Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

LUCIA, foto

2023-12-14

Onsdag och Lucia

Traditionsenligt tände Matte ljus, dukade fram lussefrukost med lussekatter och pepparkakor samt kaffe i vardagsrummet; sedan firades Luciamorgon med TV på Kalmar slott. Aili och Dima fick sina cirklar rubbade, då inget stämde. Tittar på TV gör man på kvällen. Inte när de skall ha frukost i köket! Den här tidiga morgonen kom hundarna i andra hand; något som sker sällan.

När det ljusnat tog Matte med sig hundarna ut på långpromenad i området. Där var vägarna åter tillkörda och erbjöd ett hårt underlag, framkomligt med spikar i sulorna. Annars rätt halkigt. I den lokala FB-gruppen hade det stormat kring den oplogade och extremt dåligt behandlade slingriga vägen genom skogen! Många samtal hade ringts och vägen hade aldrig upplevts så illa skött som i år. Det visade sig bero på en novis på området, som fått en stor maskin och ingen handledning och ovanan vid plogande var total. Nu hade det bildats tvättbräda av all tillkörd snö och vägen var hart när oframkomlig. Vilket väldigt många vittnade om. Vägen var farlig. Kommunen och Vägverket hänvisade till varandra. 

Innan flocken for iväg till träningen framåt kvällen hade vägen plogats, hyvlats/isskrapats och sandats! Tack vare några envisa och förbannade invånare i området.

Bara kvinnor! Männen tackade och uppskattade insatsen. Inte en enda man engagerade sig och ringde och såg till att något blev gjort. Däremot skrev de på FB och var förbannade på hur dåligt vägen sköttes. Inga kommentarer i övrigt....

På kvällens räddningssökträning i en gammal sjukhuskällare på Lidingö firades Lucia! Några var upptagna av annat, men fem ekipage kunde komma den här kvällen och på platsen finns stolar, så mycket var säkert. Efter lite letande hittades även ett litet bord! Lyx! 

Nu sattes hundarna först och Matte ordnade ett godisuppletande för dem. Var och en av de fem hundarna fick ett eget rum att leta igenom, i ett kopplat godissök. Deras belöning bestod i varsin tuggpinne gömd i en toarulle, relativt lätt gömd, då ytorna är stora. Först när detta var genomfört var det dags för samling kring det lilla bordet intill hundarna, som låg uppbundna på rad i korridoren. Varm alkoholfri glögg från Saturnus fick några att bli osäkra på om det inte var vinglögg trots allt? På flaskan stod det i alla fall att den var alkoholfri! Ett fynd.

Sedan var det dags för ett riktigt sök med figurant för hundarna. Husse gömde sig uppe i ett stort utrymme, ett sandfilter, med en stängd lucka en dryg meter över golvet. En i taget fick de fem hundarna söka igenom det stora fläktrummet och här fick de jobba lite på vittringsvägarna. Det var inte helt lätt att hitta vittringskällan Husse! Alla skötte sig med den äran och sedan var det färdigtränat för denna lite annorlunda träningskvällen.

Det är alltid trevligt med lite socialt umgänge ihop med träningen och gruppen tar gärna tillvara tillfällen då man har anledning att fira något, efter mer än tio år tillsammans!

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)