Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

TRÄNINGSDAG

2023-01-26

Onsdag.

Fortsatt småruggigt väder med duggregn till och från, isande kall och kraftig nordlig vind hjälptes inte upp av fem plusgrader. Matte valde att låta hundarna träna lite kongsök i stugan. Dima fick träna på att "stå i kö". Något Aili och Modji var suveräna på! De visste så väl att de växelvis skulle få leka med Matte. En väntade i uterummet och en var inne i stugan med Matte, alternativt ute på tomten och lärde sig nya trick för titeln 'Trick Dog Champion, sommaren 2020.

Nu använde Matte bara den lilla flisan av röd kong på 1 x 0,5 cm. inklämd i minsta storleken av påsklämma. Den gömdes mellan några mindre kluvna träpinnar i vedkorgen vid kaminen, Mycket störande doft av kluvet trä alltså. En i taget fick hundarna leta rätt på den och på det här sättet blir Dima mindre benägen att ta gummibiten i munnen. Med klickerns hjälp har han börjat förstå att han skall visa Matte för att få belöningen. Frysmarkeringen växer fram rätt fort. Matte gömde om kongbiten tre gånger och på lite olika höjd och båda hundarna fyndade lika snabbt, trots att Matte klurade till det lite och de har båda bra nosar och samarbetar gärna. Dima visade dock tydligt att stå i kö har han ingen lust med! När han gjort sitt uppletande vägrade ha gå ut och släppa in Aili! Han låg i vägen för både Matte och Aili. Den här leken gillar han! Så även Aili och de är bra på det.

En dryg timme spenderade Matte utomhus med hundarna. En kort promenad blev det med vajande storoa granar runt om. Det tog i rejält i byarna och hundarna var inte så väldigt leksugna mitt i blåshålet på gräsmattan. De lekte en hel del på den lilla infiltrationskullen mer i lä och Dima avslutade med att tokrusa runt hela den inhägnade framsidan några varv. Lite överskottsenergi måste ut!

Kvällens träning ägde rum i den stora fordonshallen, där det tillkommit en hel del stora grävmaskiner och liknande, sedan förra träningen för några veckor sedan. Det är mindre att göra på vintern, vilket ger träningsgruppen fler gömställen på träningarna. Alla i träningsgruppen närvarade och alla de sju hundarna fick bra sök med många klurigheter vad gällde vittringsvägarna från de gömda figuranterna. Aili fick ett sök med tre figuranter och en facit och efter att hittat två av dem fick hon jobba rejält för att lokalisera den sisa gömda figuranten. Nerknölad i en betongbalja, där det var kallt och  obekvämt och det måsta ha varit frustrerande att ligga där och höra Aili jobba nära inpå utan att kunna spika vittringskällan! Aili fick vittringen ett stycke ifrån och när hon kom nära inpå försvann vittringen helt. Den varma kroppsvittringen steg rakt upp från den kalla plåtbaljan och föll ner på håll runt om. Till slut löste Aili uppgiften och den nerkylda figuranten kunde äntligen få krypa upp ur det obekväma gömstället. Matte uppskattade uppoffringen från träningskompisens sida! Aili fick tänka till ordentligt!

Dima fick en svår arbetsuppgift med störning i form av två kopplade tikar närmast innanför dörren och en av dem hade nätt upp slutat löpa. De stod där då deras förare tränade sina hundar i att vara passiva när andra hundar jobbade inom synhåll. En figurant var gömd i någon form av plåtbehållare, inklämd mellan skopor och flak på golvnivå. För att komma ända fram till figuranten måste Dima finna en väg in mellan alla intillstående föremål. Dima är en hund med mycket bra nos och skalle och Matte höjde ribban för att se vad killen kan klara av. Dima är en naturbegåvning, med figurantintresse stort nog för att jobba vidare, även när det blir lite krångligt. Hans arbetsmotor är mycket stor och liksom hans energi och nyfikenheten är det en mycket stor tillgång! 

Matte satte Dima i arbete och efter att snabbt ha undersökt lokalen i ett grovsök kutande han iväg bort och hälsade på tjejerna vid ytterdörren. När Matte anslöt tog Dima snabbt farväl och fortsatte jobba! Utan uppmaning! Så snyggt av en ettårig nybörjare! Dima fick en vittring mitt i lokalen och jobbade vidare på den i vittringsstruten ända fram till legan. Där fick han jobba  med lite finlir för att ta sig ända fram och i slutändan valde han att hoppa över den höga kanten in till figuranten och belöningen. Vilken utveckling! Första gången han var här hade han ingen aning om att han kunde hoppa så högt! Han måste även lyftas in i bilen. Dima har på två månader vuxit avsevärt och han har lärt sig massor om sig själv och han tar för sig!

Dima är en härlig hund och att Dima och Matte hittade varandra får ses som en slump och ödet ville detta.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)