Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HEMMAHELG, foto

2021-09-20

Lördag.

Ett av alla olika trädgårdsjobb som Matte med svalare dagar äntligen tagit tag i, är restaurering av en  "naturtrappa". Vid flytten till reviret för länge sedan måste bäckfåran rensas och fördjupas och allt som grävdes ur fraktades med skottkärra i motlut, för att gradvis fylla igen och jämna ut den branta lutningen vid sidan av och mot berget bakom huset. Precis i tomtgränsen till vänster om huset, liksom en liknande möjlighet att ta sig upp i tomtgränsen till höger om huset. Rakt bakom huset är det bara brant berg. Sedan grävde Matte ur och förstärkte trappsteg upp till en platå på berget dit en brant trätrapp tidigare lett. En trapp som den tidigare ägaren rivit då den ansågs vara för rutten för att beträda. Då två tredjedelar av tomten ligger bakom huset och består av ett berg, känns det halvdant att inte kunna komma dit annat än via en grannes tomt. Under många år med slitna höfter har denna naturtrappa varken kunnat nyttjas av Matte eller hållas i användbart skick. Den har vuxit igen till en brant slänt klädd i ett tjockt lager mossa och en stor en har blivit ännu större och en fläder har brett ut sig och passagen däremellan har gradvis försvunnit.

Nu påbörjade Matte restaureringsjobbet genom att bära upp material och börja gräva ur nya trappsteg, samt rensa bort sjok efter sjok med täckande mossa. Om detta brydde sig inte Aili det minsta. Hon låg på trappen och höll koll på allt framför huset. Inklusive Husse vid vedboden. Modji, som likt alla äldre hundar, vill ha bättre koll på Matte numera, höll sig stundtals strax nedanför Mattes branta arbetsplats. Ett trevligt sällskap! Tillsammans med den tama rödhake som upptäckte att Matte grävde fram föda i form av daggmaskar. Rödhaken dök plötsligt upp och höll sig mycket nära Matte långa stunder.

Så småningom måste Matte räta på ryggen och tog med hundarna på en lång och rask promenad i området. Många andra var ute och traskade mellan skurarna som tidvis inte alls bestod av "lätt regn", utan regnet öste ner. Det blev en omväxlande dag med lite trädgårdsjobb när det var uppehåll, hundpromenader, en lång och en kortare, när det var duggregn och plockande inomhus när regnet öste ner.

Söndag.

Matte jobbade med sitt grävarbete hela dagen, bortsett från en kort tur ner på byn. Två användbara men överflödiga skyddsoveraller skulle avlämnas till loppisen och "churros-vagnen" som för första gången angjorde traktens matbutik skulle besökas. Det gäller att passa på när det händer något nytt på byn! Husse och Matte tyckte att churros (spanskt fritterat bakverk) var gott och med hem från loppisen följde en kartong multifärgade lokalproducerade ägg och en liten nätt golvlampa för fyrtio kronor. Husse tog en skogspromenad med Modji och Aili vid hemkomsten och Matte kom en god bit på väg i sin trapprestaurering. Halva trappen känns klar och fungerande. Bokstavligt talat ett tungt arbete i motlut, men resultatet sporrar till fortsatt jobbande med detta.

Klicka för större bild.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)