Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

I BRIST PÅ VÄXTLIGHET HEMMA

2023-04-04

Snödropparna hade kommit fram och nästan slagit ut och de fyrtiosju centimeter snö som föll under ett halvt dygna hade tinat bort; Så drabbade en ny "snösmocka", med stora mängder snö på kort tid, trakten. Ett sammanpackat och hårt snötäcke bäddar in naturen. Det töar på ytan i soliga lägen i dagsmeja dagtid och fryser till igen nattetid. Frusen och tillkörd tidigare upptinad snö täcker bitvis vägarna i området. 

Söndag.

I stället för att sitta hemma och sakna vårblommor i trädgården for Matte och Husse till Trädgårdsmässan Nordens Trädgårdar i Älvsjö tidigt på söndagen. Hela förmiddagen var det lagom lite besökare och det gick fint att strosa omkring utan trängsel. När fler hade tagit sig dit begav sig Matte och Husse hem igen. Matte hade inte köpt en endaste växt till trädgården, i brist på husrum till dess det är dags att plantera ut något. Det är ännu kring tio minusgrader nattetid och ett tjock och hårt snötäcke. Ännu är det vårvinter och typiskt marsväder.

Två sömndruckna hundar mötte i köksdörren, när resten av flocken kom hem igen. Både Aili och Dima sträckte långsamt på sig och kom fram från sina liggplatser. Flocken gick ut i solen och fikade på altanen i sydvästläge. Hundarna fick hundtugg som de bar med sig ner på den snötäckta gräsmattan. Därefter  tog Matte med dem på en promenad i området med snökedjor på fötterna för att inte halka omkull i frusen och ojämn snömodd.

Måndag.

Städdag i stugan och flocken begav sig hemifrån. Det är en lyx och inte en dag för tidigt; Detta att ha hjälp med städningen en dag i månaden. Två personer i två timmar en måndag i månaden avlastar Matte väldigt mycket! De vill kunna jobba ifred och ser helst att det är tomt på folk och hundar. Så medan de städade for flocken till Ulriksdals Slottsträdgård. Här är hundar välkomna, men numera bara under veckorna enligt ett anslag. För många hundar i för långa koppel under helgerna blev för mycket. Tidigare kom anslag upp om att hålla koll på hundarna, så att de inte pinkar på växter, inredning och lösa föremål. Det räckte uppenbarligen inte.

Efter det att Matte och Husse ätit lunch och njutit av den populära vegetariska buffén var det dags för Aili och framför allt Dima att få komma in i växthusen/butiken. Aili har varit här många gånga tidigare och då i sällskap med sin mamma Modji. Stora ytor utomhus bjuder under sommaren på självplock av både blommor, grönsaker och frukt och det är härligt att gå runt och njuta i Slottsparken. Husse går inte så gärna så mycket och slog sig därför ner på en trädgårdsbänk i solen vid entrén tillsammans med Aili. Medan Matte gick runt med Dima, som behöver miljöträna i så många olika miljöer som möjligt. Han är en kille som blev stressad av mycket folk kring där han bodde fram till i december. Han var nu inte stressad alls. Bara nyfiken. Mest nyfiken var han på den Labbe som var luttrad och visste hur det var att shoppa blommor med sin matte med kompis. Han satt där han satt och han verkade ha gått in i sig själv och såg inte Dima. Till Dimas stora frustration. Dima gick i stå i väntan på att bli sedd, men resignerade och gick vidare med Matte.

Dima fördes i mycket kort koppel, då han nu upptäckt att för honom främmande människor kan vara väldigt trevliga! Dima ville ta kontakt med varenda en han mötte eller stötte på. Ingen enda såg Dima där inne bland alla växter och haven av blommor. Inte heller i butiken. Inte heller utanför butiken. Aili blev däremot sedd! På väg till bilen fick Aili uppmärksamhet i tron att det var en Kelpie! "Å så fin! Den ser precis ut som min Kelpie som jag hade för tio år sedan! Hon sprang alltid lös och var världens lydigaste och gjorde allt man bad henne om!" Upplysningen att Aili inte var en Kelpie, utan en Lapsk Vallhund ändrade ingenting. I betraktarens ögon var hon den saknade Kelpien. Intresset för Lapsk Vallhund var obefintligt. Dima blev inte sedd nu heller. Han ville gärnaq hälsa även han, men han liknade inte alls en Kelpie och var därför totalt ointressant. Den sociala Aili har lärt den initialt reserverade Dima mycket om att alla människor är trevliga och nu vill även han få hälsa!

Eftermiddagen var solig och tillbringades utomhus hemma. Medförda bakverk inmundigades på altanen och det blev gofika en måndag. Dima släppte loss instängd energi genom att vända upp och ner på den stora snöhögen framför huset! Aili kopplade av liggande på trappen och Matte påskpyntade med sedan åratal sparade påskfjädrar, i raden med salix som en liten häck vid grinden. Mycket gult! Lite vitt och lite orange och 'videkissarna' håller på att slå ut. Påskkänsla så här i inledningen av Påskveckan.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)