Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

APPORTERINGSTRÄNING

2021-08-21

Torsdag-fredag.

Regndagar har övergått i behagligt lagom varma sommardagar med sol och frisk vind, som delvis är lite kylig. Mattes ork återvänder. Modji och Aili har fått träna apportering lite till och från och på olika sätt. Matte har gömt olika bruksföremål, sådana som Matte nyttjar i vardagen och kan tänkas förlägga på olika ställen på tomten. Sedan har hundarna växelvis blivit skickade på uppletande med apportering av föremålen till Matte. För Ailis del har skiftet mellan att frysmarkera dofter av olika slag till att apportera in funna föremål av olika storlek gått smidigt. Modji har mer gradvis förstått att det inte är frysmarkering av funna föremål Matte eftersträvar. Med klicker blev det lättare att förklara för Modji vad Matte villa ha gjort. Modji imponerade när hon hittat maskrosjärnet i metall med plasthandtag! Först greppade hon det tjocka plasthandtaget, tappade när hon överraskades av föremålets tyngd. Därefter greppade hon det i metallskaftet som var smalt, hårt och svårt att få grepp om, men lyckades och bar det hela vägen fram till Matte! Nu var Modji lite speciell som valp genom att föredra föremål av metall att gnaga på. Stövelknekten av gjutjärn var en favorit och även den taggiga metallkardan som anävnds för hundborstning. Vilket resulterade i en avbruten hörntand i hennes första uppsättning tänder. Vilket i sin tur gav en emaljskada på nuvarande hörntand när anlaget påverkades. Metall-Modji! Inga problem med metallapporter!

Matte har även tränat hundarna att bara lyfta upp olika föremål och överlämna dem, när Matte drabbats av akut och total ryggstelhet. Snabbt övergående . Hundarna har även skickats med föremål från Matte till Husse. Praktiskt när man vill slippa gå. Assistanshundar som får jobba lite hemmavid för brödfödan! Bara för att göra något tillsammans med hundarna. Mental stimulans!

Matte har även varit ute och traskat med Modji och Aili. Kortare promenad och powerwalk och längre promenad och varierat tempo. Olika vägar i området med olika dofter för hundarna. 

Borstning av fällande pälsar blir det till och från nu och pälsen sätts upp till fåglarna inför vintern.

Ett par omväxlande dagar efter onsdagens omväxlande träningskväll.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)