Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

PROVSVAR

2015-07-21

Måndag.

Matte börjar bakifrån.

Närmare klockan sex på kvällen ringde veterinären oväntat snart och meddelade svaret på cellprovet från nybildningen i rumpan på Násti. En vanlig fettknöl. Så skönt! Men inga garantier kan lämnas enligt vetten. En fettknöl kan få fnatt och bli något annat. Men så kan man inte gå omkring och tänka. Nu är det en fettknöl och så länge Násti inte visar att den besvärar henne får den vara kvar. Med blodproverna gick det åt skogen och nya skall tas, då de redan är betalda. Men då knölen inte visade något alarmerande brådskar det inte. Det kan vara bra som seniorkoll att kolla Nástis värden oavsett, tyckte vetten. Men så länge en hund förefaller må bra finns egentligen ingen anledning att ta en massa prover. Men nu är de ju betalda....  Man behöver ju inte direkt leta efter sjukdomar. Lite kluvet tycker Matte.

Lite krypande blev det på förmiddagen med justering av plattraden med trampstenar. Men sedan var både Husse och Matte tvugna att ägna sig åt annat denna dag. Kropparna måste belastas annorlunda för nyttjande av andra muskler. Andra jobb måste också göras. Husse bar in och staplade kluven ved i vedboden. Den har legat ute under tak i det ena garagetältet, men även där har regn slagit in och det har varit väldigt fuktigt när regn runnit in längs marken, vid de skyfall som varit den senaste tiden. Matte hade en mängd sommarblommor i krukor att rehabilitera efter att de utsattes för slagregn flera gånger. Matte hann inte flytta dem under tak. Rosor blommar på olika håll och även de var rätt nerslagna efter det hårda regnandet. 

Nu sken solen och det blåste lite lagom. Gräsmattan är fortfarande vattendränkt, men nyklippt. Hundarna undviker den och ligger hellre kring huset där det är torrt och fint. Det klafsar kring föttrna när man går på den nyklippta gräsmattan och detta fullkomligt älskar en mängd brunsvarta äckelsniglar som nu invaderat alla odlingslådorna. Första gången någonsin. Högt i potatisblasten satt jättesniglar som fick stjälkarna att böja sig.....  Matte klippte och klippte. Huvudet av sniglarna. Decapituering en masse!

Husse tog en skogspromenad med hundarna som frossade i blåbär och då kom samtalet från veterinären. Som försökt nå Matte men inte fått tag i Matte som inte hört telefonen.

Stor lättnad. 

Matte har tidigare fått frågan om hon angående sin uppfödning fått så skarpa hundar som hon vill ha. ? SKARPA hundar vill Matte INTE ha. Absolut inte!

Däremot vill Matte ha hundar med mycket motor och mycket driv!  Skärpa är något HELT ANNAT!

Skärpa hos en hund, en skarp hund, är en hund som lätt blir arg. En hund som lätt plockar fram aggressivitet. Enligt hur man använt ordet tidigare.

Nu läser Matte till sin stora förvåning att någon söker en skarp Lapsk Vallhund. Med mycket motor.

Lapska Vallhundar skall inte förknippas med ordet SKARP!

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)