Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AILI GJORDE MATTE GLAD!

2018-11-08

Onsdag.

Den som inte står ut med att Matte berättar om hur extra glad hon blir ibland på träningarna, när någon av hundarna gör allt precis rätt, kan sluta läsa här och ägna sig åt något mer givande.

 Dagen var grå rakt igenom. Dimmig, fuktig som en disktrasa slängd i ansiktet och ljuset var fantastiskt. Ingen vind, milt och behagligt. Varför Lapskflocken tillbringade rätt mycket tid med olika sysslor på tomten. Husse tog en sväng i skogen med hundarna och Matte satte upp rådjursnät. Bit för bit lagas det som trampades ner i vintras. Att ha framsidan av tomten välhägnad bidrar till blomprakten och även hundarnas säkerhet. De kommer inte ut.

På kvällen tränade två Lapska tikar, två Lapska hanar, en Springer Spaniel och en Golden. Platsen var delvis upplyst men ljus tillräckligt för att pannlamporna skulle vara överflödiga. Tack vare återsken i den fuktiga luften, full med reflekterande små vattendroppar.

Matte hade en plan för Ailis sök. På en läktare skulle hon söka rätt på fyra gömda människor helt ensam. Matte skulle stå nedanför och ta emot funna figuranter vartefter, som Aili "levererade" dem hela vägen fram till Matte. När varje figurant ansåg att skallmarkeringen var korrekt, säker, ihållande och vägledande skulle Aili berömmas och belönas med skinkpastej ur tub. Allt under det att varje funnen figurant "matade ner" Aili hela vägen fram till Matte och överlämnade henne.

Eller: Aili, som den vallhund hon är, skulle valla in och leverera varje funnen människa till Matte. Hon skulle samla hela flocken genom självständigt arbete i samarbete med Matte. Berikning. Ett sätt för en Lapsk att jobba så snarlikt vallning som möjligt, nyttjande nedärvda egenskaper.  Alla som har en Lapsk kan inte ha vare sig renar eller får, men man kan låta hunden få använda nedärvda egenskaper för det den är ämnad att göra på andra sätt. Genom att söka efter och återbörda saknade människor till exempel. Ett för en Lapsk Vallhund naturligt sätt att jobba.

Aili sattes i arbete ett stycke ifrån sökområdet. Hon fick vittra in området i lugn och ro, sittande stilla och koncentrerad. Hon fick göra sig en doftbild av sin arbetsplats. Matte gav ett handtecken och Aili drog iväg och tog vind. Hon fick en vittring och sökte sig upp på läktaren, där hon efter en del sökande fann och skallmarkerade den första personen. Som sedan matade ner Aili som, likt sin mor Modji, gick på bakbenen för oavbrutet slickande på tuben. Aili överlämnade den funne till Matte och sattes åter i arbete. Läktaren består av stolar i långa rader, på många nivåer och många hinder finns på olika ställen för att nå vidare i  både sidled och höjdled. Vinden svepte vittringen mot husväggen och vittringsförhållandena var inte enkla. För att kunna ta sig fram i en vittringsstrut måste Aili släppa vittringen från en person för att söka vägar att nå vidare och hela vägen fram. På vägen kunde hon få vittring från flera samtidigt. De två som gömt sig allra högst upp fick hon den bästa vittringen från rakt under och där markerade hon. 

Då och då lämnade hon läktaren och sökte vittring på nytt nerifrån, vilket ledde henne mycket långt bort från Matte och de tre gallertrappor, en i varje ände och en mitt på, som ledde upp på läktaren. Den ena var en smal spiraltrapp. Långt ut från byggnaden måste Aili springa för att fånga upp stråk av vittring på långt håll. Hon sökte vind och vittring hela tiden. Aili var fullt styrbar med röst och visselpipa och när hon närmade sig en trapp från sidan svarade hon fint på "vänster", "höger" och sedan "upp!" Fjärrdirigeringsträningen på golfbanan har gett resultat.  Hon jobbade sedan vidare på vittringen där uppe och fyndade efter en del sökande sin sista saknade flockmedlem. Som hon vallade tillbaka till Matte och flocken, ätande skinkpastej i ett konstant flöde ur tuben. Den nu återsamlade flocken mötte Aili och den siste saknade medlemmen med applåder! Aili blev jätteglad när alla jublade och gladast var nog Matte. Som fick se sin lilla hund göra exakt som hon skulle! Självständigt arbetande helt ensam och långt borta från Matte. Lösande problem längs vägen och fyndande och markerande dem som var försvunna. Aili är en oerhört ambitiös arbetshund som inget annat vill än att lösa sin uppgift på så bra sätt som det bara går. Hon fick användning av de egenskaper en renvallare behöver ha för att kunna göra sitt jobb. Självständighet, problemlösningsförmåga, uthållighet i arbete och förmåga att arbeta långt ut från sin förare helt ensam. Inte att förglömma ett bra skall!

Matte kan försstå att hennes kullbror Runne är mycket uppskattad både på fjället i arbetet och hemma som kär familjehund som älskar att bli kelad med. En videosnutt nyligen på Runne visade en kopia av Aili. Rakt av.

Modji fick denna kväll ett frisök över ett stort område och uppgiften var att hitta och markera tre försvunna människor. Modji söke i god fart och även hon fick jobba uppe på läktaren för att hitta två av de försvunna. Även Husse var mycket nöjd med det sätt hans hund jobbade på. Självständigt och problemlösande med bra skall.

Tack alla för givande träning och trevlig samvaro!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)