Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DIMA PRIMA

2023-08-14

Söndag.

Dima vaknade på rätt sida och alla ben följde med och samarbetade. Dima var på ett strålande humör och ville leka med sambon Aili som vanligt i vardagsrummet så mattorna ryker! Det fick han inte. För att förhindra detta förpassades båda hundarna ut i uterummet; den inglasade stora verandan. Den är långsmal med en liten matplats och en stor vedlår, en stor hundkorg och en mindre stor korgstol. Här kan hundarna sitta och titta på vad som händer på vägen eller hos grannen Shaggy, en kastrerad Dansk Svensk Gårdshund som Aili älskar! Han gillar inte henne. Inga andra hundar alls vad Matte förstått. Han kan vara lös i sitt revir som har staket men saknar grind och han är inte det minsta intresserad av hundar som passerar. Eller människor. Han har sina leksaker och sin husse och det räcker gott för denna gårdshund! Skulle någon hund komma in i reviret har han åsikter.

Aili skulle få hälsa på hos honom när han var nyinflyttad och båda verkade initialt tycka att det skulle vara trevligt. En klar felbedömning av en matte och en husse. Shaggy upplyste Aili om att hon inte var välkommen in! Shaggy morrade och visade tänder och Aili flög på honom.....  Intressant på avstånd utanför staketet men inte närmare än så! Shaggy vill ha sitt revir för sig själv. Aili kan inte släppa honom och tittar på honom så snart hon ser honom på tomten eller vägen. Aili gnyr längtansfullt utan minsta respons. Olycklig kärlek.

Förmiddagen var regning och Matte tog med hundarna och for till Penningby där Linneladan var målet. I en liten hage intill ladan gick ett fyra dagar gammalt föl med sin mamma och hundarna fick ha dem som sällskap när de väntade i bilen. Matte gick en runda och tittade på vackra saker av olika slag och njöt av ensamheten i butiken, direkt när den öppnade. En kompletterande liten matta till sovrummet fick följa med hem, liksom en praktisk och snygg burk för att lägga knäckebrödsskivor i. 

Husse hade varit på Friskis och Svettis och flocken förenades samtidigt som regnet fladdrade bort med molnen i den friska vinden. Från kallt, regningt och blåsigt till varmt soligt och mindre blåsigt på en timme. Klädbyte! Resten av dagen tillbringades utomhus och hundarna fick alternera lössläppta på tomten för att undvika lek. Något som var nödvändigt för att låte Dimas nyligen halta ben få vila. Dock föga uppskattat! En bakom galler i uterummet och en lös på tomten. Eller Dima uppbunden i skuggan nära staket och grind när Husse krafsade bort ogräs i infarten och kring carporten och Aili lös på tomten. Aili valde att ligga i skuggan på altanen eller sitta på trappen och spana efter Shaggy på andra sidan vägen.

I kvällningen tog Matte en staplande promenad i skogen med hundarna. Det var vått och det var halkigt och sakta gick det. Dima drog hit och Aili dit. Det skymde på under de gamla träden i ett stycke granskog i blötmark där några jättar fallit handlöst med hela rotsystem. Kraftiga vindbyar i kombination med väldigt vattensjuk låglänt blötmark är en dålig kombination för stora och gamla träd; är de angripna av granbarkborre är de lättvälta. Bestånden av granbarkborrangripen granskog brer ut sig snabbt i trakten tyvärr. Gråa granar står överallt. Torra och döda som avätna skelett. En sorglig syn. En halvdöd gran står i bakkanten av det egna reviret. Snart måste den fällas.

Matte och hundarna kom hem lagom för att se Barnmorskan från East End. Matte älskar att få höra tydlig engelska talas! Man hör vad de säger! Inget dämpat ohörbart mummel här inte. Skådespelarna artikulerar fint och talar tydligt, vilket uppskattas av den som hör dåligt; eller inte alls många gånger, när bakgrundsmusik hamnar i förgrunden och hörs mer än talet. Ett stort problem för många.

Ännu en dag passerade utan att Dima visat tecken på att gå orent. Dima är prima efter att ha varit blockhalt för några dagar sedan. Skönt.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)