Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

SISTA VINTERDAGEN?/TRÄNING

2018-04-05

 

Klicka för större bild.

Onsdagen präglades av regn, dis och slask. Ett helt annat väder än dagen innan, vilket togs till vara på tisdagen med en härlig hundpromenad på golfbanan!

På kvällen tränade tre Lapska tikar och två Lapska hanar inomhus i en tvåvåningsbyggnad tömd på innehåll, så när som på köksinredningen. Alla hundar bands upp tillsammans i samma rum som vanligt, med jackor eller fällar att ligga på i det underhållsuppvärmda huset.

Matte tränar för närvarande rätt mycket återsök med Aili. Flera figuranter göms mycket nära varandra, eller i samma tillstängda rum. Av Aili krävs att hon inte lämnar platsen så snart en figurant hittats och hon har fått sin belöning! Fler människor kan finnas kvar på samma plats i stort sett! Matte vill att Aili finslipar känsligheten för olika vittringar som slår i varandra och lär sig räkna. På allvar. Har hon fyndat och markerat en person och den har lämnat platsen måste hon bli kvar och markera även den kvarvarande vittringen, eller vittringarna. Hon måste lära sig att vara noga och särskilja olika människors olika vittringar och att var och en måste markeras separat. Att hon kan skilja olika vittringar åt vet Matte. Ailis utbildning började med att hon endast skulle söka efter den person vars klädesplagg eller ägodel hon fick lukta på innan söket. Övriga människor i området skulle hon inte söka efter.

När Aili hade visat att hon av fyra gömda människor i ett stort område utomhus endast sökte efter och markerade den vars plånbok hon nyss luktat på, avbröt Matte den träningen. Nöjd med att ha testat att det fungerade! På en lagtävling skulle den typen av sökarbete vara värdelös och därför "byggdes Aili om" till en vanlig räddningssökhund. I arbete med MPS hade det varit väldigt bra, men när familjens hundar ersattes av en mänsklig "tracker" och man inte ansåg sig behöva hundar i Stockholm, var den typen av sök efter endast en specifik vittring inte aktuell längre.

På onsdagen placerade Matte tre figuranter nära varandra för Aili att söka rätt på och markera. En person fick stå i ett hörn av ett omklädningsrum, med två mot varandra uppslagna skåpdörrar som dolde figuranten helt. Inne på toaletten i nära anslutning till omklädningsrummet fick en figurant sitta öppet på toalettlocket. Högt upp på väggen ovanför toalettstolen är en träskiva fastskruvad över ett decimeterstort hål för en genomföring från rummet intill. I det rummet placerades en figurant. Aili fyndade och markerade figuranten bakom skådörrarna i hörnan och jobbade vidare igenom rummet för att fynda figuranten som satt på toalettlocket. Hon lämnade toaletten helt kort, men vände snabbt tillbaka när hon kom på att hon glömt något. Hon kom direkt till skall och markerade upp mot väggen, där vittring sipprade fram bakom den täckande skivan från rummet intill. Figuranten och Matte belönade och Aili släpptes därpå in i rummet där figuranten var gömd. Snyggt jobbat av Aili som även fortsättningsvis skall drillas i konsten att särskilja olika vittringar som slår ihop. Något en räddningshund måste behärska, då en ihoprasad byggnad inte sällan gömmer många människor mycket nära varandra, men kanske inte synliga samtidigt eller över huvud taget.

Modji fick samma upplägg och skötte sig mycket bra. Hon har större rutin och kan detta sedan gammalt. I övrigt bjöds samtliga hundar avslutningsvis på varsina tomsök genom hela byggnaden, när det fanns olika vittringar överallt i alla rum. Kravet var att samtliga, som är skallmarkörer, skulle jobba under fullständig tystnad! Här fanns ju bara gammal vittring och gammal vittring får inte markeras! Alla fem Lapska skötte sig med den äran och jobbad knäpp tysta ur rum och i rum i två våningar. Duktiga hundar!

Tack alla för en mycket givande träningskväll!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)