Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

ATTRAKTIV BÄCK

2018-05-04

Torsdag.

Regn var varslat fram på dagen, ett lite luddigt begrepp, varför det gällde att komma ut och få gjort vad som behöver göras på tomten. En hektiskt tid när tjälen dröjde kvar under is- och snöhögar länge och plötsligt tog all växtlighet fart med den där sommarfredagen för två veckor sedan. Först värme och så kom regnet innan det vände under dagen igen. Trädgården exploderar! Inga blad är utspruckna ännu, men de är på bristningsgränsen! Vitsipporna börjar synas. Matte gick med sekatör och kratta och rensade rent gamla fröställningar och torkade grenar i buskarna. Något fanns som väntade på att åtgärdas lite här och där och regnet lät vänta på sig. Matte och hundarna hann vara ute i väldigt många timmar innan regnet till slut avslutade utomhusjobbandet för Matte. Lagom när Husse kom hem från gym med bastu och annat.

Hundarnas dagar utomhus i timmar, nu när allt vaknar till liv, är lika aktiva som Mattes. Viss aktivitet är mer noterbar för Matte än annan, men sover bort dagen det gör inte hundarna! Endera sitter de någonstans på tomten och läser omgivningen med nosarna högt, eller så skrotar de omkring och kollar mer på nära håll. Bäcken forsar fint och där börjar det röra på sig! Både Modji och Aili går gärna långa stunder längs kanterna och kollar allt som händer. Matte vet vad de väntar på! Snokarna! Snokar har tydligen en mycket tydlig doft och hundarn spårar dem lätt. Ibland blir de stående med nosarna ner mellan de bulliga kantstenarna mot gräsmattan, med svansarna vaggande högt! Då kan man förmoda att  en snok eventuellt sökt skydd i en håla. De visar tydligt när någon snok varit uppe på gräsmattan och de spårar den tillbaka ner i vattnet. Insekter, paddor och grodor trivs längs vattendraget genom Lapskflockens revir. Hundarna kan sitta koncentrerat länge på bron eller bryggan och stirra ner i vattnet. Ibland har de svårt att låta bli att gå nere i vattnet, men ännu är det lite för djupt för att locka. Bitvis går det ett gott stycke över Mattes höga stövelkanter. Välsmakande gräs växer på slänten mot bäcken och Modji gick där och betade begärligt. Fint undvikande påskliljorna som har börjat slå ut.

Matte hade lagt ut renskinnen för luftning på altanen inför sommarförvaring och på sena eftermiddagen valde båda hundarna dessa som liggplats. Därifrån hade de full koll på grannen som höll på att riva bort ett gammalt plåttak på en gäststuga. Hela tiden hade de något att fokusera på. Hundunderhållning dagen lång! Men strax efter att plåttaket rivits loss kom regnet! Lapskflocken drog sig in i stugan och nu fick det räcka med trädgårdsarbetande för Matte. Ryggen behövde rätas ut. 

Kvällarna är ljusa länge och regnet hann upphöra innan det var mörkt, varför Husse hann med en skogsrunda med hundarna med passage av brevlådan på hemvägen. Tröttmössor var alla när det var dags att dra ner rullgardinen.

En sommar för några år sedan.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)