Lapska Vallhundarna / räddningshundarna

Gázzi Násti Modji Aili

 

Ansvariga för innehållet är både Husse och Matte. Skriver gör M. i samråd med H. 

DAMM TILL .....

2014-05-07

Att bo vid en grusväg på landet låter kanske charmigt. Tisdagen var allt annat än charmig hemma på tomten! Men solen sken hela dagen. Matte ville och behövde vara ute. Jobb fanns att göra.

Den ena fastigheten efter den andra säljs, då ägarna blivit för gamla för att orka med. Stora markarbeten blir följden när fritidshus görs om till permanentbostäder. Till dett krävs mängder med tunga transporter. Under tisdagen passerade en traktor med släp otaliga gånger. Fram och tillbaka. Hela dagen, med kort intervall. En jättestor grusbil dundrade fram och försvann nästan själv i det dammoln den drog med sig. Entrepenören själv stressade fram och tillbaka hela dagen.

Vägen utanför är en smal grusväg med 30 km/t som begränsning. Vägen är gammal och sönderkörd redan. Smal och svår att mötas på. Den dammar något hemskt för närvarande. Den som kör yrkesmässigt har inte tid med några hastighetsrestriktioner. Med dessa stora och tunga fordon på vägen kände sig Matte tvingad att avstå att gå där med hundarna. Farligt. Obehagligt.

Att vistas på tomten var inte heller hälsosamt då varenda passage drog in ett stort dammoln över tomten. Vinden låg rakt på. Mattes ögon sved, hon hostade och det knastrade mellan tänderna. Hundarna var kloka och höll sig närmast huset hela dagen. Grinig Matte. Dammigt hus, dammiga fönster, dammiga trädgårdsmöbler, dammig Matte, dammiga hundar, dammigt allting! Över alltihopa låg ett tunt sandlager.

Men en del saker blev ändå gjorda innan trafiken med tunga fordon upphörde klockan fyra.

Matte tog med Aili ensam och okopplad på en träningspromenad i skogen. Med visselpipa och klicker samt mängder med extra gott godis. Matte klippte sedan de fläckar på den ojämnt växande gräsmattan som behövde klippas. Isbrännor efter vintern har fått gräsytan att se väldigt fläckig ut. Men för närvarande gillar Matte gräs som inte växer.

Som sagt, arbetsdagen tog slut för killarna som körde stora fordon och endast enstaka stressade bilförare i personbilar rev upp damm fortsättningsvis. I betydligt mindre mängder. Husse kom hem och tog med Násti och Modji på en långpromenad. Matte ägnade sig åt Aili och klosstränade på gräsmattan. Samt tränade fingertarget och position vid sidan. Det blev även koppelträning längs vägen, där Aili matades med delar av sin middag för fint gående i koppel, enligt instruktioner i mail från instruktören. Kontaktträning. Matte och Aili ägnade sig alltså åt läxläsning tillsammans.

 

Antal kommentarer: 2

2014-05-07 11:26:48 - Jonna

Kan ni inte salta vägen lite utanför erat hus, det binder dammet i vägen. Det gör de här i alla fall.

2014-05-07 11:44:10 - Marianne

Tack för tipset! Vi är inne på att köpa samma miljövänliga medel som vägföreningen använder någon gång mitt i sommaren. Baserat på kopiss. Vi skall be om tillstånd, eftersom detta faktiskt är hälsovådligt. I går ville jag bara flytta. Bums!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)