Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HUNDARNA FICK MILJÖOMBYTE

2019-09-25

Tisdag.

Aili och Modji är båda uppvuxna i olika rasmiljöer och på industritomter. Liksom våra tidigare Lapska Gázzi och Násti. Miljöer som för andra hundar är något de oftast är ovana vid från mycket ung ålder och som innebär annorlunda intryck och utmaningar. De bor i en stuga i skogen i ett område utan kollektivtrafik. Detta innebär ingalunda att de är ovana vid andra typer av miljöer. De har miljötränats sedan valpstadiet och de har kontinuerligt fått uppleva olika typer av miljöer. Vilket breddar deras erfarenhetsbas och gör dem trygga vart de än kommer. När de var fyra månader fick de åka med kollektivtrafik in till Stockholm, för att vidga sina vyer och upptäcka världen. Viktigt! Korta promenadsträckor mellan hundvänliga butiker, parker och matställen. Med många pauser för att bara sitta och ta in omgivningen. Att sitta still och låta livet pågå runt om, ger mer än att traska runt mellan en massa fötter och ben som valpen måste akta sig för. Sitter man på en bänk någonstans kan valpen koppla av och bara ta in dofter, synintryck och ljud. Förr eller senare kommer det dessutom fram okända människor och vill prata hund. Miljö- och socialträning tidigt ger en hund som hinner uppleva myket medan den är öppen för nya intryck och påverkbar. 

De egna Lapska har varit på träningsläger med de vuxna hundarna redan som valpar. Med övernattning och resor och massor med nya kontakter med både två och fyra ben, samt helt annorlunda miljöer än de varit vana vid. De har redan som valpar åkt både tåg, buss och båt. Även en bilfärja är en båt om hunden får färdas utan bil. Man får tänka till lite för att få till det ibland, men det är det värt! För att kunna lägga en god grund åt sin hund och för att låta den bli trygg tillsammans med sin förare var som helst. Men man måste läsa av hunden och inte ta i för mycket i sina ambitioner, så att hunden blir pressad. Sunt förnuft kommer man långt med.

Hundarna fick följa med när Matte och Husse for till Ulriksdals Trädgårdscafé, för att äta den vegetariska buffén och för att strosa i parken. Här är det självplock av grönsaker och blommor och försälljning av plantor och krukväxter och lite annat därtill relaterat. Den som bor inom räckhåll och inte har varit där, får här ett tips till en trevlig tur där hundar är välkomna. Så länge de inte pinkar på växter och föremål som skall säljas. Nya skyltar hade kommit upp angående detta pinkande sedan det senaste besöket. Att det skall behövas! Hur svårt kan det vara att hålla ordning på sin hund när man nu är välkommen att ta med den. "Pinka inte på vårat jobb!" När alla rätterna på buffén var testade och Husse och Matte var mätta, hämtades hundarna i bilen och rastades innan de togs in på området. Korta koppel vid passagen genom butiksdelen och sedan långa koppel och mycket nosande längs trädgårdsgångarna. Solen sken till och från och hundarna föreföll njuta av miljöombytet, med nya och intressanta dofter!

Man går så lätt samma sträckor på sina promander. Vilket för hunden är en välkommen patrullering av sitt utvidgade revir. Hunden får läsa tidningen och lukta av övriga invånare eller besökare i reviret. Samt förnya sina markeringar. Men även hundar gillar att få gå på nya ställen! Uppleva NYA dofter! Från okända hundar och okända omgivningar! Få pinka på NYA platser och berätta om sin existens! Tag med hundarna till okända ställen och upplev dem tillsammans. Det är som att ha med sig småbarn som upptäcker och visar på massor som man själv inte ser. Om man bara tar sig tiden att strosa lite och njuta av omgivningarna. Som omväxling till rastnings och motionsrundorna. Saktar man ner får hunden fler vittringar och pekar ut allt möjligt som man missar, när man älgar iväg längs vägar och stigar. Man upplever så mycket när man tar sig tid att gå sakta med sin hund, i för båda nya omgivningar. Man upptäcker tillsammans. Bra för en god relation mellan hund och förare. Man bygger upp tillit och förtroende.

Antal kommentarer: 1

2019-09-27 11:51:46 - Eva

Som alltid. Kloka ord(inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)