Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

POWERWALK MED TREVLIGT MÖTE

2020-02-26

Tisdag.

Matte har nu fått ihop lite färska bilder på Ailis och Nemos äteläggar vid åtta månaders ålder och uppdaterar respektive hunds egen sida. De är alla mycket aktiva med träning av diverse roliga hundsysslor tillsammans med sina förare och det är inte alltid så lätt att själv få till bilder på hundarna under aktivitet. Lättare är att fånga dem under vila efter ett träningspass! Ibland har man tur och kan få fotohjälp och Matte hade förmånen att själv kunna fota Ailisonen Sumo när han i helgen debuterade med sök i rasmiljö, tillsammans med sina föräldrar och sin mormor.

Har man två bra hundar som bevisat att de är bra på att vara aktiva tillsammans med sina förare i krävande träning/arbete och låter dem få valpar tillsammans, är det en stor glädje att få se dessa valpar bli tillvaratagna av sina ägare! Nu får de visa vad de går för och de får vara till glädje hos ytterligare fyra familjer! Så som deras båda föräldrar varit till stor glädje som träningskamrater till sina förare i många år. Det är roligt att kunna dela med sig av känslan man får när man har en bra fyrbent träningskompis!

Förmiddagen bjöd på växlande molnighet och sjunkande temperatur och någon form av nederbörd väntade frampå eftermiddagen. Varför Matte satte fart med morgonens aktiviteter och kom ut med Modji och Aili på en längre promenad förhållandevis tidigt. 

Efter en startsträcka med mycket nosande och revirpinkande som uppvärmning satte Matte fart. Det går inte en dag utan att man får läsa om hur viktigt det är att röra på sig och att äta rätt för att slippa belasta sjukvården. För så krass är Matte. Inte sjutton är det ständigt dessa stora feta rubriker på löpsedlarna för att man månar om oss medborgare helt allmänt! Ren och skär omtanke! Det är politiskt korrekt att hålla sig vid god vigör! Framför allt den stora problemgruppen som hotar rikets ekonomi - alla som nu åldras samtidigt i den stora gruppen "efterkrigsbarn". Alla de som är födda på 1940-talet! Även kallat "köttberget" av en politiker för en del år sedan. Matte och Husse är en del av detta hotande köttberg som inte kan räkna med att få den vård de kan komma att behöva framöver. Därför gäller det att nöta in i dessa gummor och gubbar hur viktigt det är att de själva tar hand om sig och lever friska fram till dess hjärtat stannar på upploppet. 36 timmar på aktuten för en gamling på Södersjukhuset i helgen är åt helvete rent ut sagt och man säger i klarspråk att patienter kommer att dö på akuten i brist på omhändertagande i tid. Vad händer om den nya Coronavarianten av det som i Mattes tonår hette "Asiaten" drabbar Stockholm och resten av landet? När en vanlig helg på akuten på SÖS beskrevs som ett krigssjukhus?! I dag på onsdagmorgonen griper facket in på Södersjukhuset då arbetsmiljön är omöjlig.

Matte gjorde alltså vad hon kunde för att hålla sig på benen och gående till hjärtat skulle ge upp. Matte gick så fort hon kunde. Hundarna pinnade på. Kommen ett stycke nerför vägen mötte Lapskflocken en granne med sina fyra mindre hundar och då man inte setts på länge blev det en längre pratpaus. Vilket fick de sex hundarna att bli lite less när pratet drog ut på tiden. Mycket fanns att avhandla om hundar, livet och lite till.

Mattarna fortsatte sedan åt varsitt håll och gjorde som förväntat av dem. Satte fart och motionerade sig och sina hundar. Ett andra möte skedde mitt i "branta backen" och Lapskflocken var på väg uppför och Matte älgade på allt vad benen höll och flåset räckte till för och hundmötet blev denna gång ett snabbt passerande. Aili hade nu gett upp hoppet om att någonsin få hälsa på de små hundarna och höll kursen rakt fram under tystnad.

Promenaden i full fart gick ändå i stackato i viss mån, utan att vara intervallträning. Det var en himla trafik på vägarna denna förmiddag! Tre bilar i följd ibland och att hålla farten och passera hundekipaget utan att vare sig sakta ner eller hålla åt sidan på den smala vägen var vanligare, än att ta vederbörlig hänsyn till en fotgängare. Varför Matte även härvidlag gjorde som förväntat och stannade, klev av vägen och drog åt sig hundarna. För att inte få dem påkörda. På en smal trettioväg i ett bostadsområde. Där ingen längre vågar cykla. 

Hem kom Lapskflocken och ännu hade vare sig regn eller snö anlänt. Varför Matte och hundarna höll sig ute på tomten ännu någon dryg timme. Matte upptäckte till sin förvåning smarta snödroppar som slagit ut intryckta där de hittat den bästa platsen! Under en ölandstok, intill stenar som värms upp vid solsken och av det porlande bäckvattnet som håller värmen. Ett litet kustklimat just där. Antika snödroppar flyttade från sjuttonhundratalsgården där Matte bodde tidigare. Blommor med en historia.

Lite blöt snö föll på kvällen, smälte och sedan frös det på. En varning utfärdades för blixthalka på den kurviga och backiga vägen ut i skogen.

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)