Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

MODJI VILL FRISÖKA SOM TIDIGARE! Foton

2022-05-20

Onsdag.

Kvällens träning var förlagd till bergtäkten med kross och ett hörn med förvaring av lite av varje - "skrothörnan". Tränade gjorde två Lapsktikar, en Lapskkille, en Jaktlabbetjej och en Springertjej. Modji fick börja kvällens träning och hon hade gärna tagit sig an hela området i skrothörnan i ett stort frisök, om hon fått! När hon sattes i arbete höjde hon blicken och såg möjligheterna till fritt springande i sin älsklingsmiljö. Nu var Modji tvungen att söka kopplad i en lång säkerhetslina, för sin egen säkerhets skull. För att kunna begränsa henne och hålla koll på henne, så att hon inte skulle få för sig att börja klättra bland betongblock, järnbalkar och annat kul, som en klätterglad Lapsk kan vilja ta sig an som äventyrslekplats.

Klicka för större bilder.

Kortisonbehandlingen har gjort Modji urmusklad på väldigt kort tid och hon har själv inte hängt med i att kroppen inte är så stark som före insjuknandet. Nyligen försökte hon hoppa från gräsmattan över bäcken till den lilla bryggan hemma. Det gick inte så bra när avstampen inte blev som hon planerat och trott och hon föll ner i vattnet och omkull mot stenarna längs bäckfåran. Inget allvarligt hände som tur var. Hon blev bara blöt. I träningsmiljön får något liknande absolut inte hända!

Modji fick söka efter tre figuranter gömda i området längs ytterkanten, för att inte lura in henne där hon måste klättra för att ta sig fram. Hon fick jobba långt ut från Husse för att få känslan av att frisöka, men skulle hon vilja dra iväg in bland värsta bråten skulle hon hindras. Modji tog sig an uppgiften med stor glädje och jobbade lika bra som alltid.

Den sista figuranten var gömd så att Modji inte skulle kunna komma ända fram, utan tvingas nöjda sig och avståndsmarkera. Hon letade envist efter en möjlighet att hitta en ingång, men kom till slut till en snygg skallmarkering.

Modji har svarat bra på behandlingen och Mattes rehabiliteringsprogram. Hon har själv bidragit genom att inte vara en hund som känner efter så mycket, utan vill vara igång och vill "jobba". Modji är från födseln en väldigt cool hund som inte hetsar upp sig i onödan och som betraktar sin omgivning som positiv och välvillig. Hon kämpade på när hon inte kunde resa sig utan Mattes hjälp. Hon gav inte upp trots att hon morfindrogades till att vara totalt illamåendeberusad på djursjukhuset. Nu kan hon glädja sig åt att kunna genomföra sök över lite större ytor igen. För att orka träna sin kropp med rehabilitering krävs envishet och vilja och det har Modji. Som vanligt ville hon mera när hon hittat sina tre figuranter! Hon ville in i området och söka! Hon kände att hon missat en stor del av sökområdet och ville inte tillbaka till bilen. Som vanligt. Det är en gåva att få se Modji så glad en träningskväll i den miljö där hon älskar att vara.

Aili och övriga hundar, utom Modji, fick göra ett stort bundet sök, som en vindstig, där de skulle söka vittringen från Husse som tagit sig upp på en av de många stora grus- och stenhögarna i bergtäkten. När hundarna visade att de hittat figuranten släpptes de lösa och fick ta sig hela vägen fram till figuranten. Aili tog vittringen och lokaliserade Husse på mycket stort avstånd och fick sig en rejäl språngmarch för att komma fram och skallmarkera för godisbelöning.

Med så få tränande ekipage hann alla få en andra sökuppgift. Modji fick hitta Matte bakom en barkhög nära bilarna. Inte så ansträngande men uppskattat. Aili fick söka efter tre gömda figuranter i skrotområdet och det gick väldigt fort! Hon flög genom området och snabbt hade hon hittat och skallmarkerat dem alla. Bra jobbat och Matte hade ingen aning om var figuranterna hade gömt sig. Aili har flyt på träningarna nu. Hon har en bra nos, hon är snabb och hon gör vad hon skall göra på ett rutinerat sätt.

Torsdag.

En dag med sol och sommarvärme innan ett varslat väderomslag med betydligt kyligare dagar och välbehövligt regn. En dag som Matte måste ta tillvara i trädgården, där det nu växer så det knakar. En dag lämplig för hundvila i skuggan inne i stugan där Matte dragit för mörkläggningsgardiner mot solen. Dörren stod öppen så Modji och Aili kunde välja fritt och de valde stugan.

Matte möblerade i ordning sitt lilla växthus och nu är alla småplantor som skall bo där på plats. Slanggurka modell "snackgurka" - mingurkor, tomatplantor och paprikaplantor. En liten sittplats finns även där inne. "Växthusmys" på knappt fem kvadratmeter. Matte tog hand om tidigare inköpta sommarblommor som får vänta lite på utplantering. De bor på punschverandan så länge. Batteritrimmern plockades fram och Matte snyggade till mellan alla överblommade vårlökar på slänten mot bäcken, där gräset vuxit sig långt rekordsnabbt. Det sista av hönsgödseln spreds runt bärbuskar och träd. Avslutningsvis på kvällen fick Matte äntligen  i ordning den planerade lilla stenkistan, för bättre dränering vid den grusade uteplatsens anslutning till gången med betonbplattor framför huset. Varenda vinter samlas smältvatten här och fryser till med stor halkrisk. på bara denna enda lilla yta på en halv kvadratmeter. Det ser bara vått ut och är livsfarligt.

Mattes knän börjar bli som vid varje valpkull med mycket knästående vid valplådan! Skurgummeknän som känns rätt överansträngda av allt knästående i trädgården den senaste tiden. Axlarna är rätt ansträngda av allt grävande. Men det blir fint! Det går att ha en fin trädgård även med lösgående hundar på tomten! För att citera bloggaren Dagny: Man måste hålla igång för att inte gamla till sig! En trädgård är en utmärkt plats att hålla igång på.

Husse höll igång med att beöska Friskis och Svettis och så tog han en liten skogspromenad med hundarna i kvällningen.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)