Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MATTE MÅSTE PUNKTSÖKA

2020-10-03

Fredag.

Husse for till golfbanan för en runda på 9-hålsbanan och lite taktiksnack med en lagmedlem inför lagtävlingen. Matte skulle plocka i ordning lite i stugan innan hon begav sig ut med hundarna på tomten. Vilket slutade med att Matte vände upp och ner på hela stugan och lillstugan och det tog flera timmar och Matte tog slut. 

Matte hade nämligen varit så himla smart och gömt viktiga papper, som inte längre fick vara i ett bankfack som inte längre skulle finnas, på "ett smart ställe". Problemet var att Matte inte kom ihålg var detta smarta ställe befann sig....  En kunskap om sig själv och hur hon tänker fanns och efter att ha kollat på de mest tänkbara platserna i stugan utan att fynda koncentrerade sig Matte på lillstugan. I händelse av brand/inbrott var det troligast i stugan något skulle kunna hända. Frysar och kylar kan ta eld och mer elektronik finns där. Matte släppte ut hundarna på tomten, ställde upp ytterdörren till lillstugan och gjorde ett grovsök i den sexton kvadratmeter lilla stugan, på tänkbara platser. Hittade ingenting. Modji kom då och då och hälsade på. Kanske ännu saknande den nya kompisen Levi från Åland, som bodde här för en vecka sedan. Modji ägnade sig sedan åt att hålla koll på den raskt eskalerande aktiviteten snett över vägen. Träd föll i rask takt och en maskin anlände och greppade träden och kastade iväg dem som vore de tjocka stammarna små pinnar. Aili kollade avverkningen till en början, men ledsnade och gick i viloläge i uterummet.

Grovsöket gav ingenting och Matte ändrade taktik. Punktsök, kvadratmeter för kvadratmeter. Matte kollade även under mattan och madrassen i den nyligen nyttjade gästsängen. Matte kröp, krälade och åbäkade sig för att komma åt varenda skrymsle och vrå i det lilla rummet. Som tjänar som gäststuga, förvaring av vinterkläder, hundträningssaker,  lite smått och gott som ger fina minnen. Stålsatte sig för att inte fastna med gamla foton från förr med hundar som inte längre finns. Minnen av räddningshundutbildningar och övningar sedan trettio år tillbaka.

Kommen till de sista två kvadratmeterna i ett hörn, fyndade Matte. Mindes med ens att viktiga papper inte såg ut som viktiga papper, utan en trasig kasse med hundprylar. Ointressant för alla utom för Matte. I händelse av inbrott. Som tyckte det var smart att stoppa ner mappen med papper i en tygkasse för att lättare kunna hålla ordning på den. Det var nog inte bara åldersrelaterat. Matte har redan för femtio år sedan lyckats gömma en köpt julklapp på ett så himla smart ställe att den inte hittades förrän året därefter och även en hel burk med julpepparkakor ställdes undan lite för "smart" för att inte ätas i förtid. På ett så smart ställe så där stod den även inför nästa julbak. Full med ett år gamla, ätbara, men rätt smaklösa pepparkakor.

Efter timmar med allt mer panikartat sökande och framrivande och vändande och vridande på varenda grej i de båda husen, var Matte rätt slut. Mer mentalt än fysiskt. Även om det blivit en del tunga lyft. Matte gjorde Modji sällskap och gick i viloläge. Studerande den intensiva avverkningen snett över vägen. Vilket inte var så vilsamt med motorsåg och traktor i full fart.

För att göra något vettigare än vända upp och ner på två små hus för att hitta förlagda viktigheter, gav sig Matte på lite grovgöra i trädgården. Medan Husse tog med de båda Lapskdamerna, som slappat länge nog, på en skogspromenad spred Matte dynga. Tre säckar kogödsel fördelades i rabatter och kring enskilda träd och buskar. 

Husse hade ätit rejäl mat på golfklubben så Matte fuskade med middagen. Var för trött för matlagning och slängde in två frysta pajer i micron. Sedan slocknade Matte framför teven. Både knoppen och kroppen hade fått jobba hela dagen och likt en Lapsk Vallhund kände sig Matte rätt nöjd med det. Dock skavde ett dåligt samvete kontra hundarna, som inte fått göra detsamma just den här dagen. Hundträning är dock planerad för lördagen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)