Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

AILI HADE MOTTAGNING!

2017-05-01

Måndag - Valborgsmässoafton.

Dagen började så som Husse och Matte förväntat sig från väderrapporteringen. Mulet, kraftiga,kyliga vindar och nästan regn. Men övergick vartefter i blå himmel, sol och mildare vindar! Familjen tog dagen till vara på olika sätt. Husse åkte till Friskis och Svettis och kollade läget och bokade tid med en PT för första besöket. Uppladdningen inför lagtävlingen i oktober har börjat! En ny Husse med bättre gåförmåga efter ryggoperationen är på G! Mattes gamla uttänjda baddräkt är ersatt med en ny och simträning väntar. Man får ligga i för att vara på topp! Medan Husse var borta promenerade Matte med hundarna i skogen på klipporna vid sjön och på vägarna i området. Násti pinnar på fint och har inga som helst problem med att hänga med. Alla tre Lapska uppskattade mycket att helgfirande hundar pinkat överallt längs stigen och vägarna. Nya intressanta dofter!

Eftermiddagen tillbringades ute på tomten. Hundarna höll koll på alla som promenerade förbi och där fanns flera "nya" hundar så här en långhelg på våren. Besökare hos boende i området troligtvis. På altanen låg de högt som på en kommandobrygga och hade koll långt bortåt vägen! Aili hade även koll runt hela huset, på rådjuren och katterna. Det är lite oro i rådjursfamiljen nu när smått är på gång. Pappa och fjolårssyskonen går för sig själva nu, tämligen stationära i skogen intill och på tomterna där grönt spirar lite här och där. Lapskflockens revis är inhägnat på framsidan av huset för att hundarna skall hålla sig kvar där, vilket även innebär att alla Mattes blommor får vara ifred för rådjuren.

I kvällningen lämnades Násti och Modji kvar hemma när Aili fick följa med Husse och Matte till "grannbyn" , ett angränsande fritidshusområde, för att fira Valborg vid en stor brasa. Aili anlände tidigt och noterade snabbt att här fanns godsaker i form av korv och kakor, "byalaget" bjöd på kaffe och glögg. Aili hälsades varmt välkommen av dem som redan var på plats! Vartefter anlände ytterligare några hundar, vilka Aili stött på tidigare. Äldre hundar utan minsta intresse för Aili. Intresse för Aili hade däremot förvånansvärt många människor!

Aili placerade sig gång efter gång i sträckt koppel bort från Matte, där hon fann lite tom yta. Här satt hon och tog emot "folkets jubel"! Aili placerade sig så att hon var väl synlig trots mängden av människor och sedan tittade hon sig omkring som om hon ville förvissa sig om att alla skulle se henne! Vilket de gjorde. Aili blev föremål för mängder med kommentarer hela kvällen! Mängder med klapp och kel fick hon! Från människor i alla åldrar. Ett äldre par som nyligen mist sin hund kunde inte slita sig, små barn flockades runt Aili som nästan försvann när barnen ville kela med henne. Aili vek bak öronen, satt blick stilla och gav Matte milda och njutningsfyllda blickar. När barnen tillfälligt slutade klappa gav hon dem mycket försiktiga pussar på munnen, bara noskontakt och inga slickar. Föräldrarna smälte. Många var det som smälte inför Ailis milda och lugna framtoning den här kvällen och många var det som efter kvällen visste vad en Lapsk Vallhund var. En ras de aldrig hört talas om tidigare. Hon fick även namnet "Chokladbiten".

Många äldre går tydligen omkring med hundgodis i fickorna utan att själva ha hund. Om i fall att de skulle möta någon! De mötte Aili och hon fick diverse olika godsaker som slank ner med förtjusning. När elden falnade var det dags att dra sig hemåt. Plötsligt vek Aili av tvärt mot bordet med korv och Matte var oförberedd, när någon samtidigt ville veta rasen. Aili var snabbt tillbaka hos Matte, kopplet var inte långt, tillsammans med en man som upplyste Matte:"Jag gav henne en korv! Det var väl ok?" Jovisst var det ok. Aili såg mycket nöjd ut i varje fall.

Aili visade en vuxen sida och var cool som sin mamma Modji och mormor Násti bland många människor. Borta var den explosiva och intensiva Aili som varit den som märkts mer tidigare. När alla människor plötsligt brakade loss i ett fyrfaldigt hurra för våren, backade Aili in och satte sig snyggt vid Mattes sida och tittade storögt upp på alla dessa plötsligt förvandlade ansikten runt henne. Något sådant hade hon aldrig upplevt. När sedan några upprymda personer vann på lotteriet och primalskrek rakt ut, var Aili redan luttrad. 

Hem for Husse och Matte med en Aili som växer för var dag. Hon imponerade i sitt stora lugn och sin tillgänglighet, där hon fungerade som magnet och fick många positiva kommentarer och gladde alla dem som njöt av att stillsamt klappa henne och kela med henne under kvällen.

Aili är nu tre och ett halvt år. Nu först börjar man se den vuxna hunden i Aili. Hennes mormor Násti och mormors mor Gázzi upplevdes som mogna först vid fyra års ålder. Hennes mamma Modji var tidig och kändes vuxen redan vid tre års ålder.

Hur åldern för avelsdebut kan anses lämplig att ange till två års ålder är en gåta. I en ras som mognar sent, ofta lever friska länge och anses vara en arbetshund med stora krav på sig. En hund som lever som en  ren sällskapshund utan andra krav än att vara trevlig, kanske upplevs som vuxen vid två års ålder. Man tänker ju så olika.

En kväll som fortsatte framför brasan hemma,  med lite mat tillsammans med vänner. I närvaro av hela Lapskflocken.

Antal kommentarer: 1

2017-05-03 16:39:06 - Anna

Härliga Aili (heart)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)