Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LAPSKTRÄNING

2013-09-26

Onsdagen startade med en kylslagen morgonpromenad med hundarna. Endast fyra grader och vantar på för första gången denna höst. Solen sken till och från men kämpade med mörka moln om himlapällen. Risk för regn fanns.

Matte lämnade hundarna åt sitt öde en stund och for ner till centrum för att dra nytta av sin ålder. På ICA var det premiär för gratis lunchbuffé på onsdagar för panschisar och rabatt på inköpen. Allt för att få friherrar och friherrinnor att handla på andra tider än de  som har jobbskatteavdrag. Bussigt. Bussigare än de politiker som sänker pensionen och skatten och sammantaget ger ett plus på åttio kronor i månaden.

Husse hade varit på vift från jobbet och kom hem tidigare, varför han fick tid för lite motion och frisk luft tillsammans med hundarna.  Men hade lite otur och regnet började stänka på sällskapet.

Kvällens träning skedde på "Förrådet" vid Vallentunasjön. En ren Lapskträning med Násti, Modji, Nástisonen Lime och en grabbhalva som upptäckt glädjen med att inte vara arbetslös.

Násti fick börja för att få dra nytta av bra arbetsbelysning. Skymningen faller påtagligt tidigare för varje vecka. Hon fick ett frisök med tre figgar, som inte låg gömda på för Násti riskabla ställen. Hon tog för sig av området och löste uppgiften lika bra som vanligt. Bra sök och bra markeringar. Lycklig Násti!

Tjocksmocken Modji fick däremot inte söka fritt, med riskerna för att hon felbedömde sin kapacitet. Viktfördelningen i hennes kropp är lätt förändrad. Baktung. Alltså kunde hon lika gärna söka sist av hundarna, då hon skulle söka i lina med Matte som drivankare och sträng kontrollant av var Modji fick gå. Modji behövde dock inte söka i totalt mörker. Lampor finns längs kanterna i området och en stor och öppen yta med sjö och åkrar kring sökområdet håller ljuset kvar lite längre. Modji fick tre figgar även hon och skötte sig bra. Men nog hade hon hellre sprungit fritt, för att lättare få tag i vittringen i vinden som slog mellan väggar.

Lime fick också söka fritt och skulle belönas direkt vid fynd. Men grabben är bra på att skälla och kom till skall direkt när han kom fram till figuranterna. Men belönades direkt av figgar som försökte skicka positiva vibbar till killen. Varierad träning och lite överraskande figgebeteenden. Lime föreföll må utmärkt och skötte sig exemplariskt. Han hade platsat på kursen och det är så himla synd att en dålig dag avgjorde så mycket. En bra hund. På varenda träning men inte på provet. För andra kan det bli tvärtom. Ett godkänt inträdesprov, men så håller det inte så länge.

Grabbhalvan som börjar komma i slyngelåldern skötte sig alldeles utmärkt. Koncentrerad och förväntansfull och helt tyst! Han fördes i koppel och hittade första figgen. Men viss språkförbistring uppstod inom ekipaget och grabben blev missförstådd. Lätt hänt när två ovana skall samarbeta. En stor del av träningen består i att lära sig läsa sin hund och lita på sin hund. Det är ju det allt går ut på. Att hunden fyndar och ingen får veta  är ju inte vad som är målet. Samarbete och kommunikation inom ekipaget är målet. Övning ger färdighet. Grabbhalvan skötte sig jättebra! Kul att se.

Tack alla för en givande träningskväll!

En ovanlligt tidig hemkomst gav lite tid med knyttmassage framför brasan. Det är inte så lång tid kvar nu och knytten i Modjis mage  känner beröring. Träningen har börjat. Hanteringsträningen.

 

Antal kommentarer: 1

2013-09-26 13:31:37 - Cecilia m Lotka, gwendelin_@hotmail.com

Vem är den lapske unghunden? Kul att fler av rasen får pyssla med sök! :-)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)