgårdstomtar i varenda skreva och fördjupning. Matte har aldrig någonsin sett så många trädgårdstomtar på en gång. Smaken är som baken delad. Matte tyckte inte att det var fint.

Genom skogen vandrade Matte och hundarna på en liten stig med mycket stenaar och rötter och kom så tillbaka in i det egna området igen. Efter en stavpromenad, mer effektiv än vanligt promenerande, på 70 minuter anlände Matte så hem. Med uppknäppt jacka, varm och mycket belåten över att ha kunnat genomföra detta.

På den tiden när Matte jobbade heltid fick hon gå med hundarna på kvällarna efter jobbet och använde då en stor pannlampa, eller åkte till närmaste samhälle och gick på upplysta gator eller till ortens hundklubb. Har man motivation löser man problemen. Men utan motivation är det enklare att skylla på livet och omständigheterna för att slippa ägna sig åt hundarna, mer än att släppa ut dem på tomten eller rasta dem runt kvarteret. När Lapska unga hundar skall omplaceras anges ofta tidsbrist som ett av skälen. Hur tänkte man när man köpte hunden? En hund av en arbetande ras med dess medfödda behov av både fysisk och psykisk stimulans och motion. Avknappen är många gånger förfärligt populär när valpspekulanter vill veta mer om rasen..... avlad för att valla renar, för att jobba med både kropp och knopp. Är inte en fungerande påknapp ännu intressantare att förvissa sig om?!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)