Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

HEMMADAGAR

2014-10-04

Under veckorna har Matte och hundarna ingen möjlighet att bege sig särskilt långt hemifrån. Matte måste ännu en tid gå med två kryckor och får inte/kan inte  köra bil. Med en mil till närmaste busshållplats (3,5 km rakt genom skogen) tillbringas dagarna hemma. Under både torsdagen och fredagen hängde regnet i luften och Matte ville inte ge sig ut med moppen på hundpromenad. Däremot tar Matte med hundarna dagligen till skogskanten på andra sidan vägen för lite rastning. Samt följsamhetsträning. Här finns mycket rådjursspår och djuren är aldrig särskilt långt borta, därför ställer Matte stora krav på hundarna att hålla sig nedanför berget och i närheten av Matte. De betar gammalt gräs och hittar ett och annat blåbär samt annat odefinierbart att äta. Násti och Modji äter och Aili far som en toka upp och ner för slänten mot berget i rasande fart! Hennes energiförråd är outtömligt och hon får tidvis igång sin mor och mormor på olika lekar.

Aili är överallt på en gång och har hittills varit fullt styrbar. En glad skit som är med på allt! Även när Matte vill ha lite närmare kontakt. "Hallå matte jag är här nu vad var det du ville?" Frågar Aili med alert och nyfiken blick. Belönas muntligt och med godis och de vuxna tar gärna del av godisutdelningen. Matte njuter av mustiga dofter från skogen och gläds åt denna smala remsa med kryckgåbar stig.

En hel del tid tillbringades också ute på tomten dessa dagar. Matte plockar lite här och lite där och konstaterar att två nätter med frost med stor tydlighet avslutat sommarblommornas fräschör. Men i gengäld glöder Björkspiréan och Svartaroniorna! Rött och vackert! Häggmisplarna är på gång att skifta färg och björkarna har gulnat. En gammallrosa ros i en smidesportal blommar på som om ingenting hänt, tillsammans med en stor och vitblommande Clematis som heter något med snö. Tjusigt! Paradisäpplena lyser rödorange högt däruppe och Aili försöker nå dem gående på bakbenen långa stunder! Bukettapeln klarröda frukter är däremot helt ointressanta och Svartaronians bär når de inte längre. Dessa C-vitamin och antioxidantstinna bär äter de gärna och nu får Matte plocka och servera ur handen. Hansarosens nyttiga nypon äter de också gärna!  Matte bidrar med laxolja i maten och förbereder hundarna för vintern, när de nu sätter vinterpälsar alla tre. C-vitaminboostade och solbelysta med många utomhustimmar denna härliga sommar!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)