Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HEJ DÅ ADJI! IGEN.

2014-01-13

Söndagen förflöt ungefär som lördagen. Valparna fick vara ute en hel del och leka i snön och däremellan var de inne och vilade eller sov. Efter varje måltid togs de ut för toabesök. Kvällsrastningen skedde i koppel och vinden blåste så snålt i kylan att småttingarna var kloka nog att inse att toalettbestyren skulle avklaras fort och sedan skulle man in i värmen så fort som möjligt. Husse promenerade de vuxna hundarna i dagsljus under dagen.

Under kvällens TV-tittande vilade valpskaran i köket, men Adji ville annat. Hon tog sig ut, som så ofta förr. Hade inget behov av att härja eller busa. Ville bara ha lugn och ro uppenbarligen. Visade tydligt att hon ville sitta i Mattes knä. Fick hjälp upp. Tog ett pekfinger i munnen och snuttuggade en liten stund. Milt och varsamt, Somnade med "nappen" i munnen, Sov länge. Mycket länge och väldigt djupt! Drömde. Skällde, morrade och sprang! Morrhåren viftade, öronen slog och ögonbrynen höjdes. Kvällen gick. Adji sov. Matte njöt! Sista kvällen.

Men tiden led och vilda valpar behöver mat. Bruningarna i köket påkallade uppmärksamhet och motvilligt vaknade Adji och motvilligt masade sig Matte ut i köket.

En ljuvlig kväll med Adji, som Matte aldrig kommer att glömma. Adji / Proppen. Som hade alla odds emot sig från början och nu är en stor tjej med mycket egen vilja och som förhoppningsvis kommer att vara sin nya matte och husse till stor glädje. Samt inte alltför jobbig för den "Belgiska storebrodern".

Måndag.

En dag som inleddes med nio minusgrader ute och sexton plusgrader inne. Friskt! En tillvänjning till kyla som valpskaran får liksom på köpet när huset värms upp med ved. Efter frukosten var det en halvtimmes utevistelse för alla. Isen började lägga sig på bäcken, men det intresserade inte valpskaran.  Inte förrän Matte började hacka hål för att fåglarna skulle ha vatten att tillgå. Då måste alla komma och titta. Men mest jagar de varandra och beskär Mattes olika prydnadsbuskar och vinbärsbuskar när de är ute.

När valparna vilat inne under förmiddagen, hade solen nått till familjens sida av vägen. Temperaturen hade stigit till sju minusgrader och det blåste inte alls. En helt underbar vinterdag fick Matte avnjuta, tillsammans med fem Lapska Vallhundar på tomten ute i skogen. Småttingarna fick även en kort koppelpromenad för att titta till ett grannhus. Matte tyckte att syskonskaran behövde komma in och värma sig och vila ett tag. Värma sig kunde de väl göra. Men började strimla kisstidningar och flisa köksstolar....   Så ut med busfröna igen! Alla lekte med alla. Vuxna hundar, valpar och Matte. Dragkamp med rep och en gammal brandsocka i filt.

Men Adjis familj var på väg och valpmat skulle hinna serveras. Solen försvann bakom några stora granar bortåt vägen.

Från Asiens värme till en plötsligt påkommen vinter här hemma, krävde snabbomställning av både kropp och knopp. En välkomnade brasa i kaminen värmde gott. En kopp kaffe vid brasan och valpmat i Adjis mage, så var avskedets stund kommen. För andra gången. Hon har ju redan bott två veckor med sin nya familj innan julsemestern. Adji släpptes ut ensam på tomten för rastning efter maten och fick sedan ta plats predvid sin storebror i bilen.

Visst är det tufft att lämna någon man älskar och Proppen har haft en alldeles speciell plats i Husses och Mattes hjärtan. Matte kunde smeka hennes huvud och vänsterframtass i flera timmar innan hon föddes. Andra kunde höra henne. Nu kommer hon förhoppningsvis att vara andra till mycket stor glädje och leva upp till förväntningarna. Husse och Matte har tack vare flera helger och en långsemester haft förmånen att få följa Adji extra länge. Vilket har varit väldigt roligt!

Hennes bruna syskon fick komma ut en sista vända efter måltiden när Adji åkt och somnade sedan djupt på fällen. Tätt intill varandra. med Mannis ena framben över sin syster. Du och jag syrran!

Hemma hos Mannis nya familj råder polarnatt ännu några dagar och under en vecka har temperaturen legat kring trettio minusgrader.

Sol och sju minusgrader passar en valp bättre.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)