Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SLAPPARDAG

2013-02-06

Tisdagen fick bli en mellandag, en slappardag. Vädret var grått och småregnigt, blåsigt. Matte tog tag i ett reparationsarbete som var lite klurigt. Ett gammalt laggat kärl från en fädbod. Nu släppte vidjorna som höll ihop kärlet och Matte storfuskade med trälim. När det rätta hade varit att skaffa nya vidjor, kokat, böjt och spänt dem runt trästyckena som bildar kärlet.....     Trälim och ett gammalt koppel att fixera med fick duga.

En kort rastningsrunda blev det och hundarna fick vara ute och gnaga ben ett tag. Matte hackade is och drog sig sedan inomhus igen. När småregnandet ökade lite valde även hundarna att dra sig mot ytterdörren.

Med några aktiva dagar i ryggen och träning på onsdagen samt en insats för Missing People på fredag kväll och troligtvis på söndag, kan en dag utan planerade aktiviteter och långpromenad vara bra.

Vad gäller Modji, så tror Matte att det finns knytt i magen. Men på tisdag vet vi. Därmed inte sagt att det kommer att födas små knytt om en månad ungefär. Hemska saker kan hända framöver. Av någon anledning kan en konstaterad dräktighet med levande foster, ta slut. Fostren kan resorberas av okända skäl. En mardröm för varje tikägare. Som ett missfall. Modji har nu gått in i den femte veckan och fostren börjar utvecklas allt mer och i allt snabbare takt. Ögonlock bildas, tår och könsorgan kan urskiljas. Under denna vecka är fostren mycket känsliga för olika typer av kemisk påverkan bland annat. Fynden av dvärgbandmask i Sverige har förorsakat att hundar som förs mellan Sverige och Finland måste avmaskas. Matte känner sig inte bekväm med att stoppa i en höglöpande tik masktabletter inför en parning och är djupt tacksam över att ha hittat, samt fått tillgång till, en mycket fin kille på hemmaplan. Det är säkerligen inga problem och "giftet" hinner gå ur kroppen innan det kan påverka några embryon. Men vet man det? Helt säkert?

Modji får vara med och träna och jobba, så länge det inte innebär någon ansträngning och fysisk belastning för henne. Mödragymnastik. Hon är i mycket god kondition både fysiskt och psykiskt och hon är normalviktig. Både hennes mormor och hennes mamma har tränat fram till födseln. Men på slutet har de bara fått jobba kopplat och utan några situationer som kunnat innebära att de hoppat. Therèse Alshammar är i femte månaden och tränar för fullt. Att föda kräver god kondition. Att få fortsätta med det man gillar, är mentalt stimulerande och en mamma som mår bra påverkar sina knytt mycket positivt. Redan när de ligger i sin mammas mage.

Just nu ligger Modji på sälskinnet framför en värmande brasa. Utanför vräker snön ner. Till frukosten, som består av Doggy Robur men skall bytas till Doggy Breeder efter ultraljudet, har hon fått 1 tsk. laxolja och 1½ hallonbladtablett. Laxolja får båda hundarna även annars. För utvecklingen av ögon och hjärna är fiskolja bra för knytten. För att stärka livmodern är hallonbladtabletter bra. Det har Násti fått och hon har haft mycket starka och bra värkar. Dessutom är Matte nu extra noga med att blanda i smakprover av matrester i hundarnas mat. Lite extra till Modji. Från och med nu har knytten en moderkaka och får del av vad Modji stoppar i sig. Med torrfoder som basföda är det viktigt att magarna lär sig tåla lite av varje från allra första början. Det kan motverka allergier senare. Lite som vaccinationer. Därför är det lika noga att de fortsätter att få lite av varje genom modersmjölken. Men inga starka kryddor eller annat, som helt allmänt är olämplig mat för hundar.

Precis som hos människor spelar det roll vad mamman petar i sig. Eftersom det överförs till fostret. Både Násti och Modji har klarat sig från magproblem och allergier.

 

 

Antal kommentarer: 1

2013-02-06 16:15:34 - AnnaZ, www.raika.se

spännade o få höra vad ultraljudet säger men jag tror säkert där är valpisar i magen på Modji (heart)
fin du sköter om och förberder dom små redan nu :)
kramar
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)