Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LITE VÄL VARMT

2020-06-27

Torsdag.

Matte vaknade strax före fem efter bara fyra timmars sömn i hettan. Onsdagkvällen efter träningen blev alldeles för sen, då stugan måste hinna vädras ur med kyligare kvällsluft innan sänggående. Tokvarmt i sovrummet. Det var bara att gilla läget och försöka göra något positivt av situationen. Matte har inte som vana att gå en 45 minuters powerwalk med hundarna klockan 05.30, men nu gjorde hon faktiskt det. Det var knappt 15 grader ute och sköööönt! Ljuvligt skönt helt enkelt. Matte har aldrig längtat söderut eller till Thailand. En semester i august på Samos för trettio år sedan, med 34 grader på ankomstdagen som svalast, gav inte mersmak. 37-38 grader varje dag var det och dagen för utflykten till Efesos i Tukiet var det 41 grader. Nej, det fick räcka med att testa sol- och badsemester en gång. Med solskador och hudcancerrisk har det nog varit ett klokt beslut. Andra typer av resor har det blivit och  Island och Svalbard rekommenderar Matte gärna för lite svalare semestrar.

Med bara fyra timmars sömn påverkades naturligtvis aktivitetsnivån hos Matte, när det blev 30 grader i skuggan som mest under dagen. Genom att stänga till om stugan och dra ner mörkläggningsgardiner och annat för att hålla solen ute, var det "bara" 28 grader inomhus. Vilket blev 25 till läggdags efter en massiv genomvädring när temperaturen sjönk till 16 grader ute och de fönster som kunde lämnas öppna över natten fick vara öppna. Hundarna föreföll må bra av sina kylvästar och valde till och med att ligga i solen stundtals för god överblick över omgivningen. Matte tvingade både Modji och Aili att flocksvalkas tillsammans med Matte i den sparade platsbehållaren som kan användas som sandlåda eller plasklåda för små barn. I kallt vatten över fotknölarna stod så Matte med sina hundar en stund och det var mycket behagligt. Tyckte i varje fall Matte. Hundarna var lydiga och stod kvar tack vare viss godisutdelning.

Fredag.

Med sänggående i normal tid var Matte pigg när hon vaknade strax före sex och tog med hundarna till stranden vid sjön, en kort promenad bort. Det var lite si och så med villigheten att gå ut i vattnet mer än till magen, men för tillfället var det inte förhandlingsbart. Hundarna skulle svalkas och bli genomblöta in på huden inför ännu en het dag! Ett måste ansåg Matte. Iklädd kortbyxor gick Matte ut i det ljumma vattnet med hundarna kopplade och nu var det under kommando de gick ut så långt att de måste simma. Så långt som Matte kunde gå utan att strippa. Matte njöt! Förbannade sig själv för att ha  missat baddräkten. Att doppa sig kändes naturligt och kortbyxor och linne torkar förvisso snabbt, men en spärr slog till. Hundarna njöt kanske inte lika mycket, men simmade på stället och blev blötare och blötare. 

Trion återvände till torra land och för en stund övervägde Matte att näcka och det var nära att kläderna åkte av. Men även här fanns en spärr. Klockan närmade sig sju och många hundägare har de senaste dagarna valt att gå tidiga promenader och sjön och stranden lär vara välbesökta....  Så Matte lät hundarna få chansen att simma ännu en gång tillsammans med en påklädd Matte. Nu hade de upptäckt det positiva med att gå ut och bli blöt och till och med med att simma. Betydligt villigare följde de med ut så långt att de inte bottnade och måste simma. Att springa ut i vattnet och hämta kastade pinnar gör de gärna, på lite olika sätt, men som några av Ailis avkommor kasta sig i vattnet och simma som sälar bara för att det är kul, gör varken Aili eller Modji.

Att Matte valde att inte näcka var klokt. På väg från vattnet dök en annan hundägare upp... En medelåders man som kanske blivit illa berörd om Lapsktanten plötsligt kommit gående i all sin nakenhet upp ur vattnet. Mestadels är 70+tanter inte en så särdeles upplyftande syn nakna och Matte är tyvärr inget undantag. Inte gubbar hela för den delen! En TV-serie för några år sedadan beskrev läget bra bara genom titeln: "Allt hänger". Ett gäng äldre skådisar med bland annat Marie Göranzon skildrade läget på pricken.

