Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

KURSHUNDAR

2017-08-22

Husse har ägnat många år till att hålla kurser för andra hundägare. Minst ett tiotal räddningshundkurser har det blivit över åren och med tanke på att en räddningskurs pågått i närmare två år minst en dag varje vecka, från det första mötet till och med slutprov (certprov) för kursens sista ekipage, blir det rätt många år av engagemang i andras "hunderi". Under större delen av dessa kurser har ingen annan ersättning utgått än reseersättning. Nu är Husse pensionerad både från det jobb han försörjt sig på och från det ideella jobbet att få fram fler räddningsekipage. Nu skall han gå kurs med Modji igen! Det var Matte som grundutbildade Modji innan räddningskursen som Husse gick med Modji, då Mattes slitna höft var ett hinder. Sedan har Husse tränat Nássti och Matte Modji samt Aili. Nu är Husse och Modji åter ett team och nästa vecka börjar de på en agilitykurs tillsammans. Äntligen får Husse fokusera på egen hundträning och inte andras. Att hålla en räddningskurs är roligt - men också mycket krävande på många sätt.

Både Husse och Matte gillar att gå kurs med sina hundar och samtliga familjens Lapska Vallhundar har gått både valpkurs och fortsättningskurs samt några andra kurser. Gázzi och Matte gick två agilitykurser, Gázzi och Násti gick fårvallningskurser, Modji gick två rallykurser samt fårvallningskurs, Aili fick gå fårvallningskursen även hon och skall nästa vecka börja fortsättningskursen i nosework. Nybörjarkursen gick hon i våras. Med tidigare hundar av andra raser har Husse och Matte, var för sig, både gått olika kurser och tävlat i olika grenar. Att gå kurs är både roligt och givande och för hundarna är det något helt annat än att träna i enskildhet utan störningar. Dessutom tycker både Husse och Matte att det är roligt att lära sig nya saker tillsammans med sina hundar!

måndagen öste regnet ner hela dagen och familjen höll sig undan från vätan och passade på att åka och handla nere i byn en mil bort, i väntan på det utlovade uppehållsvädret framåt kvällen.

När de mörka molnen tenderade att dra sig undan, trots en åskknall, satsade Matte på att den blå remsan som skymtade i söder skulle utvidgas! Hundarna togs med på en längre cykeltur än tidigare i somras, nu när temperaturen var väsentligt mycket lägre efter regnvädret. Turen gick uppför och nerför ett berg och intill platsen där en Cavalier blev vargdödad i torsdags. Mitt inne i området på en liten återvändsgata omgiven av skogstomter. Enligt LST lockades vargen dit av en löptik. Fullständigt öde var det i hela området och Matte och hundarna kunde ta sig fram i lugn och ro. Inte en bil eller människa syntes till någonstans. Mycket behagligt.

Aili är en sjutusan till hund att springa! Samt dra! Outtröttlig förefaller hon vara och fort vill hon springa! Men nu bestämmer Matte tempot och fullt ös från början är inte så smart om man skall hålla länge. Intervallträning fick det bli med en kortare sträcka i mycket långsamt tempo mitt i, då Matte ledde cykeln i ett motlut. Men annars var det trampande även uppför och sittande. Benstyrkan måste bli bättre, liksom konditionen för Matte. Lagtävlingen närmar sig!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)