Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MILJÖTRÄNING PÅ LOPPIS

2023-05-15

Lördag.

Högsommarvärme i maj kräver vatten till växterna. Morgonsysslan i trädgården är därför att kånka kanna efter kanna från gårdspumpen på gräsmattan, där en grävd brunn får stå för bevattningsvatten. Många vintergröna växter behöver vatten för att inte torka. Inte minst de som är relativt nyplanterade. Så för att ge trädgården en chans att få fart bär Matte för närvarande mycket vatten som portioneras ut. Påskliljor blommar nu på många ställen runt om i trädgården tillsammans med pärlhyacinter och vitsippor. Tulpanerna har precis börjat slå ut. Dima förefaller spontant undvika att rusa rakt igenom blomsamlingarna och det är Matte tacksam för. Även denna dag skrotade Dima runt i bäcken och försökte fånga både skräddare på vattenytan och flygfän i luften. Han hade fullt upp! Framåt kvällen, när det blivit svalare, tog Matte en rask långpromenad med hundarna och vägarna låg rätt öde.

Söndag.

Säsongpremiär för bakluckeloppisen vid Roslagsstoppet intill E18/Norrtäljevägen. Vilket kändes som ett mycket bra tillfälle att miljöträna Dima. Här brukar det vara mycket folk, många hundar och viss trängsel. En hel del trafik och en hel del buller från motorcyklar.

Det var redan nästan helt fullt på den stora infartsparkeringen, när flocken anlände. Lite svårt var det att hitta parkeringsplats. Promenaden från bilen bort till området där bakluckeloppisen huserade blev träning  även det. Dima omgavs av diverse fordon i rullning runt om och några föreföll ha tappat ljuddämparen. Det gick till slut inte att ha koll på dem alla och Dima fokuserade, som Aili, på att följa Matte och Husse och på att gå rakt fram. 

Aili har varit på denna bakluckeloppis många gånger tidigare och redan när hon var väldigt ung. Då tillsammans med sin mamma Modji och mormor Násti som miljöträning. Platsen ligger inte långt hemifrån och inte sällan träffar man bekanta. Husse hade bespetsat sig på att få med sig något hembakt till eftermiddagsfikat, men trots väldigt många försäljare var det ingen som sålde något ätbart. Matte noterade att någon hade väldigt mycket i gjutjärna att sälja, i form av stekpannor och liknande. Vilket var hart när omöjligt att finna, då när sönerna hade dylika produkter på sina önskelistor. Tomhänta begav sig Matte och Husse från loppisen till butiken och köpte glass. Sittande på en bänk utanför miljötränades Dima ytterligare. Bullrande motorcyklar har han varit skeptisk mot, när de passerat på nära håll och här fick han tillfälle att vänja sig. Vid bensinpumparna intill var det många som stannade och startade.

Glassarna var uppätna och Dima hade slagit sig till ro bredvid Aili. Den ovana miljön var inte så ovan längre. Dima befann sig i tryggt och bekant sällskap och fann sig väl tillrätta i situationen. En bra träning inför kommande hundutställning.

Eftermiddagen tillbringade Matte i trädgården, Dima i bäcken, Aili i skuggan på altanen och Husse på vedbacken. En varm dag, 23 grader, som avslutades med en kortare promenad när temperaturen sjunkit.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)