Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LUGNT HEMMA

2012-11-01

onsdagen tog Matte med hundarna på en promenad i det soliga vädret. Násti är fortsatt pigg och förefaller inte ha ont. Men hon fick absolut inte ligga ute på tomten vid hemkomsten. Enkelt. Det var inget hon kände för heller! Násti fick på sig ett tunt täcke och Matte packade in henne i en fäll där hon låg på en varm dyna samt en fäll i korgen på glasverandan. Frisk luft fick hon i alla fall! Temperaturen låg på endast ett par plusgrader och marken var blöt.

Modji fick följa med Matte snett över vägen för att umgås med "sina" fåglar. När hon kom hem i söndags visade hon ett mycket stort intresse för fåglarna. Så nära, men oåtkomliga. Fågelmatte hade nu lämnat över ansvaret till Modji,  som senare skulle se till att alla kom in till natten. Nu iakttog Matte endast Modji och lät henne själv välja hur hon ville ha det med både höns och ankor. Matte litar till 100% på att hon endast vill dem väl. Väldigt väl!

Modji har nu insett att alla fåglarna får vara överallt på  tomten och hon ger dem den friheten. Hon behöver inte längre springa runt och fösa ihop dem. De är vana vid henne. Det är helt otroligt att se Modji ständigt trava runt dem och mellan dem. Hon har full koll! Att tuppen gör vad han gör med hönorna är hon mycket kluven inför! Hon blev först upprörd,  sedan nyfiken och till slut pinsamt närgången. Hon märkte exakt var det hände spännande saker......  En av hönorna ville in i hönsgården och Modji stod i vägen för henne. Hon spännde ögonen i Modji och började skälla ut henne! Modji blev brydd. Hönan avancerade mot Modji som backade undan och såg ännu mer konfunderad ut. Hönan blev kaxig och Modji gjorde det hon alltid gör i sådana situationer, hon bjöd till lek! Men hönan ville inte leka och svarade inte upp. Modji ansträngde sig än värre! "Jag är snäll och gillar dig och vill leka med dig kom igen nu!" Då tröttnade hönan och kutade förbi Modji i full fart! Besviken Modji.

Matte har känslan av att Modji  beter sig som en Maremma med fåren. Modji rör sig bland fåglarna och har koll och fungerar som skydd mot rovfåglar och rävar. Hon reagerar direkt när fåglarna inte är lugna. Modji är överallt på en gång och är inte stilla en sekund. Utan att stressa fåglarna. Skulle någon ensam höna dröja kvar någonstans vallar hon inte tillbaka den. Däremot har hon noga koll på ensamhönan och släpper den inte förrän den befinner sig mer i närheten av de andra fåglarna. Modji är endast intresserad av fåglarna. Hela tiden. Hon nosar inte alls på marken. Hon fokusrar på det hon gjort till sin arbetsuppgift.

Att stå och titta på Modji i arbete med fåglarna är en ren och skär fröjd!

Men till slut blev det väldigt kallt att stå stilla och Matte tog med sig Modji hem och tände en brasa. Násti skakade av sig fällen och bredde ut sig i brasvärmen i stället. På onsdagkvällen var juvret oförändrat stort och hårt. Men nu på torsdagmorgonen är det hårda partiet mindre. Det går åt rätt håll. Mjölken minskar och inflammatonen dämpas.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)