Trädgårdens framsida låg i skugga och mellan halv sju och halv elva kände Matte att hon fått ett dagsverke gjort och kunde slappa i den snabbt tilltagande hettan. Hundarna placerade sig på sina favoritplatser och låg kvar trots att solen nådde dem. Det märktes att det grundliga genomblötandet på morgonen gjort nytta. Det var pigga och alerta hela förmiddagen trots sol och hetta i allt större del av trädgården på husets framsida. Inte förrän på eftermiddagen  drog de sig undan i skugga och viloläge, där vinden kom åt att fläkta.

Alerta blev de dock snabbt när en främmande bil körden in mot carporten och en okänd man påkallade uppmärksamhet! Larmande vakthundar är bra att ha. Mannen ropade att han hade med sig poolpumpen??? Det visade sig snabbt att en missuppfattning skett på en FB-sida och Husse troddes vara någon annan. Lapskflocken tackade ja till pumpen om poolen kunde komma efter! Det kunde den inte, då den fanns i någon annan trädgård.

Vid fikadags serverades Modji och Aili varsin portion glass, vilket uppskattades mycket! Avsikten var att kyla ner hundarna lite och det lyckades så till den milda grad att de sedan kände att de måste ligga mitt i solen alldeles för länge. Tyckte Matte. Som försökte locka dem tillbaka till skuggan där vinden  fläktade behagligt i rätt kraftiga vindbyar. Men tji skugga för de två glasskylda Lapska blev det. Inte förrän de flåsade valde de att lämna solskenet. Ett mycket bra koncept hade de nog snabbt kommit på. Flåsar de och ser märkbart värmeplågade ut får de glass! Så nerkylda måste de värmas upp för att få mer glass! Det går inte Matte på. Smarta Lapska! Matte blev lite impad trots allt!

I kvällningen tog Husse en skogspromenad med hundarna och där var det fullt med knott. Matte vattnade blommor och där var det fullt med knott. Under tiden släpptes den aningen svalare kvällsluften med 22 grader in i den 28-gradiga stugan. Allt är relativt och när det var 25 grader i sovrummet var det läggdags oavsett. Man skall inte gnälla över värmen, man får anpassa sig. Det gör dock inget att ett väderomslag väntar.

 

Antal kommentarer: 3

2020-06-27 17:54:25 - Ylva o Fanndi

Badande hundar är praktiskt i värmen, Fanndi simmar inte bara i alla typer av vatten, hon blir helt tokig när jag tar fram vattenslangen också. Ska dricka och springa genom strålen :). Andra säger att man kan spruta vatten på en hund som gör fel - för oss är det tvärtom, vi slutar spruta vatten på henne om hon börjar skälla eller gör något dumt :D. Får bara se till att hon torkar mellan baden, så det inte blir hudproblem eller annat. På måndag ska det bli svalare, jag längtar också efter svalka. Ta hand om er! Kram (heart)

2020-06-28 00:49:51 - Lena

Simma i alla möjliga vattentemperaturer gjorde nästan alla schäfrarna, ffa den sista. Ittis går bara i efter kraftig övertalning. Han har dock insett att i mattes sovrum står en ac, så han tillbringar hela dagarna inomhus under sängen förutom några kortare kissrundor. Ja, och så förstås i onsdags när han såg att jag tog fram träningsväskan vi har med när vi söktränar. Då vart det fart på solhataren som studsade ut ur huset och in i bilen. Föraren och figgen tog slut innan han gjorde det Igår skulle vi hjälpa mina föräldrar att handla lite och då råkade visst en pinnglass hamna i korgen till hans stora förtjusning. Säkert inte nyttigast i världen men en gång är ingen gång

2020-06-29 09:02:00 - Marianne

Det är en speciell känsla att kunna simma tillsammans med sina hundar. Min Husky/Schäfer tog gärna långa simturer med mig och det kan jag sakna. Hon simmade bara för att hon älskade det! Råkade hamna i ett vattenfyllt och grästäckt dike en vinter i sin barndom och det gav tydligen mersmak?!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)