Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HJÄRNGYMPA

2016-01-05

Måndagen blev en dag med hjärngympa från morgon till kväll. Matte är högerhänt, men höger hand är för närvarande obrukbar med en allt mer blålilafärgad handled och samma färg pryder underarmen. Som genom ett under är det bara muskelskador.  Även högerbenet har fått ett stort blåmärke och den ett år gamla höftprotesen fick visa vad den gick för. Bra kavalitet rakt igenom. Matte är inte benskör och protesen motsvarade förväntningarna.

Men sysslor skall göras och då blir det med vänsterhanden. Att borsta tänderna med "fel" hand anses vara hjärngympa och bakvänt är det! Det som sitter i ryggmärgen till vardags svävar plötsligt fritt. Att kamma sig med vänstern när högern är den naturliga kardan för ändamålet är inte heller lätt. Man måste TÄNKA när man gör saker som annars inte kräver många hjärncellers samarbete. Skruva av och på lock på tandkrämstub och burkar med behållaren under höger arm eller fastklämd mot underlaget och vänster hand som huvudaktör är problemlösning. Skala potatis var bara att glömma.

Idel problem. Eller idel utmaningar! Matte såg det som utmaningar. Det är enklast så. Ingenting är omöjligt, men en del saker tar lite längre tid. Typ.

Det snöade ymnigt under dagen! Matte lät det snöa färdigt och gav sig iväg ut med hundarna mitt på dagen. Tio minusgrader och många kläder skulle på. Med hjälp av en hand. Det tog lite tid. Så när Matte väl var ute, förblev hon ute en dryg timme med hundarna. Som först fick en promenad och därefter fick roa sig i snön på tomten. Aili hade buskul genom att slänga omkring en gammal ihopknuten strumpa. Högt i luften flög strumpan och Aili hoppade efter! Det behövs inga dyra leksaker för att roa en leksugen hund! Matte roade sig med att hacka hål i isen på bäcken. Med stor spade i vänster hand - fel hand. Spaden känns väsentligt mycket lättare i höger hand! Svårstyrd var den också. Men trägen vinner och så småningom var mycket av isen upphuggen. Tacken kom i pluralis inom kort, då många små fåglar skyndade till vattentäkten!

Till slut skakade vänsterkrattan rätt ordentligt av det ovana arbetspasset och Matte lydde hundarna som satt vid ytterdörren och väntade på att få komma in i brasvärmen. 

Snön tog fart igen och Matte ägnade sig åt inredning och sortering. Kul med ett nytt rum och större ytor i stugan. Men även i denna syssla hade en fungerande högerhand underlättat väsentligt. Avigt är det att jobba med ovan hand - men nyttig hjärngympa!

Så småningom upphörde även denna intensiva snöby som dragit in från Östersjön och Matte och hundarna begav sig ut igen. Med lätt och flyktig snö fungerade det att ta snöskyffeln och köra den med vänsterhanden. För att undvika att få snön tilltrampad och isig jobbade Matte på i över en timme och hundarna växlade mellan att vara ute i snön och sitta på trappen och hålla koll, så att Matte inte fuskade. Då och då uppsökte Aili Matte och tittade noga på hennes förehavanden. Inspektorskan / Kontrollanten!

Lamporna tändes vartefter i stugan via timer och skymningen föll. Matte var färdig och tog med sig hundarna in. Just då kom Husse från jobbet och hela infarten var nyskottad. Nöjd Matte. Trött i både kropp och knopp. Det funkade att jobba bakvänt.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)