Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SELMA FÖRSVANN

2024-04-26

Onsdag.

Kvällens träning inleddes med att Matte gick runt staketet, för att leta efter det hål som någon hade sett i staketet som omgärdar träningsområdet, intill en intensivt trafikerad väg. Med alla föremål i området var det hart när omöjligt att ta sig ända fram till det höga nätet överallt. Matte hittade inget hål. En träningskompis gick utefter staketet på utsidan, där inga föremål hindrade och fann ett uppklippt stort hål som täcktes för. Vinden var sydlig och blåste in från vägen, vilket innebar en säkerhetsrisk för sökande hundar.

Efter att ha tränat inomhus hela vintern var det skönt att kunna träna utomhus igen. Mörker och isigt underlag är inget som lockar, när det finns möjlighet att träna inomhus. Hundarna kunde åter få frisöka utomhus och utnyttja vinden i sökarbetet. Flera valde att låta hundarna få jobba på så sätt att de fick söka vind, för att kunna hitta sina figuranter och flera hundar fick gå vindstigar för fångande av vittring, innan de släpptes lösa. Vilket är ett bra sätt att träna på, där föraren får träna på att läsa sin hund. Hur ser hunden ut när den vet var figuranten är gömd?

Aili släpptes lös i ett stort firsök och åter löste hon uppgiften mycket snabbt. Hon plockade sina båda figuranter, gömda på platser Matte inte kände till och på några få minuter var hon klar. Hon jobbar fint med rutin och en god förmåga att söka vittring i vinden. De båda figuranterna fick gömma sig på nytt längs vägen tillbaka till bilen, för att ge Aili chansen att få hitta någon ett par gånger till. Hon behöver få svårare uppgifter för att ge henne något att jobba på, med svårare vittringsförhållanden. Detta blev ingen utmaning för henne.

Dima fick söka i kort lina för att lära sig bra sökmönster och att söka vittringen. Det är ingen bra metod att lära hunden att bara den springer tillräckligt mycket och ostrukturerat, så hamnar den förr eller senare i ett vittringsfält. Det kostar energi och tar tid. Svårigheten var att behöva ha Matte bakom, som ett drivankare i den bråtiga miljön. Dima löste uppgiften fint med hjälp av vinden och en bra nos.

Torsdag.

Matte fick ett sms mycket tidigt på morgonen. Katten Selma var försvunnen. Hon hade varit ute på kvällen och hennes matte hade tittat på henne strax utanför husknuten. Selma brukar aldrig gå långt från huset som ligger i skogskanten, intill en mindre grusväg. Selma kom sedan inte in som hon brukar och hennes matte gick ut och ropade bakom huset när det mörknat. Då blev hon nästan omkullsprungen av två hundar liknande Aili och Dima, på den egna tomten. Någon ropade på hundarna långt borta. Ingen Selma. Natten gick och hennes matte var ute och letade. Sedan fick matte beskedet att Selma saknades.

Dagen gick och ingen Selma. Matte fick frågan om någon av hundarna kanske skulle kunna spåra henne och leta runt två vinterstängda hus. Kunde Selma ha skrämts av hundarna och nu låg hon och tryckte under en altan eller i en husgrund? Var hon skadad och låg i skogen någonstans eller satt hon i ett träd? Flocken for iväg för att hjälpa till att leta efter Selma.

Husses ena knä strejkar när det gäller långa promenader och han väntade i Selmas hus. Dima fick vänta i bilen. Matte och Aili gick ut på sök i det snöblandade regnet, tillsammans med Selmas matte. Aili fick lukta på Selmas filt och borste och fick nog upp ett spår från där hon senast hade setts. Mycket kuperad skog och branta berg söktes igenom och Aili föreföll till en början ha ett tydligt spår. Kattskit låg i spåret. Men senare även rådjursskit och andra spår efter rådjur. Spåret ledde rakt ner där Matte inte kom fram och en liten omväg togs. Aili blev brydd och verkade inte veta längre vad hon skulle spåra. Spåret hade lett mot ett hus neråt vägen. Aili fick söka runt huset och över vägen och i mera skog. Selmas Matte sökte i närheten. Var Selma ivägskrämd av hundarna neråt vägen? Det verkade nog så. Hennes matte hade på natten hört ett skrik. Kattslagsmål?

Efter två timmars sökande fick det räcka. Aili jobbade fint kring husen när Matte visade var hon skulle söka. I skogen var det mer av ett slalomsök för att söka igenom en given yta. Selmas matte var trött. Ingen sömn på hela natten och hon måste vila. Då dök hennes pappa upp och han hade sökt längre bort längs vägen när han anlände med bil. Husse och Matte vände hemåt med sina hundar.

Komna halvvägs fick Matte ett sms från Selmas matte: "Hon är död".

Vad som hänt och var hon hittades vet Matte ännu inte. De lösa hundarna på tomten har nog något med försvinnandet att göra. Selma har aldrig tidigare varit försvunnen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)