Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

RALLYTRÄNING

2013-09-17

måndagen tog Matte en långpromenad med hundarna genom området mellan skurarna. Tyst och lugnt och skönt. Höst på gång. Frukt och färg i trädgårdarna. I backen upp förbi Hoffen bakom dubbla häckar och ett nätstaket blev Matte och hundarna rejält utskällda som vanligt. På ett ställe kan jycken komma ända fram till nätet och just där finns en välanvänd kissfläck, där Lapsktanterna alltid måste stanna och lukta mycket noga. Samt pinka över. Liksom förmodligen varenda hund som passerar. Hoffen kastade sig mot nätet och hennes åldriga matte förskte lamt få henne tyst och gå därifrån. Utan effekt. Då visade Matte lite framtänder och morrade dovt och tyst blev det tvärt. Hoffen kom abrupt av sig och sneglade bakåt. Hon förblev tyst. Násti och Modji såg förvånade ut och traskade på. De har aldrig brytt sig om när Hoffen bara sköter sitt jobb, som den gårdvar den är. Men ägaren ville ju ha tyst på hunden då den närmaste grannen störs.

Cockermatte hade lagt en rallybana i trädgården och ville gärna ha Matte och de två Lapska som störning på planen. Hundarna tränas på att fokusera på uppgiften om två ekipage går banan samtidigt. Båda mattarna tränar mycket gärna med störningar av olika slag och denna är ju lätt att åstadkomma. Vad det än gäller så träna gärna med andra ekipage på planen samtidigt. Träna lydnad på p-platser och nära djurhagar, träna sök med folk gående i området, träna spår med folk som hänger efter och på ställen som inte är kliniskt rena från andra spår. Våga variera träningen och våga göra fel. Våga testa. Ha fantasi för lust i träningen. Släpp prestigen.

Matte band upp en hund i staketet intill träningsbanan, som var en bana ur fortsättningsklassen och tränade med en hund. Här tillkommer även träning i att vara uppbunden och tyst när andra tränar i närheten in helt spontant. Det blir ingen grej av just den träningen. Det är vardag och något som hunden förutsätts kunna hantera. Det skall in från början i hundens liv. Násti och Modji bands upp med sin mamma till en början, när de var små knytt. Att sitta tyst när andra jobbar och med stor förväntan är inte lätt för en arbetssugen hund och springer hundar på en plan kan det vara svårt. Träning i vardagen behövs.

Násti fick gå banan två gånger. En gång kopplad som i nybörjarklassen och en gång lös. Hon skötte sig alldeles utmärkt och hade absolut fått godkänt på en tävling. Det var flera frontningar och hon gjorde helt rätt. Matte hade godis i handen så det var fusk och banan inte lagd för att vara klurig så ur den aspekten var prestationen inte jämförbar med tävling. Men Násti var jätteduktig lik förbaskat och för henne är den optimala slutbelöningen att bli rejält omklappad av sin förare.

Modji gjorde ett mycket bra jobb även hon och var ambitiös och noggrann. Inte så överladdad och endast något enstaka skall. Båda hundarna fick gå två vändor och Matte var mycket nöjd. Men förkyld och hostig och tyckte att det fick räcka.

Tack så mycket för inbjudan!

Husse tog en sväng med hundarna i området även han efter jobbet. Nyfikenheten var stor på var det shaktats med buller och bång i närheten i helgen. Allt fler hus omvandlas från fritidshus till permanentboende. Liksom i alla liknande områden i Stockholms närhet.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)