Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MODJI FICK TRÄNA

2013-11-21

onsdagen fyllde knytten 6 veckor och Matte undrade vart tiden tagit vägen. När Nástis sista kull, "Bröderna Brun", var lika gammal undrade Matte inte vart tiden tagit vägen. Det var helt uppenbart. Den flög inte fram. När de fyra sönerna var 10 dagar gamla fick deras mamma en juverinflammation som ledde till att ett juver sprack, när Násti var intagen på Djursjukhuset Albano. Násti kom hem och fick läggas in igen när febern steg för att hon fick ett svagare antibiotika när hon skrevs ut. I en vecka åkte hon fram och tillbaka och med nöd och näppe fick Matte de små sönerna att överleva. Deras mamma hade ett hål stort som Husses tumnagel rakt in i juvret.

Då flög inte tiden fram direkt.

När såret var läkt och småpojkarna var 5½ vecka stoppade en av dem i sig ett föremål som satte stopp i tarmen och en akut operation räddade hans liv. Rådet var att lämna honom för observation, men Matte gav sig inte. Ultraljud! Killen sprättades upp och överlevde även detta.

Aldrig mer några knytt. Kände Matte.

Som nu är så oändligt tacksam för varje dag som flyger fram, trots att avsked närmar sig. En fantastisk syskonskara som går på tidningen, (eller ut i vardagsrummet), kommer att bli lätt att få rumsren för sina nya familjer. De äter med god aptit och deras magar förefaller må jättebra. På onsdagkvällen avmaskades de för tredje gången och vägdes därmed. De är inte tjocka, men väger en hel del. Mor deras har en grov byggnad med stor bröstkorg och bredd i fronten. Störst är Proppen! Numera Adji. Brorsan ligger tätt efter och sedan Aili och Saivi. Ett halvkilo skiljer mellan störst och minst. I jämförelse med Gázzis valpar är de stora. Till temperamentet oerhört lika. Ingen är "lite försiktig" och lugn. Som tur är! Fullt ös på alla och ett himla liv där alla slåss med alla och är lika goda kålsupare allihop. Så skönt! Precis som alla övriga kullar här hemma. En mycket jämn kull till mentaliteten så långt. Sedan hänger det på deras fortsatta erfarenheter. De kommer naturligtvis att formas i sina nya miljöer.

Onsdagen randades med frost i gräset och några minusgrader. För att ge knytten en ny erfarenhet togs de ut en och en på gräsmattan, tillsammans med sin mor och mormor. Ingen reagerade på frosten och kylan så länge de var i rörelse, men efter en hel del spring med de vuxna hundarna blev de mer stilla och då var det dags att gå in med de skära och bara valpmagarna. Under utevistelsen tränades de med visselpipa och klicker när de kom. De vuxna hundarna var vägledande för rätt beteende och tyckte nog att valpgodiset var i ynkligaste laget. De trodde inte att de fick något godis, efter det att Matte klickat knyttet. Småsmulor som inte räknades i ett stort gap.

När knytten sedan sov, tog Matte med hundarna ut på promenad i en timme. Lösa uppe i skogen utmed sjön.

Senare fick de träna bilåkning igen. Två och två i transportväskan, som det var lite tävling om att hoppa i först! En populär plats tydligen. Väskan säkrades och färden gick runt kvarteret. En tur uppför en backe, nerför en backe och över diverse gropar i grusvägen. En tur på fem minuter ungefär. Alla var tysta och Modji låg tillsammans med dem i bakskuffen.

I skymningen blev det lite spring och bus på glasverandan med tänd belysning. Lastpallen börjar bli en kul lekplats och samtliga knytt har god balans och börjar få hyfsad kroppsuppfattning.

När Husse och Násti skulle iväg för att träna i Vargmötet på kvällen, trodde inte Modji sina öron. Bokstavligt talat. När Husse och Násti gick ut med träningsväskan och Husse kallade på Modji, så stod Modji kvar i hallen. Husse bad Modji komma och Modji såg undrande ut en stund till. Innan hon fattade att hon skulle få komma med. Det var verkligen en polett som trillade ner! En mycket glad och överraskad Modji for ut genom dörren! Det är nu länge sedan hon fick komma med på träningen.

Båda hundarna fick frisök med tre figuranter utlagda. Inte helt lätt i den stora hallen, med vinddrag som växlar från gång till gång och även under en kväll. Modji var lite ringrostig i skallmarkeringarna, men i övrigt var ork och kondition som vanligt. Arbetslusten på topp. Násti jobbade bra och förefaller allt mer van vid att bara ha ett öga. Matte har tagit över huvudansvaret för knyttens matintag och Modji kan börja jobba "deltid". Att låta henne vila helt och hållet skulle nog få henne deppig. Van vid att vara aktiv som hon är.

 

 

Antal kommentarer: 1

2013-11-21 16:35:33 - Anna, www.raika.se

Kul för Modji att få börja träna igen :)

Bra med grova fina knytt (heart)

Tycker med tiden går helt otroligt fort sen dom föddes
Hoppas man kan följa dom i sina nya hem med (star)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)