Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FRISÖK PÅ INDUSTRITOMT,foton

2019-05-09

Onsdag.

Kvällens träning ägde rum på en stor industritomt som erbjuder många möjligheter till olika typer av sök. Här finns stora öppna ytor och mängder med olika typer av byggrelaterade objekt att gömma sig bland. Att klättra upp på för att hundarna skall få svårtolkade vittringar från ovan, att krypa in i, bakom och under. Här finns kranar och här finns stora förrådstält, gallerburar med dörrar som oavsiktligt kan gå i lås, vilket hände denna kväll, just som en figurant klivit in och insåg risken. Modji hittade figgen, som sedan inte kunde komma ut. Så småningom hittade Husse en stege, klättrade upp och upptäckte en spärr som fallit ner, varpå figuranten befriades och alla var glada! Inte minst Modji som kunde belönas ur tub lite bättre än genom det begränsande, täta gallret.

Modji fick göra ett stort frisök med Husse, vilket innebar att hon måste gå ut långt ifrån honom och arbeta sig igenom sökområdet med ett effektivt sökmönster för att fånga alla vittringar i vinden, som slog mellan byggnader och stora föremål. Även om området är bokat och personalen är underrättad om träningen, kan viss verksamhet pågå kvällstid. Plötsligt dök en truck baxande ett större föremål upp, backande rakt mot Modji, som kallades in. Att ha en god arbetslydnad och inkallning på hunden är ett absolut måste i den här typen av träning! Det kan innebära skillnad på liv och död och är inte som när man tränar lydnad på en gräsplan. Här MÅSTE hunden lyda omedelbart och att träna in ett "katastrofkommando" är viktigt. Ett stanna som betyder TVÄRSTOPP. Modji kallades in av Husse och skötte sig mycket bra.

Klicka för större bilder.

Modji är drygt tio år gammal och tycker att det är lika roligt med den här träningen, som när hon utbildades till räddningshund i sin ungdom. Precis som sin mor Násti och mormor Gázzi före henne! En förutsättning för att hon skall fungera är att hon håller vikten och hon väger nu 14,5 kilo, precis som hon gjort hela sitt vuxna liv. De sju hektonas övervikt under vintern är borta och Modji höll mycket god fart när hon sökte av de stora ytorna.

Aili fick ett frisök även hon, men hon fick inga figuranter förrän i slutet av söket. Då hon inte fick någon vittring inne i en byggnad tyckte hon att hon inte behövde gå ända in, men Matte var av en avvikande åsikt. Här blev det lite arbetslydnadsträning med dirigeringar, när Matte vill ha ut Aili längst ut i området, alltså längst in i byggnaden. Ibland pressas en vittring in av vinden och kan inte fångas av hunden förrän den befinner sig vid innerväggen, vilken vinden sveper längs med. Hunden är arbetsredskapet och det är förarens sak att se till att område blir noga avsökt och att hunden får de bästa förutsättningarna för att lokalisera en försvunnen människa.

När Aili kom till den långsträckta byggnad med tre väggar och tak som rymmer fordon av olika slag och diverse material som måste förvaras under tak, hade hon fyra figuranter gömda förhållandevis nära varandra. En befann sig högt uppe strax utanför ingången, två i ett stängt elskåp med olika utrymmen och flera dörrar och en var gömd bakom mängder med tomma kartonger längst bort i ett hörn.

Aili tog vittringen från den högt placerade figuranten på långt håll och kom snabbt till markering. Hon jobbade vidare in i byggnaden och lokaliserade vittringarna från elskåpet och den bortre hörnan, men valde hörnet först. Där slank hon in längs väggen där hon fångat vittringen, skallmarkerade och lämnade platsen genom att skutta över de staplade stora kartongerna. Utan minsta problem när de rörde sig runt fötterna på henne.

 Räddningssökträningen bjuder på de mest märkliga underlag och det är inget som bekommer någon av hundarna i gruppen. Det är vardag för dem. Samtliga hundar i träningsgruppen är mycket miljösäkra och ser sina olika träningsmiljöer som äventyrslekplatser. De gillar alla olika typer av utmaningar!

Aili hade de två figuranterna i elskåpet kvar och markerade korrekt mot en av plåtdörrarna. Matte öppnade och Aili belönades. Sedan borde Matte ha köpt Ailis andra markering, som var korrekt men som Matte upplevde oprecis, varför Aili blev osäker och sökte vidare och ut ur byggnaden. Hon återvände dock och nu gjorde både Aili och Matte rätt. Fel blir det ibland och då får man göra om och göra rätt.

Alla hundar skötte sig väldigt bra under kvällen, trots att de fick rätt svåra uppgifter att lösa. Det här är det roligaste de vet och här får de arbeta på ett sätt som stimulerar dem och som till viss del låter dem använda samma egenskaper som krävs av en hund som jobbar inom renskötseln. Tränade denna kväl gjorde två Lapska tikar, två Lapska hanar och en Jaktlabbekille.

Tack alla träningskompisar för en bra träningskväll! 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)