Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

BRA INITIATIV!

2021-03-05

Från tidningen Brukshunden:

 

 

Vägrar ”tvätta” smuggelvalpar

 

 

Veterinärerna på Anicuras klinik i Landskrona kräver numera att mamman följer med när det är dags att genomföra vaccination och hälsodeklaration av valpar. Rutinen är bara några månader gammal och uppskattas av branschen skriver Landskrona Posten.

Skärpningen av kraven kommer efter lång tids frustration och många tecken på oegentligheter. Okända kunder reste lång väg för att snabbt få tid för sin kull. Det kunde till exempel komma kullar med tio franska bulldogvalpar, en ras som vanligtvis inte får jättemånga valpar.

Klinikchefen Andrea Lundblad säger till tidningen att det kändes som om kliniken ”tvättade” valpar och att branschen och rättsväsendet inte har haft mycket att sätta emot när smuggelhundsproblemet växt under pandemiåret. Numera kräver kliniken att mamman är med och även hon får sitt chip avläst vilket sedan skrivs in i journalen. Den noggrannare kontrollen gör också att samma tik inte kan komma tillbaka senare för att spela mamma till en helt annan kull.

 

 Som "uppfödare" får man betydligt fler valpförfrågningar än tidigare upplever Matte. Högst varierande sådana. Samma mail skickat till många eller specifikt riktade förfrågningar om valpar just från vissa linjer/hundar. Från desperat hundsugna och från dem som oavsett hemmajobb och pandemi skulle ha köpt en hund. Från Lapsksugna och alllmänt desperat hundsökande. Smuggelhundar kommer in i landet i betydligt större mängder än tidigare, men även inom landets gränser föds valpar upp i mängd, när efterfrågan är större än någonsin. Större än tillgången på valpar. Matte tycker inte att fjolårets högre siffror för antal registrerade kullar/valpar är något att hurra för. Alla som vill ha hund skall inte ha hund.
 
En eloge till de  valpspekulanter som gör noggranna efterforskningar vad gäller rasval, linjer och vill ha information om mer än vad en valp kostar och om den finns i lager.
 
Torsdagen tillbringade Matte och hundarna åter på tomten med trädgårdsstädning, trots en bitande nordanvind och ymnigt snöfall på sena eftermiddagen. Matte försökte reparera de skador den unga råbocken orsakade på murgrönan, uppefter berget på husets baksida. Då Husse inte var hemma såg sig Lapskduon manad att hålla koll på husets framsida och skvallrade fint till Matte där uppe på berget bakom huset, om något behövde larmas om. Att de Lapska är larmande vakthundar är väldigt bra, tycker både Husse och Matte när man bor i en liten stuga i skogen. Nu visste Matte att Modji och Aili skulle berätta om det kom in någon på tomten och ytterdörren behövde inte vara låst. "Vakthund" betyder inte per automatik att en hund anfaller och hugger sig fast alltså. Även en Chihuahua är en larmande vakthund för övrigt.
 Y
 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)