Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

INTRESSANT EFTERMIDDAG

2018-05-07

Söndag.

Vår och sommar lite omväxlande till och från under dagen var vad som gällde. Sol, iskall kraftig vind. Ingen vind och varmt och skönt och så började det blåsa igen. Variationsrikt väder var det under dagen. Enligt snorande, icke allergisk anhörig reagerar många på ovanligt stora mängder björkpollen för närvarande. Matte nyser vidare, nosen rinner över och ögonen är små. Till och från! Inte konstant utan attackvis. Med vindbyarna eller hur det nu är. Tröttsamt lik förbaskat. Men Matte älskar björkar ändå om det nu är deras fel att Matte är seg till och från. En ny upplevelse är detta och inte speciellt intressant. Mest irriterande, då mycket finns att göra på tomten och mer hundpromenerande borde det bli. Husse tog en skogsrunda med hundarna under dagen. Även han nyser lite då och då.

Intressant var dock eftermiddagens besök. Fikagästen medförde en tegelstenstor ordbok, anteckningsblock och penna och avsikten med besöket var att träna på att prata svenska! Nyinflyttad i landet var målsättningen att snabbt lära sig språket och någon plats på SFI-kurs hade inte kunnat erbjudas ännu. Så vad göra? Söka kontakt med svenskar som har tid och lust att hjälpa till med språkträningen är ett smart sätt. Husse och Matte nappade på detta och hundarna uppskattade besöket! Hundvana fanns och Aili ville hålla handen!

Under fyra timmars fikande i trädgårdsmöbeln växlade språken med svenska som bas. Förstärkt och kompletterad med franska, engelska och tyska. Aili fick många vänliga ord på franska, vilka hon verkade förstå helt och fullt! Aili såg lycklig ut! Att språk öppnar dörrar är verkligen sant. Här byttes erfarenheter av både det ena och det andra och att jämföra livet i olika länder är intressant. Att servera kaviar och ost ur tub förekommer inte överallt. Inga tuber över huvud taget med ätabara saker i  förekommer. Att vi i Sverige sockrar fisken väcker stor förvåning! Matte fick nöta på gamla språkkunskaper vilket var mycket nyttigt. Franskan från gymnasiet för femtio år sedan fanns kvar i gömmorna, vilket var trevligt att upptäcka. Textade filmer håller språkkunskaperna vid liv i vardagen. Aili följde den nyfunna vännen till grinden och fick ytterligare lite språkträning.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)