Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

FÖRSTA "SOMMARPROMENADEN"

2020-04-22

Tisdag.

Efter typiskt aprilväder med snö och stormbyar för en dryg vecka sedan var det på tisdagen sol från klarblå himmel, svaga vindar och arton grader i skuggan! En sommardag! Typiskt aprilväder även det. Lite hattigt mellan vinter och sommar, lite ambivalent. Våren är en tveksamhetens tid. Som Karin Boye skrev: "Visst gör det ont när knoppar brister". 

I Lapskflocken trädgård sväller syrénbuskarnas knoppar påtagligt dag för dag och rosentrybusken skiftar i ljusgrönt, häggmislplarna skiftar i rödbrunt. Krokusarna har blommat över och påskliljor dyker upp vartefter på många ställen. Scillor och blåstjärnor lockar många citronfjärilar och en och annan fjäril av annan sort, många humlor i olika strleker och även bin. En sorts humla, Matte kan inte så mycket om humlor, hoovrar ovanför scillorna som en kollibri och skicker ner en lång snabel i blomman! Det är en mycket liten humla och när de större humlorna sätter sig på en scilla kroknar blomman. Detta sätt att hänga i luften ovanför blomman verkar mer framgångsrikt när det rör sig om så små blommor. Kanske är det en liten arbetare av åkerhumlearten? Matte tittade i uppslagsboken i bokhyllan och fann många sorters humlor.

Det är intressant att studera de många insekterna kring blommorna på slänten vid bäcken. Även Modji studerar gärna humlorna kring bäcken. Vad värre är, är att hon likt sina äldre släktingar mycket gärna fångar bin, humlor och getingar och dödar dem. Modjis mormor Gázzi var hopplös därvidlag, hon åt dem även. Gázzi lärde sin dotter Násti som lärde sin dotter Modji som lärde sin dotter Aili. Aili är inte lika intresserad som mor sin, då hon har en ambitiös sida att göra rätt, som får henne att hejda sig när Matte har åsikter. Matte gör vad hon kan för att förhindra dödande av humlor och bin samt getingar. Ingen av hundarna har någonsin blivit stucken vid dödande av getingar. De drar upp läpparna och snappar med framtänderna. 

Dagens powerwalk fick Matte svettig i sommarvärmen. För mycket kläder! Men våren skall ju svettas in och hösten frysas in för långsam tillvänjning. Hundarna behöver också vänja sig vid att röra på sig i allt högre temperaturer. Powerwalk med intervallträning, där hundarna fick pausa och nosa rätt mycket på raksträckan efter uppförsbacken.  Matte fick pusta ut. Längs vägen blev det några hundmöten och de två Lapska skötte sig fint. De hundar som rusade längs staket och skällde ut de Lapska ignorerades suveränt. Både Modji och Aili tänkte bort dem, låtsades att de inte fanns. Snyggt jobbat!

En intressant upptäckt gjorde Matte när hon tittade lite mer noga på den kring byggupplaget intill Lapskreviret planterade häcken. Granhäck är det inte. Diverse plantor i olika storlek och skick av minst hälften tall är nerstoppade i den obearbetade marken. Är planen att dölja det som bör flyttas bort, lär det bli svårt. Höga tallstammar i en häck döljer inte mycket. Kanske planteraren missade just den biten i skolan, med långa barr på tall och korta barr på gran . 

Matte hade en flaska billigt men gott bubbel i kylen och före middagen invigdes den nya trappen och stenläggningen vid bäcken nere på bryggan. Bäcken porlade fint och Modji och Aili väntade otåligt på att få sin middag.

Var rädda om er och varandra och håll avstånd!   Nere i centrum råder en märklig situation där alla i riskgruppen 70+ håller sig inomhus i sina hem, av rädsla för alla yngre som inte håller avstånd i några lägen. När någon äldre person viker undan för distans trängs de yngre.  Det rimmar illa med råden att äldre och sköra måste skyddas.                  

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)