Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MER FJÄRRDIRIGERING, foton

2022-08-31

Tisdag.

Mer trädgårdsfix blev det under dagen, medan Husse var på golfbanan med sin brorsa. Aili fick en tuggrulle att sysselsätta sig med och njöt av lagom mycket värme i sol och kraftig nordlig vind på den blöta gräsmattan. Temperaturer över tjugofem grader är inget vare sig Aili eller Matte njuter av och nu kommer energin tillbaka.

I kvällningen, som kommer allt tidigare och fort går det från vecka till vecka, tog Matte en varierad promenad med Aili. En del asfaltgående i område och raskt gående men med mycket nosande för Aili och ingen powerwalk. En del gående i skogen. Ett mindre skogsparti mellan två fritidshusområden, mycket kuperat och inte utsatt för avverkningar och här ligger stormfällda träd och självdöda träd bitvis huller om buller och får bli ett med naturen i en naturlig takt. Inte är det många som går här heller, annat än på den stig som leder rakt igenom den långsmala skogen. Ett paradis för barn att bygga kojor i! Men det är det ingen som upptäckt. Matte kanske skulle bygga en liten koja åt sig och Aili? När Matte tänker efter så har hon aldrig någonsin sett barn leka i skogen eller bygga kojor i skogen sedan flytten till stugan i skogen för snart nitton år sedan. Själv lekte Matte mycket i skogen mitt i villaområdet som liten. Bygga kojor var ju något barn gjorde av nerfallna grenar och annat. Mattes båda söner växte upp på en gård med skogen nära inpå och skogen och naturen var självklara och givna lekplatser. Då - men inte numera tydligen. Stackars barn som går miste om detta. Funderingar från en gammal tant som äskar skogen, liksom de båda sönerna. Nu mogna män nöjda med sin barndom. Enligt egen utsago.

Den kuperade terrängen lämpade sig utmärkt för att träna Aili med fjärrdirigering och avståndslydnad! Ju bättre Aili är på att kunna samarbeta på avstånd, desto större frihet kan hon få. Detta har Matte alltid tränat med sina hundar. Nödvändigt i räddningssöket! Även med Modji och Aili tillsammans tränade Matte på att styra sina hundar på avstånd i skogen och annorstädes. Både enskilt och med äldre hundar även i par. Risken för att hunden sticker på vilt ökar med antalet hundar lösa samtidigt. Två hundar är en flock och mer jaktbenägen än en ensam hund. Generellt. De är som tonårsgrabbar. I flock kan de blir som förbytta.

Nu styrde Matte Aili upp på olika bergknallar och där dirigerades Aili lite hit och dit. Hon fick bli fotomodell på avstånd.

Klicka för större bilder.

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)